Αποκλειστικό: Η τελευταία εθνική πράξη του Πρ. Παυλόπουλου στα Ηνωμένα Έθνη

Δημοσιεύτηκε στις 22/01/2020 16:55

Αποκλειστικό: Η τελευταία εθνική πράξη του Πρ. Παυλόπουλου στα Ηνωμένα Έθνη

Με αφορμή την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για τα Ελληνοτουρκικά μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της Εφημερίδας «ΕΣΤΊΑ», Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος αποκάλυψε και την τελευταία εθνική πράξη του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Κοττάκης αναφέρθηκε στην τελευταία εθνική πράξη του Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος, παρενέβη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν είναι γνωστό ακόμη αυτό και δεν έχει αναρτηθεί ακόμη η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας των θαλασσίων ζωνών στον ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είχε εξαιρετική φιλία Πορτογάλο ΠτΔ , Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος επίσης συνδέεται με πολύ στενή φιλία με τον επίσης Πορτογάλο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Δεν μπορώ να πω πως λειτούργησε το τρίγωνο, λειτούργησε όμως και μέχρι στιγμής του Τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραμένει προς μελέτη στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ. Εξαιτίας της παρέμβασης του Έλληνα ΠτΔ. Κάποια στιγμή θα πρωτοκολληθεί αλλά η Ελλάδα κέρδισε χρόνο για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Προσκάλεσε τον Χαφτάρ για παράδειγμα, στην Αθήνα πριν ακόμη πρωτοκολληθεί αυτή η συμφωνία, από τον ΟΗΕ».

Για το τι θα είχε συμβεί αν είχε πρωτοκολληθεί η συμφωνία, ο κ. Κοττάκης απάντησε: «Θα σας πω τι θα συμβεί από την στιγμή που θα πρωτοκολληθεί, γιατί θα πρωτοκολληθεί ούτως ή άλλως, απλώς εμείς μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει χρόνο, πολύτιμο, για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε να χαράξουμε μια γραμμή άμυνας. Από την στιγμή που θα πρωτοκολληθεί η συμφωνία ο Ερντογάν θα ισχυριστεί ότι είναι μια διεθνής συμφωνία, την οποία δεν την έχει αμφισβητήσει κανείς νομικά και πράγματι αυτό συμβαίνει. Ούτε η Ε.Ε την αμφισβήτησε, ούτε η Διάσκεψη του Βερολίνου την αμφισβήτησε, ούτε το State Department την αμφισβήτησε, απλώς προκλητική την είπε, όχι παράνομη. Και θα επιχειρήσει πια στην βάση αυτής της συμφωνίας να κάνει έρευνες είτε στην περιοχή της Λιβύης είτε στις περιοχές που δέσμευσε στην δική μας υφαλοκρηπίδα με ερευνητικό σκάφος και εκεί θα βρεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Αυτό το οποίο επιχειρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβητικά  ή με τη διαφορά για την διανομή στην πραγματικότητα του ενεργειακού πλούτου από το Καστελλόριζο νοτίως της Κρήτης, μέχρι τη Γαύδο και την Κύπρο, να την παραπέμψουν προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χωρίς να προηγηθεί επεισόδιο. Αυτή είναι η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, γι’ αυτό και ο Πομπέο στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κάνει αναφορά  μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και καμία αναφορά στο Αιγαίο. Το ζητούμενο ποιο είναι; Να δούμε αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πάει στη Χάγη ή να καθίσει σε τραπέζι διαλόγου για το θέμα αυτό, με τετελεσμένα, τα οποία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κάνοντας χρήση ισχύος ή χωρίς τετελεσμένα. Φοβάμαι ότι στο μυαλό του είναι το πρώτο».

«Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση βασική που κάνουμε και γι’ αυτό προετοιμάζονται οι πάντες, είναι ότι ναι στο μυαλό του έχει αυτό. Καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, μετά το ’74 που κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να προκαλέσει τετελεσμένο. Εκτός και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν πράγματι, να παρέμβουν αποφασιστικά και να αποτρέψουν μια στρατιωτική σύγκρουση.  Δεν διαφαίνεται αυτό από την επιστολή Πομπέο, στην επιστολή που είχε στείλει ο Κίσινγκερ στον Μπίτσιου, έλεγαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονταν στην Ελλάδα ότι θα παρέμβουν αν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση. Κατά συνέπεια υποθέτουμε ότι είμαστε μόνοι μας, υποθέτουμε ότι δεν έχουμε ούτε την Ευρώπη μαζί μας, η οποία περνάει μια μεταβατική φάση, ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες που περνούν μια  προεκλογική περίοδο – καμπάνια με τον Τραμπ υποψήφιο και δεν έχουμε και την Ρωσία μαζί μας, την οποία έχει για πρώτη φορά μαζί του, μετά το 1911 ο Ερντογάν» δήλωσε ο κ. Κοττάκης.

Ο κ. Κοττάκης, αναφέρθηκε στο άρθρο του, όπου  σχολιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας: «Όταν ο Ερντογάν λέει ότι ούτε η Κρήτη έχει υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα αλλά ούτε τα άλλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, στην πραγματικότητα τι μας περιγράφει; Ότι στο μέλλον υποτίθεται θα αναγνωρίζει την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά αλλά θα επιχειρεί να κάνει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, τα οποία θεωρεί τουρκική. Ας βάλουμε την εικόνα στο μυαλό μας, ελληνικά νησιά, ερευνητικά ή πολεμικά πλοία των Τούρκων σε ελληνικά νησιά, των οποίων υποτίθεται δεν θα αμφισβητούν την κυριαρχία να επιχειρούν με περικύκλωση να πραγματοποιήσουν έρευνες. Στην πραγματικότητα στο μέλλον δια της υφαλοκρηπίδας, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν de facto ζητήματα αμφισβήτησης της εδαφικής μας ακεραιτότητας. Αν αυτό δεν προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της ελληνικής μας κυριαρχίας διερωτώμαι τι άλλο θα τον προσβάλλει».

«Υπάρχει ένα συμβολικό μήνυμα από την σημερινή εκλογή της νέας Πρόεδρου της Δημοκρατίας»

Αλλάζοντας κλίμα και θέμα, ο κ. Κοττάκης έκανε το σχόλιο του για την εκλογή της νέας Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, λέγοντας: «Νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ συμβολικό μήνυμα από την σημερινή εκλογή της νέας ΠτΔ, από την συναινετική εκλογή της από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Στέλνεται ένα μήνυμα απέναντι, στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι σκορποχώρι όπως όλοι νομίζουν. Ότι οι Έλληνες μπορούμε και ενωνόμαστε και συσπειρωνόμαστε, ιδιαίτερα όταν αντιληφθούμε τα δύσκολα. Θα ήταν εντελώς διαφορετική η ανάγνωση που θα έκαναν οι γείτονες Τούρκοι, εάν  η εκλογή της νέας ΠτΔ, γινόταν με μονοκομματική πλειοψηφία ή με οριακή πλειοψηφία. Το γεγονός ότι έλαβε 261 ψήφους, στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι είμαστε και ενωμένοι και συσπειρωμένοι και ότι αν κάποιοι υπολόγιζαν στην διάσπαση του πολιτικού μας συστήματος ή του έθνους μας. Λάθος υπολογίζουν. Από εκεί και πέρα τώρα, οι πρώτες εντυπώσεις από τις δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου είναι θετικές. Καταρχάς είναι θετικές γιατί έδειξε μια σπάνια αυτοκυριαρχία, κάνοντας την πρώτη της δήλωση χωρίς να προσφύγει σε γραπτό κείμενο, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, όπου μολονότι έμπειρος, ο κ. Τασούλας προσέφυγε σε γραπτό κείμενο. Σε ότι αφορά τώρα το περιεχόμενο, θα στεκόμουν σε 3 – 4 σημεία τα οποία έχουν αξία. Το πρώτο είναι η αυτονόητη αλλά πάντα πρέπει να γίνεται αναφορά, στην προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας, η δεύτερη αναφορά της έγινε στα δικαιώματα, νομίζω ότι με αφορμή τα δικαιώματα πολλά ζητήματα θα ανοίξουν και θα αποτελέσουν εστία αντιπαράθεσης κατά την προεδρία της κ. Σακελλαροπούλου, το τρίτον είναι η αναφορά της στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος χωρίς να τις προσδιορίσει, και τέλος στην αναφορά της στο ζήτημα της μετανάστευσης, δεν μίλησε για μετανάστευση, μίλησε για μαζική μετακίνηση πληθυσμών και για ανθρωπιστική κρίση, που πίσω από αυτές τις λέξεις ενδεχομένως να κρύβεται και η αντίληψη της για το πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν τα πρώτα τεστ της κ. Σακελλαροπούλου θα έρθουν με τα εθνικά θέματα, ο κ. Κοττάκης απάντησε: «Δεν είμαι απολύτως βέβαιος. Και το λέω για τον εξής λόγο. Το πρώτο μεγάλο τεστ για την κ. Σακελλαροπούλου θα είναι ότι θα συγκληθεί μέσα στο 2020 κάποια στιγμή το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Θα συγκληθεί, ο Πρωθυπουργός έχει πάρει την απόφαση να ζητήσει την σύγκληση του μόνο όταν είναι βέβαιος, ότι έχει έτοιμη εισήγηση για τα Ελληνοτουρκικά την οποία θα ζητήσει να επικυρώσουν οι υπόλοιπο Πολιτικοί Αρχηγοί. Μια καταρχήν συζήτηση έκανε μαζί τους, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους στο γραφείο του και εκεί τέθηκε το ζήτημα παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στην Χάγη, μόνο όμως για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Εφόσον υπάρξει σύμπτωση σε αυτό κάποια στιγμή θα συγκληθεί το Συμβούλιο και τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα κληθεί να εκπληρώσει τα  καθήκοντα της. Περιθώρια όμως στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, να κινείται αυτόνομα, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όπως έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν νομίζω ότι έχει η κ. Σακελλαροπούλου, όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί δεν έχει διεθνείς γνωριμίες».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Κοττάκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook