Το «Φάντασμα» των ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ: Ποιος είναι νέος ηγέτης της Χαμάς και τι ζητά από το Ισραήλ

Μετά την εξόντωση των αδελφών Σινουάρ από τις ισραηλινές δυνάμεις, ηγετικός ρόλος στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανατέθηκε στον Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ, γνωστό και ως Αμπού Σουχαΐμπ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των New York Times, ο Χαντάντ αποτελεί πλέον τον βασικό στρατιωτικό αρχηγό της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Σκιά μέσα στον πόλεμο
Ο Χαντάντ κρατάει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, αποφεύγει τη δημόσια έκθεση και είναι άπταιστος στην εβραϊκή γλώσσα. Στο κινητό του τηλέφωνο, φέρει φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων, στοιχείο που σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τον καθιστά βασικό στόχο στην παρούσα φάση του πολέμου.
Αναφορές από Άραβες και Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά και μαρτυρία πρώην ομήρου, επιβεβαιώνουν ότι ο Χαντάντ είχε ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολύνεκρης επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2025 στο νότιο Ισραήλ. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους και οδήγησε στην απαγωγή 251 ατόμων.
Το «Φάντασμα» των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ
Ο 55χρονος Χαντάντ είναι γνωστός και ως «το Φάντασμα των Αλ-Κασάμ», λόγω της απόλυτης μυστικότητας που περιβάλλει τη δράση του. Έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας και έχει επικηρυχθεί από το Ισραήλ με το ποσό των 750.000 δολαρίων. Στο πεδίο του προσωπικού κόστους, έχει χάσει και τους δύο γιους του κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Μαρτυρίες πρώην ομήρων
Ένας Ισραηλινός που πρόσφατα απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία, περιέγραψε πέντε συναντήσεις του με τον Χαντάντ στη Γάζα, λέγοντας πως σε μία περίπτωση μάλιστα κοιμήθηκαν στο ίδιο διαμέρισμα.
Στην πρώτη τους επαφή τον Μάρτιο του 2024, ο Χαντάντ μιλούσε στα εβραϊκά και δήλωσε ότι ήταν υπεύθυνος για όλους τους αιχμαλώτους, επιδεικνύοντας φωτογραφίες τους στο τηλέφωνό του.
Ο ίδιος όμηρος ανέφερε πως ο Χαντάντ έδειχνε ενδιαφέρον για το πώς οι κρατούμενοι αντιλαμβάνονταν τη μεταχείρισή τους, ενώ δεν δίσταζε να φιλοσοφεί:
«Έτσι είναι η ζωή. Υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι», φέρεται να είπε.
Ωστόσο, σε επόμενη συνάντηση τον Ιανουάριο του 2025, η στάση του ήταν εμφανώς διαφορετική – πιο απόμακρη, πιο ψυχρή. Εκείνη την περίοδο, είχε μάθει για τον θάνατο του ενός γιου του σε ισραηλινή επίθεση.
Επόμενοι στόχοι για το Ισραήλ
Μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγιε και των αδελφών Σινουάρ, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως επόμενοι στόχοι των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ στη Γάζα και ο Χαλίλ αλ-Χάγια, που βρίσκεται εκτός περιοχής.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, η άνοδος του Χαντάντ στην ηγεσία των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ ήταν σταδιακή αλλά σταθερή, μέχρι την τελική του ανάληψη της ηγεσίας μετά την απώλεια των προκατόχων του.
Πιο ρεαλιστής από τους Σινουάρ
Πληροφορίες από Άραβες αξιωματούχους και μέλη της Χαμάς δείχνουν ότι ο Χαντάντ εμφανίζεται πιο πραγματιστής από τους Σινουάρ. Ήταν αυτός που ενθάρρυνε τον Μοχάμεντ Σινουάρ να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Ιανουάριο του 2025, η οποία προέβλεπε ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Φημολογείται επίσης ότι ήταν θετικός στην απελευθέρωση επιπλέον ομήρων προκειμένου να διατηρηθεί η εκεχειρία, αν και αυτή κατέρρευσε τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Ο Χαντάντ φέρεται να είναι πιο ανοικτός από τους Σινουάρ σε συζήτηση για αφοπλισμό της Χαμάς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ειρήνης, θέση που εκείνοι είχαν απορρίψει.
Δύο σενάρια: «Ειρήνη ή μαρτύριο»
Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ των New York Times (4 Ιουλίου 2025), ο Χαντάντ φαίνεται να υποστηρίζει μια πλήρη παύση των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση όλων των ομήρων που παραμένουν υπό κράτηση.
Οι Times αναφέρουν ότι ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ή θα καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία με το Ισραήλ ή ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως απελευθερωτικός αγώνας ή πορεία προς το μαρτύριο».