Ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, μικρή υποχώρηση των διασωληνωμένων

Στα 42 έτη διαμορφώνεται πλέον ο μέσος όρος του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (που αφορά το διάστημα 19 έως 25 Νοεμβρίου), από τα 39 έτη που ήταν πριν από δέκα ημέρες .
Η 25η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνει πολλά ακόμη επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, πως ο δείκτης μετάδοσης Rt στις 27 Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 1 για την επικράτεια και την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και σε 0,9 για την περιφέρεια Αττικής. Αυτό είναι κάτι που επισημάνθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και στην προχθεσινή ενημέρωση.
Στην έκθεση τονίζεται πως ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 87,7 (από 54,1 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 597 (από 480), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
Μικρή ύφεση στον αριθμό των διασωληνωμένων
Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 87% (από 79% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 83% και 99% αντίστοιχα.
Κατά τη χθεσινή καταγραφή από τον ΕΟΔΥ διαπιστώνεται μικρή υποχώρηση στον αριθμό των διασωληνωμένων. 596 ήταν οι διασωληνωμένοι και οι ειδικοί αναμένουν μεγαλύτερη ύφεση προς το τέλος της εβδομάδας.
“Η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί” αναφέρεται στην έκθεση.
Την ίδια ώρα, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 19.529 την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 50.977 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag), σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (25/11/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 174,1 θανάτους βρίσκεται στην 77η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 180,9 θάνατοι και στη 20η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 544,7. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 20 (από 17 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση), ενώ των θανάτων μειώθηκε σε 13 (από 16 ημέρες).