Το Παρίσι εμπνέεται από τη Σεούλ: Καφέ βοηθά τους ταξιδιώτες να στείλουν γράμμα στον μελλοντικό εαυτό τους

Δημοσιεύτηκε στις 10/07/2025 08:52

Το Παρίσι εμπνέεται από τη Σεούλ: Καφέ βοηθά τους ταξιδιώτες να στείλουν γράμμα στον μελλοντικό εαυτό τους

Πώς θα ήταν να γράφατε ένα γράμμα στον εαυτό σας; Με χαρτί, στυλό, να το βάλετε σε έναν φάκελο και να το λάβετε σε ένα, πέντε ή ακόμη και σε δέκα ή είκοσι χρόνια;

Η ιδέα φαίνεται μάλλον παράκαιρη. Ποιος γράφει επιστολές, όταν μπορεί να επικοινωνήσει ΤΩΡΑ, με ένα μήνυμα, ένα e-mail ή ακόμη και με ένα τηλεφώνημα; Και όμως, στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, άνοιξε το Nuldam Space, το οποίο επιτρέπει στους θαμώνες, καθώς απολαμβάνουν έναν καφέ και ένα σνακ, να γράψουν ένα γράμμα, το οποίο το καφέ θα τους ταχυδρομήσει ώστε να το λάβουν εντός των επόμενων 365 ημερών.

Η ιδέα στη Σεούλ είχε επιτυχία. Ίσως μεταξύ αυτών που θεωρούν την έγγραφη αλληλογραφία κάτι ρομαντικό ή, έστω, κάτι που μπορεί να διασωθεί μέσα στην απτότητά του στον χρόνο. Το χαρτί έχει μυρωδιά, οι χαραγμένες λέξεις στο χαρτί μπορεί να προδώσουν ένα ανεπαίσθητο τρέμουλο στο χέρι –από λαχτάρα ή στενοχώρια. Και αγγίζοντας το χαρτί στο μέλλον, και το κάπως ξεθωριασμένο μελάνι, ο παραλήπτης να αισθανθεί κάτι που ανήκε στον αποστολέα. Ίσως και λίγη από τον αγωνία του: Αφού το ρίξω στο γραμματοκιβώτιο, θα φτάσει το γράμμα μου στον προορισμό του;

Ένα γράμμα του σήμερα στο μέλλον

Φαίνεται ότι πως όλα τα παραπάνω ενέπνευσαν και τη Γαλλία. Την ιδέα «έκλεψε» η Ζενεβιέβ Λαντσμάν, στο Παρίσι. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο «καφέ-ταχυδρομείο». Λέγεται Café Pli και άνοιξε τον Ιούλιο του 2024.

Οι επισκέπτες παραγγέλνουν αυτό που θέλουν και ταυτόχρονα καλούνται να επιλέξουν από μια ποικιλία γραφικής ύλης: φακέλους, καρτ ποστάλ, αυτοκόλλητα, στυλό και μολύβια, κερί για σφράγιση. Αυτά θα χρησιμοποιήσουν για να γράψουν ένα γράμμα στον εαυτό τους -ή σε κάποιον άλλο, αν αυτό επιθυμούν. Και στη συνέχεια να το στείλουν, στον χρόνο που θα επιλέξουν στο μέλλον. Αυτή την «αποστολή», της ταχυδρόμησης, την αναλαμβάνει –με  κάποιο αντίτιμο- το Café Pli. Οι σφραγισμένοι φάκελοι τοποθετούνται σε έναν τοίχο με μια εσοχή για κάθε ημέρα του χρόνου. Απλώς ο επισκέπτης επιλέγει την ημέρα που επιθυμεί να σταλεί η επιστολή του και οι υπάλληλοι του θα κάνουν τα υπόλοιπα.

Ακριβή πολυτέλεια

Ο τιμοκατάλογος είναι κάπως αλμυρός –αλλά τι είναι τα χρήματα μπροστά σε μια κίνηση ευγένειας προς τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο;

Για να σταλεί το γράμμα εντός των επόμενων 65 ημερών, η χρέωση είναι 15 ευρώ. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ένα ποτό και η γραφική ύλη. Αν το γράμμα παραμείνει εκεί για έως πέντε χρόνια, η τιμή αυξάνεται στα 25 ευρώ. Για 45 ευρώ η επιστολή θα καθυστερήσει κατά είκοσι χρόνια. Δηλαδή το γράμμα θα φτάσει στον προορισμό του το 2045. Θα υπάρχουν ταχυδρομεία τότε, όταν οι υπηρεσίες αυτές κλείνουν σχεδόν παντού χάριν και λόγω διαδικτύου; Ποιος μπορεί να ξέρει.

Αλλαγές διεύθυνσης μπορούν επίσης να ζητηθούν ηλεκτρονικά, με επιπλέον 10 ευρώ. Προστίθεται χρέωση 4 ευρώ για τα διεθνή ταχυδρομικά τέλη, τα οποία καλύπτουν όλες τις χώρες εκτός Γαλλίας, ανεξάρτητα από την ήπειρο.

Και άμα κλείσει;

Η ιδιοκτήτρια του Café Pli έχει προνοήσει ακόμη και για την περίπτωση που οι δουλειές δεν πάνε και τόσο καλά. Αν το καφέ κλείσει, υπόσχεται ότι όλες οι επιστολές θα φυλάσσονται και θα αποστέλλονται δεόντως από ένα υπεύθυνο άτομο.

Αν βρεθείτε στο Παρίσι και αισθανθείτε κάπως νοσταλγικά ή ρομαντικά –και μόνο η αναφορά του ονόματος της πόλης εμπνέει γι’ αυτό πολλούς ανθρώπους- δοκιμάστε το. Και αν τώρα δεν ξέρετε τι να γράψετε ή σε ποιον, δεν πειράζει. Ο εαυτός σας μπορεί να είναι ο ευτυχής παραλήπτης του μέλλοντος.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook