Βοηθάμε τα αδεσποτάκια για να αντέξουν τον καύσωνα – Τα συμπτώματα θερμοπληξίας

Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2025 10:07

Βοηθάμε τα αδεσποτάκια για να αντέξουν τον καύσωνα – Τα συμπτώματα θερμοπληξίας

Διανύουμε εβδομάδα καύσωνα και εκεί έξω υπάρχουν κάποια πλάσματα (τα αδεσποτάκια) που υποφέρουν. Που πασχίζουν να επιβιώσουν από τη λάβρα.
Η παρατεταμένη υπερβολική ζέστη είναι αφόρητη. Ο ήλιος έχει πυρώσει τα πάντα, και η αποπνικτική ατμόσφαιρά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αδέσποτων ζώων.
Δεν είναι δυνατόν, να αφήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια συντροφιάς (σκύλο και γάτα) αβοήθητα.

Οι γάτες, όταν παθαίνουν θερμοπληξία, κρύβονται

Ένα από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας στους σκύλους είναι η νωθρότητα

Ο κτηνίατρος Ελευθέριος Γινάργυρος δίνει συμβουλές για τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να τους προσφέρουμε μια ανάσα. Παράλληλα, εξηγεί πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν το ζωάκι έχει πάθει θερμοπληξία, και ενημερώνει για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να τα σώσουμε.

Φροντίζουμε, λοιπόν, να τους παρέχουμε άφθονο δροσερό νεράκι για να μην αφυδατωθούν, το οποίο το ανανεώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Το μπολάκι με το νεράκι, τονίζει ο κ. Γινάργυρος, το τοποθετούμε σε σημείο που δεν το βλέπει ο ήλιος. Αν δεν υπάρχει ανήλιαγο μέρος, μπορούμε να δημιουργήσουμε σκιές. Βάζουμε το μπολάκι μέσα σε ένα χαρτόκουτο, ή σε ένα σπιτάκι για κατοικίδια.

Αυτές τις ημέρες του καύσωνα είναι καλύτερα να αφήνουμε στα ζωάκια ξηρά τροφή, ενημερώνει ο κτηνίατρος, και όχι τροφή σε υγρή μορφή. Ο λόγος είναι ότι η ξηρά τροφή αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η υγρή τροφή αλλοιώνεται πιο γρήγορα.


Επίσης, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, ότι οι γάτες βρίσκουν «καταφύγιο» κάτω από τα αυτοκίνητα, τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Γι’ αυτό, πριν βάλουμε το κλειδί στην πόρτα του αυτοκινήτου μας, κοιτάζουμε εάν κάθεται από κάτω κάποια γατούλα.

Τα σημάδια που φανερώνουν ότι τα αδεσποτάκια πάσχουν από θερμοπληξία

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας στον σκύλο είναι ποικίλα, πληροφορεί ο κ. Γινάργυρος, με τα κυριότερα από αυτά να είναι, το συνεχές λαχάνιασμα και ο αυξημένος ρυθμός αναπνοής. Αλλά και η σιελόρροια, ο αποπροσανατολισμός, οι στεγνοί ή ερεθισμένοι βλεννογόνοι.
Επίσης, θερμοπληξία φανερώνουν οι εμετοί, οι διάρροιες, ο λήθαργος, οι σπαστικές κρίσεις και η κατάρρευση του σκύλου.


Η γάτα, αναφέρει ο κ. Γινάργυρος, όταν έχει πάθει θερμοπληξία, κρύβεται. Ορισμένα από τα συμπτώματα που παρουσιάζει, είναι τα ίδια με εκείνα του σκύλου. Όπως νωθρότητα, δυσκολία στην αναπνοή.

Οι κινήσεις που κάνουμε αν βρούμε έναν σκύλο που έχει θερμοπληξία

Μεταφέρουμε το σκυλάκι, καθοδηγεί ο κτηνίατρος, σε δροσερό μέρος και του δίνουμε να πιεί νεράκι. Το νερό δεν πρέπει να είναι παγωμένο. Και φροντίζουμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με κτηνίατρο, έτσι ώστε να εξετάσει τον σκύλο το συντομότερο δυνατόν.

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.) και της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook