Βασιλακόπουλος : Έτσι μπορούν να ανοίξουν άμεσα μικρό λιανεμπόριο, καφετέριες και εστιατόρια – Τι προτείνει

«Με τον τρόπο που σας εξηγώ πιστεύω ακράδαντα ότι θα μειωθεί η μετάδοση μέσα στις οικίες», τόνισε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.
Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, καφέ και εστιατόρια (σε εξωτερικούς) χώρους παρουσίασε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.
«Προφανώς είναι πολύ επικίνδυνος (σ.σ. ο τρόπος εκτόνωσης με καρναβαλικά πάρτι τύπου Πάτρας και Ξάνθης). Θέλει κοινή λογική την οποία αρχίζουμε να χάνουμε νομίζω. Αλλά ξέρετε όταν ο κόσμος βλέπει ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται στις διαδηλώσεις – στην Ελλάδα βγάλαμε μία ειδική μελέτη που λέει άπαξ και διαδηλώνεις και μαζεύονται πολλοί άνθρωποι για πολιτικούς λόγους ή διαμαρτυρία δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός. Γιατί να μεταδίδεται για το καρναβάλι. Καταλαβαίνεται ότι όταν χάνεται το μήνυμα. Όταν υπάρχουν «ναι μεν, αλλά…», εξαιρέσεις παύει να είναι το μήνυμα ισχυρό, παύει να ισχύει η καραντίνα, παύει να ισχύει ουσιαστικά το Lockdown γιατί αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι lockdown να λέμε την αλήθεια. Και γι’ αυτό δεν αποδίδει», είπε αρχικά.
«Το νούμερο 4, υπάρχουν τόσο πολλοί αναξιοπαθούντες που χρήζουν βοήθειας τέλος πάντων, οι οποίοι είναι εντυπωσιακό. Τα μισά σπίτια στην Ελλάδα χρειάζονται βοήθεια. Αστειεύομαι τώρα. Πραγματικά ο κόσμος έχει ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, έχει ανάγκη για εκτόνωση, δεν υπάρχει κανείς που δεν το καταλαβαίνει αυτό και γι’ αυτό έχω προτείνει αρκετές μέρες τώρα στο δημόσιο διάλογο και χαίρομαι που και άλλοι συνάδελφοι λένε τα ίδια πράγματα, ότι θα πρέπει να δώσουμε βαλβίδες ανακούφισης στον κόσμο, βαλβίδες εκτόνωσης. Τι εννοώ με αυτο; Το συχνότερο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η μετάδοση μέσα στα σπίτια. Ουσιαστικά είναι η μετάδοση που γίνεται μέσα στις οικίες. Πώς γίνεται η μετάδοση; Γίνεται διότι εγώ δεν έχω που να πάω και στέλνω μήνυμα τέσσερα και πάω στο φίλο μου να πιω ένα καφέ, να φάω ένα φαγητό, είτε στο συγγενή μου. Ανθρώπινα, ανθρώπινα πράγματα. 100% δεν μπορούν να ελεγχθούν. Και όταν πάω στο συγγενή είμαι πιο χαλαρός με την τήρηση των μέτρων, θα βγάλω και τη μάσκα θα κάτσουμε και όλοι μαζί να φάμε και στο τραπέζι δεν θα είμαστε τέσσερις που λέει το υγειονομικό πρωτόκολλο, θα κάτσουμε οκτώ, δέκα, όσοι είμαστε. Με αυτή λοιπόν την τεχνική έχουμε γεμίσει στα νοσοκομεία με ανθρώπους όπου ήταν συγγενείς, φίλοι. Προτείνω να ανοίξουμε επειγόντως τα μικρά μαγαζιά. Το μικρό λιανεμπόριο, όχι τα μεγάλα μαγαζιά στα οποία μπορεί να γίνει συνωστισμός, με ραντεβού στην Αθήνα ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε έννοια συνωστισμού και χωρίς ραντεβού στα μικρά μέρη. Να υποχρεώσουμε όλους τους εμπόρους και τους υπαλλήλους τους να φοράνε μάσκες υψηλής προστασίας και όσοι πελάτες δεν φοράνε μάσκες υψηλής προστασίας να φοράνε διπλή μάσκα. Έτσι, η πιθανότητα μετάδοσης θα είναι ελάχιστη στα μαγαζιά και ταυτόχρονα θα πάψω να πηγαίνω στο σπίτι του φίλου γιατί δεν έχω που να πάω και θέλω κάπου να πάω. Θα βγω να ψωνίσω σε ένα μαγαζί οπότε θα έχω μικρότερο κίνδυνο να κολλήσω, νούμερο ένα και ταυτόχρονα θα κινηθει και λίγο η οικονομία. Να ανοίξουμε τις καφετέριες και τα εστιατόρια-ταβέρνες μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Διότι αντί να μαζευόμαστε στην πλατεία 20 άτομα και να πίνουμε καφέ και να καπνίζουμε γύρω από ένα παγκάκι στα 5 τμ θα είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε ανά τέσσερις σε κάποιο τραπέζι και οπότε πιο εύκολο θα είναι να ελεγχθεί η επιδημία αρκεί να μην κάνουν και πολλοί από τους καταστηματάρχες ή τους υπαλλήλους αυτό που κάνανε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που αντί να φοράνε καλά σωστές μάσκες φοράγανε κάτι ασπίδες διάφανες. Κάτι αστειότητες», συνέχισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Με τον τρόπο που σας εξηγώ πιστεύω ακράδαντα ότι θα μειωθεί η μετάδοση μέσα στις οικίες», συμπλήρωσε.