Σε ποιες χώρες του κόσμου στρατολογούνται υποχρεωτικά οι γυναίκες

Δημοσιεύτηκε στις 03/07/2025 00:00

Σε ποιες χώρες του κόσμου στρατολογούνται υποχρεωτικά οι γυναίκες

Οι Δανές γυναίκες μπορούν πλέον να κληθούν για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, μετά την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στρατολόγησης χωρίς διάκριση φύλου από τη Δανία, η οποία είναι η πιο πρόσφατη χώρα στην Βόρεια Ευρώπη που προχώρησε σε αυτό το βήμα.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ψήφισε το κοινοβούλιο της Δανίας, οι γυναίκες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα συμμετέχουν σε ένα σύστημα κλήρωσης για στρατιωτική θητεία, σε ισότιμη βάση με τους άνδρες συμπατριώτες τους.

Στη Δανία, οι εθελοντές — άνδρες και γυναίκες — εγγράφονται πρώτα για στρατιωτική θητεία, ενώ οι υπόλοιποι επιλέγονται μέσω του συστήματος κλήρωσης που προηγουμένως αφορούσε μόνο τους άνδρες.

Η Στέφανι Βίνσεντ Λικ-Γιένσεν, ερευνήτρια στο Δανικό Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών (VIVE), δήλωσε στο Euronews ότι η απόφαση προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις.

«Ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες, θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι άδικη, προβάλοντας άλλα επιχειρήματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι μόνο οι γυναίκες γεννούν παιδιά», είπε.

«Ωστόσο, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι εξίσου σημαντικό οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη στρατιωτική θητεία σε ισότιμη βάση με τους άνδρες».

Ευρύτερη ενίσχυση

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατιωτικής ενίσχυσης της σκανδιναβικής χώρας.

Τον Φεβρουάριο, η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση του στρατού της με τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο, όπως ανέφερε, θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας σε ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ φέτος.

Η Δανία, μια χώρα με 6 εκατομμύρια κατοίκους, διαθέτει περίπου 9.000 επαγγελματίες στρατιώτες.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που υπηρετούν στρατιωτική θητεία σε 6.500 ετησίως έως το 2033, από 4.700 πέρυσι.

Στην Ευρώπη, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες σε περίπου 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η Νορβηγία ψήφισε την επέκταση της στρατολόγησης στις γυναίκες το 2013. Η στρατολόγηση τέθηκε σε ισχύ το 2016.

Στη Σουηδία, η στρατολόγηση είχε ανασταλεί το 2010, αλλά επανεισήχθη για τα δύο φύλα το 2017.

Ο Λικ-Γιένσεν δήλωσε ότι ο στρατός της Δανίας πρέπει να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ισότητα των ευκαιριών εντός των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και την υποστήριξη και την ένταξη.

«Ο στρατός έχει εισαγάγει διάφορα μέτρα. Πρώτα απ’ όλα, προσπάθησαν να εντοπίσουν τα προβλήματα σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση και τη διάκριση κατά των γυναικών στο στρατό. Και κατέστησαν σαφές ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές στο στρατό», είπε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, σήμερα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 10 % του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερες γυναίκες στρατολογούνται στην Αφρική και την Ασία

Οι νόμοι περί στρατολόγησης στο Ισραήλ απαιτούν από τις γυναίκες να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις από το 1949, αν και μόνο για δύο χρόνια, ενώ οι άνδρες υπηρετούν για τρία. Τον Ιούνιο του 2024, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, οι οποίοι προηγουμένως εξαιρούνταν από αυτή την υποχρέωση, θα υπηρετούν πλέον και αυτοί στο στρατό, αν και η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για τους άνδρες.

Σύμφωνα με το DW, Σημαντικός αριθμός αφρικανικών χωρών στρατολογούν επίσης γυναίκες. Στην ανατολική αφρικανική χώρα της Ερυθραίας, η διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας είναι 16 μήνες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες υποχρεούνται επίσης να υπηρετήσουν στο Τσαντ, Γουινέα-Μπισάου, Μάλι, Μοζαμβίκη, Πράσινο Ακρωτήριο και Νίγηρα.

Υπάρχει επίσης υποχρεωτική στρατολόγηση γυναικών στην Ακτή Ελεφαντοστού, αν και δεν εφαρμόζεται.

Στη Μοζαμβίκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2024 ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα μπορούσε να αυξηθεί από δύο σε έως και πέντε έτη.

Οι ασιατικές χώρες Μιανμάρ, Κίνα, Ανατολικό Τιμόρ και Βόρεια Κορέα έχουν επίσης υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Στη Βόρεια Κορέα, οι γυναίκες υποχρεούνται να υπηρετούν στο στρατό από το 2015, και η ελάχιστη ηλικία είναι τα 17 έτη. Ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, η θητεία μπορεί να διαρκέσει αρκετά έτη.

Στο Ανατολικό Τιμόρ, το 2020 αποφασίστηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών, με διάρκεια 18 μηνών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί η υποχρέωση αυτή.

Στην Κίνα, οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 19 ετών που έχουν ολοκληρώσει τη σχολική τους εκπαίδευση και πληρούν τις προϋποθέσεις για ορισμένα στρατιωτικά επαγγέλματα υπόκεινται σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Περισσότερες γυναίκες ως εθελόντριες

Σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πορτογαλία και η Γερμανία, η στρατιωτική καριέρα είναι επίσης ανοιχτή στις γυναίκες που επιθυμούν να την ακολουθήσουν.

Στην Ουκρανία, η οποία μάχεται ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας από την έναρξη της πλήρους εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, δεν υπάρχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έχει αναφέρει ότι 68.000 γυναίκες υπηρετούν επί του παρόντος στον στρατό. Αν και ο αριθμός αυτός είναι κατά 40% υψηλότερος από ό,τι το 2021, παραμένει μόνο ένα μικρό ποσοστό των 900.000 εν ενεργεία ανδρών στρατιωτών.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook