Απειλές Μ. Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Αν κάνει ό,τι θέλει θα κάνουμε «αυτό που πρέπει»

Με απειλητικές διαθέσεις κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Γερμανό Χάικο Μάας. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, κατηγόρησε τη χώρα μας ότι δεν εφαρμόζει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισχυριζόμενος ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης «πρέπει να αποκαλούνται Τούρκοι».
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο για ένα νησί που είναι σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία», κάτι το οποίο όπως τόνισε δεν είναι λογικό και ακολούθως κατηγόρησε την Ελλάδα πως την ώρα που μιλάει για το διεθνές δίκαιο, «δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…», λέγοντας ότι «πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη» δήλωσε
Σε ότι αφορά τις επικείμενες διερευνητικές επαφές, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ότι συζητήθηκε στους προηγούμενους 60 γύρους, θα συζητηθεί και στον 61ο».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την ‘Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».
Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της ‘Αγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους “Barbaros”».