Από τα 80 ευρώ η ξαπλώστρα στην έξτρα χρέωση στο λάδι της σαλάτας – Περιστατικά αισχροκέρδειας σε νησιά

Ακόμη ένα καλοκαίρι έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για περιστατικά αισχροκέρδειας εις βάρος τουριστών, Ελλήνων και ξένων.
Αποκαλυπτικό για το μέγεθος του προβλήματος, με τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους επισκέπτες και να βγάλουν παράνομα κέρδος είναι το ρεπορτάζ του MEGA. Τα περιστατικά αισχροκέρδειας πολλά, κυρίως σε δημοφιλή νησιά:
- Στη Μύκονο, επιχειρηματίας σε beach bar, ενώ έχει ταμπέλα που γράφει ότι το σετ ξαπλώστρες στοιχίζει 80 ευρώ, χρέωσε 80 ευρώ την μία. Σύνολο 160 ευρώ.
Την καταγγελία έκανε influencer. Υποστηρίζει ότι, ενώ την είχαν ενημερώσει για κόστος 80 ευρώ ανά σετ ξαπλώστρας, όταν πλήρωσε η έκπληξη ήταν δυσάρεστη.
«Έρχεται η ώρα να πληρώσουμε, πόσο έχουμε, πόσο είναι; 160 ευρώ το σετ, δηλαδή 80 ευρώ το άτομο και 80 ευρώ οι εξτρά ξαπλώστρες που πήρατε η κάθε μια (…)», αναφέρει η καταγγελία για το νησί της Μυκόνου.
Σχολιάζοντας την καταγγελία, ο προέδρος του Συνδέεσμου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Γιάννης Θεοχάρης, αναφέρει:
«Το άκουσα και εγώ αλλά θεωρώ ότι είναι μεμονωμένο περιστατικό. Και να μην ξεχνάμε η μόδα των influencers τελευταία, ψάχνουνε κάποια γεγονότα μέσα από τα οποία θα αναδειχθούν και θα γίνουν viral. Σεβόμαστε τον επισκέπτη γιατί μέσα από τον επισκέπτη κερδίζουμε, ζούμε και αυτή είναι η δουλειά μας».
- Στην Πάρο, ταβέρνα χρέωσε σε τουρίστρια έξτρα το λάδι στη χωριάτικη σαλάτα.
Η τουρίστρια καταγγέλλει ότι σε ταβέρνα του νησιού, παρήγγειλε χωριάτικη σαλάτα. Η σαλάτα ήρθε χωρίς λάδι, το οποίο έπρεπε να πληρώσει ξεχωριστά.
«Η σαλάτα έρχεται χωρίς λάδι, ίχνος λαδιού μέσα και ζητάμε από το παιδί να μας φέρει λάδι. Μας φέρνει κλειστό μπουκαλάκι λάδι και μας το χρεώνει 2,5 ευρώ, παιδιά. Η σαλάτα είχε 15, το λαδάκι 2,5 ευρώ, σύνολο 17,5 ευρώ», αναφέρει στην καταγγελία της για την Πάρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Καταστημάτων Εστίασης του νησιού, Δάκη Κονταξάκη, «ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα κινηθεί νομικά, οπότε το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Το λάδι υπάρχει ξεχωριστά, συσκευασμένο. Αυτή είναι η καινούργια νομοθεσία εδώ και αρκετά χρόνια. Στα μαγαζιά υπάρχει τιμοκατάλογος. Όταν επισκέπτονται τα μαγαζιά κοιτάνε τιμοκατάλογο και ανάλογα παραγγέλνουν», είπε.
Ωστόσο, καταγγελίες για περιστατικά αισχροκέρδειας στα ελληνικά νησιά κάνουν και ξένοι τουρίστες.
Με τα περιστατικά να πληθαίνουν, η ανάγκη για ελέγχους, διαφάνεια και σεβασμό προς τον επισκέπτη γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.