«Δεν μπορεί να διχαστεί η χώρα για το ποδόσφαιρο»

Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2020 17:21

«Δεν μπορεί να διχαστεί η χώρα για το ποδόσφαιρο»

Πέρασε με 156 ναι η τροπολογία για το ποδόσφαιρο, καθώς ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία Βουλή. Στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 246 βουλευτές εκ των οποίων 156 ψήφισαν υπέρ και 90 κατά.

Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και για την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα,  ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης. Μάλιστα, ξεκινώντας την συζήτηση ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα. «Το λέω γιατί την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας θα έλεγα δικαστικά διλλήματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα. Η  κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να επιτρέψει ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Και την ίδια στιγμή, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να μένει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές φαντάζομαι παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη. Γι΄ αυτό ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλήφθηκε μια συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ψηφίστηκε σήμερα, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να επιβάλλονται κυρώσεις αλλά από την άλλη να μην είναι εξοντωτικές για θέματα όπως αυτά τα οποία γνωμοδότησε η Ε.Ε.Α. Ακριβώς σε αυτή τη λογική, έστειλε ταυτόχρονα το μήνυμα η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του κόμματος ότι δεν εκβιάζεται η κυβέρνηση και αποφάσισε την διαγραφή του κ. Ζαγοράκη. Από εκεί και πέρα με τις νέες διατάξεις τροπολογίας, που ψηφίσαμε, τόσο η Ξάνθη όσο και ο ΠΑΟΚ, δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό αλλά με αφαίρεση βαθμών. Η τροπολογία για τις αλλαγές που επιβάλλει η Ε.Ε.Α. προβλέπει αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών από  το τρέχων επαγγελματικό πρωτάθλημα, αν η παράβαση διαπιστωθεί μετά το τέλος του πρωταθλήματος, τότε η ποινή θα επιβληθεί για το επόμενο πρωτάθλημα. Τι επιχειρούμε να πετύχουμε; Επιχειρούμε να πετύχουμε έναν εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων. Κάτι που σημαίνει ότι και ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής δεν θα απειλούνται με υποβιβασμό αλλά με αφαίρεση βαθμών».

«Στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, θα πάρει την απάντηση που πρέπει να πάρει»

Για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε: «Θέλω να πω το εξής. Όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και ο ίδιος Πρωθυπουργός και η ελληνική διπλωματία, ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας, έχουμε σε διπλωματικό επίπεδο την στήριξη των κορυφαίων παικτών στην διπλωματική σκακιέρα. Αναφέρομαι στην καταδίκη της συμφωνίας αυτής που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης, και το τονίζω την κυβέρνηση της Τρίπολης. Άρα λοιπόν έχουμε δει τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε δει την Ε.Ε., την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τις χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προχωράνε σε καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, αυτό τι δείχνει, ότι σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχει μια ισχυρή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, δεν θα έλεγα βάζοντας στην απομόνωση την Τουρκία. Στην δεδομένη χρονική συγκυρία διπλωματικά υπάρχει ζήτημα για την Τουρκία αλλά δεν είναι εύκολο να πεις ότι εντελώς απομονώθηκε από τη στιγμή που μας στήριξε η Ε.Ε αλλά μόλις πριν λίγες ημέρες η κα Μέρκελ επισκέφθηκε τον κ. Ερντογάν. Πολύ σωστά έκανε, γιατί πρέπει να συνομιλούμε ακόμη σε περιόδους κρίσης.  Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, γίνεται με διευρυμένη ατζέντα. Θα συζητηθούν σίγουρα τα διμερή μας θέματα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το άκυρο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση Τρίπολης και το ζήτημα βεβαίως της ενίσχυσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στην Μεσόγειο με ένα συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο. Τώρα, νομίζω ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα. Θυμίζω ότι και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής  ο κ. Μακρόν τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων και την ίδια στιγμή νομίζω ότι και στην συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υπάρξουν ευρύτερες συζητήσεις αλλά βεβαίως εκεί το μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι το ζήτημα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα κάνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολύ καθαρά στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, θα πάρει την απάντηση που πρέπει να πάρει».

«Το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ήρθε για να μείνει»

Ο κ. Λαζαρίδης, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό  – μεταναστευτικό λέγοντας: «Είναι μια «καυτή πατάτα» την οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία με πολιτικές απαράδεκτες δημιούργησε τις Μόριες. Δεν θα μπω στον πειρασμό να πω τι λέγανε οι Υπουργοί και τι έλεγε και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Εμείς καλούμαστε να το διαχειριστούμε το ζήτημα αυτό. Εγώ δεν βλέπω διχασμούς σε αυτή την υπόθεση, γιατί η κυβέρνηση κινείται με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο διαφέρει πάρα πολύ από το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης και το λέω αυτό γιατί εμείς πολύ γρήγορα αλλάξαμε τις διαδικασίες απονομής ασύλου, επισπεύδονται οι διαδικασίες διαχωρισμού πρόσφυγα και μετανάστη, προχωράμε την κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, και σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να ασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού τα σύνορα μας. Άρα έχουμε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και βεβαίως έχουν ξεκινήσει, σιγά – σιγά μικρός αριθμός, ο στόχος είναι περίπου 10 χιλ. μες το 2020 των επαναπροωθήσεων είτε από την χώρα που ξεκίνησαν είτε στην Τουρκία, σύμφωνα και με την συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση του ζητήματος, το ζήτημα αυτό το προσφυγικό – μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Εγώ πιστεύω όμως, με τις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση και με την επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τον κ. Μηταράκη και τον κ. Κουμουτσάκο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πάρα πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόλις χθες ο κ., Κουμουτσάκος και η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το άσυλο στην Ελλάδα, υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία προβλέπει την φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, τον διπλασιασμό του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα από τα 500 στα 1.000 άτομα, και την αύξηση κατά 30% περίπου της χρηματοδότησης  για το 2020 που θα ανέλθει στα 36 εκ. ευρώ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αμέσως ο αριθμός χειριστών των υποθέσεων στα νησιά θα διπλασιαστεί από  100 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 200, ενώ στην ενδοχώρα θα τριπλασιαστεί από 30 σε 100. Το λέω αυτό, για να τονίσω ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά πολλές φορές και αθόρυβα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Λαζαρίδη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook