Ζεύγος Μακρόν εναντίον Κάντας Όουενς: H αγωγή σηματοδοτεί μια νέα φάση στη μάχη κατά των θεωριών συνωμοσίας

Δημοσιεύτηκε στις 27/07/2025 16:10

Ζεύγος Μακρόν εναντίον Κάντας Όουενς: H αγωγή σηματοδοτεί μια νέα φάση στη μάχη κατά των θεωριών συνωμοσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ έκαναν το σπάνιο βήμα αυτή την εβδομάδα να καταθέσουν αγωγή για δυσφήμιση στις ΗΠΑ κατά της δεξιάς podcaster Κάντας Όουενς.

Αυτό σηματοδότησε, σύμφωνα με τον Guardian, μια νέα φάση στη νομική μάχη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά του ψευδούς ισχυρισμού ότι η Μπριζίτ Μακρόν είναι άνδρας με το όνομα Ζαν-Μισέλ Τρογκνέ.

Η αγωγή των Μακρόν στις ΗΠΑ επιτέθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε «επαληθεύσιμα ψευδείς και καταστροφικές φήμες» που επαναλαμβάνονται στο διαδίκτυο από την Όουενς, ότι η Μπριζίτ Μακρόν, 72 ετών, γεννήθηκε άνδρας.

Η αγωγή ανέφερε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία διαψεύδουν σαφώς αυτή την «γροτέσκα αφήγηση», η οποία είχε εξελιχθεί σε «εκστρατεία παγκόσμιας ταπείνωσης» και «αμείλικτο bullying σε διεθνή κλίμακα».

YouTube thumbnail

Ένα ευρύτερο ζήτημα

Η υπόθεση προκάλεσε ευρύτερα ερωτήματα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, αν μπορούν να αναχαιτισθούν στα δικαστήρια και τι λέει αυτή η ψευδής αφήγηση, που ξεκίνησε στη Γαλλία μετά την πανδημία του Covid, για την δυσπιστία της γαλλικής κοινωνίας απέναντι στους πολιτικούς.

«Πρόκειται πλέον για μια από τις μεγαλύτερες ψευδείς ειδήσεις παγκοσμίως όσον αφορά τη δημοτικότητα την έχουν δει ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι», δήλωσε η Εμανουέλ Ανιζόν, έμπειρη δημοσιογράφος της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Nouvel Obs, η οποία πέρυσι εξέδωσε το βιβλίο L’Affaire Madame, στο οποίο διερευνά την προέλευση της φήμης στη Γαλλία.

«Το νέο είναι ότι, για πρώτη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν ένωσε τις δυνάμεις του με τη σύζυγό του για να προσφύγει στη δικαιοσύνη».

YouTube thumbnail

Η αλήθεια πίσω από την φήμη

Η αγωγή των Μακρόν στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατηγορία ότι η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε ως άνδρας με το όνομα Ζαν-Μισέλ Τρογκνέ είναι εντελώς ψευδής και ότι ο Τρογκνέ είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος αδελφός της.

Ο Τρογκνέ, 80 ετών, ζει στη βόρεια γαλλική πόλη Αμιέν, όπου μεγάλωσε με τη Μπριζίτ και άλλα τέσσερα αδέλφια σε μια οικογένεια γνωστή για την τοπική βιομηχανία σοκολάτας. Ήταν παρών στο πλευρό της Μπριζίτ στις δύο ορκωμοσίες του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου το 2017 και το 2022.

Η Όουενς, της οποίας το podcast και τα κανάλια κοινωνικών μέσων έχουν εκατομμύρια ακροατές, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι παραμένει πιστή στην αφήγησή της.

Από που ξεκίνησε η θεωρία

Η ψευδής ισχυρισμός ότι η Μπριζίτ ήταν άνδρας έγινε viral στη Γαλλία το 2021, σε μια περίοδο που η δυσπιστία προς τους πολιτικούς ήταν σε υψηλά επίπεδα, μετά το κίνημα των gilets jaunes (κίτρινα γιλέκα) και την πανδημία Covid που σκότωσε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους στη Γαλλία.

Τον Δεκέμβριο του 2021, μια γυναίκα που χρησιμοποιούσε το όνομα Αμαντίν Ρόι και αυτοαποκαλούταν «πνευματικό μέντιουμ», μετέδωσε μια τετράωρη συνέντευξη στο YouTube με την Νατάσα Ρέι, 51 ετών, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν για μια μικρή επιχείρηση αιθέριων ελαίων και περιγράφει τον εαυτό της ως «ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογράφο, αυτοδίδακτη και μη μέλος του στενού κύκλου των mainstream μέσων ενημέρωσης».


Η Ρέι είπε ότι είχε περάσει τρία χρόνια ερευνώντας την Μπριζίτ Μακρόν, αφού ξεκίνησε να αμφισβητεί την σωματική διάπλαση της πρώτης κυρίας σε φωτογραφίες.

Η Ρέι είπε ότι πίστευε ότι η Μπριζίτ Μακτόν ήταν στην πραγματικότητα ένας άνδρας που ονομαζόταν Ζαν-Μισέλ Τρογκνέ.

Μέσα σε λίγες ώρες, η συνέντευξη είχε 500.000 προβολές και το hashtag #Jean-MichelTrogneux ήταν δημοφιλές στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία, προωθούμενο, μεταξύ άλλων, από ορισμένους λογαριασμούς της ακροδεξιάς και των αντιεμβολιαστών.

Ένα μικρό ακροδεξιό ενημερωτικό δελτίο είχε ήδη δημοσιεύσει τις θεωρίες της Ρέι, αλλά ήταν η βίντεο-συνέντευξη που έκανε τον ισχυρισμό να γίνει viral.

Το κοινωνικό πρόβλημα πίσω από την συνωμοσία

«Υπήρχε ένα βαθύτερο κοινωνικό πρόβλημα εκείνη την εποχή στη Γαλλία: η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης και τους οικονομικούς θεσμούς», είπε ο Ανιζόν.

«Είχαν περάσει χρόνια πολιτικών σκανδάλων στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο και στη Γαλλία – από το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα μέχρι το φάρμακο για απώλεια βάρους Mediator.

Πολλοί άνθρωποι είχαν σταδιακά φτάσει σε ένα σημείο δυσπιστίας, απομακρύνοντάς τους από τα παραδοσιακά mainstream μέσα ενημέρωσης και στρέφοντάς τους προς λογαριασμούς στο διαδίκτυο – η δυσπιστία για τον Covid και τα εμβόλια ενίσχυσε αυτό το φαινόμενο».


Η φήμη εξαπλώθηκε εν μέρει επειδή η σχέση των Μακρόν ήταν από καιρό θέμα συζήτησης στο διαδίκτυο.

Στην αγωγή που κατέθεσαν οι Μακρόν στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα αναφέρεται: «Μέσω του θεατρικού προγράμματος του σχολείου, ο πρόεδρος Μακρόν και η κυρία Μακρόν ανέπτυξαν μια βαθύτερη πνευματική σχέση».

Προστίθεται επίσης: «Η σχέση δασκάλας-μαθητή μεταξύ της κυρίας Μακρόν και του προέδρου Μακρόν παρέμεινε πάντα εντός των ορίων του νόμου».

Μπριζίτ Μακρόν, που έχει τρία παιδιά από τον πρώτο της γάμο, χώρισε το 2006 και παντρεύτηκε τον Εμανουέλ Μακρόν τον επόμενο χρόνο, όταν αυτός ήταν 30 ετών.

Προηγούμενες νομικές ενέργειες

Στις αρχές του 2022, μετά τις πρώτες κατηγορίες που διαδόθηκαν μέσω βίντεο, η Μπριζίτ Μακρόν και ο αδελφός της, Ζαν-Μισέλ Τρογκνέ, κατέθεσαν αγωγή για δυσφήμιση στη Γαλλία εναντίον των Ρόι και Ρέι, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε παράνομη πράξη.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, ένα δικαστήριο του Παρισιού έκρινε τις δύο γυναίκες ένοχες και τις καταδίκασε να καταβάλουν 8.000 ευρώ ως αποζημίωση στη Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ ως αποζημίωση στον Ζαν-Μισέλ Τρογκνέ.

Οι γυναίκες έκαναν έφεση κατά της απόφασης και, αυτό το μήνα, αθωώθηκαν από το εφετείο του Παρισιού. Η απόφαση του εφετείου δεν υπονοούσε ότι οι ισχυρισμοί ότι η Μπριζίτ Μακρόν ήταν άνδρας ήταν αληθινοί, αλλά αντίθετα οι δικαστές έκριναν ότι η υπόθεση κατά των γυναικών δεν πληρούσε τους όρους της δυσφήμισης.

Η Μπριζίτ Μακρόν και ο Ζαν-Μισέλ Τρογκνέ έχουν προσφύγει στο ανώτατο εφετείο της Γαλλίας, το cour de cassation.

Η Μπριζίτ Μακρόν έχει καταθέσει ξεχωριστή αγωγή για διαδικτυακή παρενόχληση και 10 άτομα θα δικαστούν στο Παρίσι τον Οκτώβριο.

Μία νέα προσπάθεια

Κάθε φορά που η σχέση των Μακρόν βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με το φύλο τους διαδίδονται ξανά στο διαδίκτυο.

Αυτό συνέβη τον Μάιο, όταν εμφανίστηκαν βίντεο που έδειχναν τη Μπριζίτ να σπρώχνει τον σύζυγό της με τα δύο χέρια στο πρόσωπό του πριν αποβιβαστούν από ένα αεροπλάνο κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο Μακρόν απέκρουσε το περιστατικό ως παιχνιδιάρικο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «μαλώνουμε και, μάλλον, αστειευόμαστε με τη σύζυγό μου» και ότι το περιστατικό είχε υπερβληθεί και είχε μετατραπεί σε «ένα είδος γεω-πλανητικής καταστροφής».

Η Μπριζίτ Μακρόν δεν έχει μιλήσει δημόσια για τις ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το φύλο της από το 2022, όταν δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι οι ισχυρισμοί ότι «είμαι ο αδελφός μου» ήταν μια «αδύνατη» επίθεση στον οικογενειακό δέντρο των γονιών της.

Τότε δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι ήθελε να δώσει το παράδειγμα, ώστε άλλοι άνθρωποι να μην υποφέρουν με τον ίδιο τρόπο.

Είπε ότι η καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού «είναι η μάχη μου».

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook