ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη η έρευνα για το κύκλωμα με τους ναρκέμπορους – Ο ρόλος του πέμπτου αστυνομικού

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξιχνίασαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τη ροή του χρήματος αναμένεται να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης.
Τα μέλη προμηθεύονταν και άλλες ποσότητες ναρκωτικών από εμπόρους και τα διακινούσαν σε Μύκονο και Αττική
«Στην ουσία πρόκειται για δύο συμμορίες, από τη μία ο υπαστυνόμος που υπηρετούσε και στα Νότια, στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, ο οποίος υπεξαιρούσε τα ναρκωτικά που ήδη είχαν κατασχέσει οι συνάδελφοί του από κατ’ οίκον έρευνες κ.λπ. Αυτά τα κρατάει η υπηρεσία μέχρι να τα κάψει. Ο υπαστυνόμος τα έπαιρνε και είχε συνεργασία με το άλλο κύκλωμα, όπου ‘κεφάλι’ ήταν ο ανθυπαστυνόμος», λέει ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στο Action24.
Μάλιστα, προμηθεύονταν και άλλες ποσότητες ναρκωτικών από εμπόρους και τα διακινούσαν στη Μύκονο και στην Αττική, με τη λεία τους από την αγοραπωλησία να ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ. Το πώς κατάφεραν να υπεξαιρέσουν τα ναρκωτικά, καθώς κανονικά οι ποσότητες καταγράφονται προτού μπουν στον ειδικό χώρο, ο κ. Καλλιακμάνης αναφέρει ότι είναι απορίας άξιον «εκτός κι αν έβγαζαν τα ναρκωτικά και έβαζαν μέσα αλεύρι».
Ο πέμπτος αστυνομικός που αντιμετωπίζει πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες φαίνεται να είχε δευτερεύοντα ρόλο. «Τον έπαιρνε το κύκλωμα και του ζητούσε πληροφορίες, να χτυπήσει στο τερματικό της υπηρεσίας για να δει αν κάποια αυτοκίνητα ανήκουν στην Αστυνομία, μήπως τους παρακολουθούν κ.λπ. Πολλοί συνάδελφοι την πατάνε έτσι, τους παίρνουν και τους λένε ‘νομίζω ότι κάποιος με παρακολουθεί, για δες…’».
ΕΛ.ΑΣ.: Γιατί ο ανθυπαστυνόμος δεν είχε τεθεί εκτός Σώματος
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο ανθυπαστυνόμος ήταν σε διαθεσιμότητα για παλαιότερη υπόθεση με απάτες. «Του βρήκαν τρία εκατομμύρια και ένα εκατομμύριο στη σύντροφό του» πρόσθεσε. Ερωτηθείς γιατί ήταν ακόμα στο Σώμα αφού είχε κατηγορηθεί για απάτες, ο κ. Καλλιακμάνης είπε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία και συνήθως πρώτα ολοκληρώνεται οι ποινική δίκη και μετά βγάζει απόφαση το πειθαρχικό.
Η ποινικολόγος Εβίτα Βαρελά, από την πλευρά της, τόνισε ότι κάποιος τίθεται εκτός Σώματος αν κριθεί ένοχος σε δεύτερο βαθμό, ενώ συμπλήρωσε πως κάποιες φορές «ολοκληρώνονται πειθαρχικές διαδικασίες, ερήμην του κατηγορουμένου, χωρίς καν να έχει διενεργηθεί η πρώτη ποινική δίκη».
Η επιχείρηση της Αστυνομίας
Οι οκτώ συλλήψεις, ανάμεσά τους και των τεσσάρων αστυνομικών, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη κατόπιν σχετικών ενταλμάτων στο πλαίσιο επιχείρησης των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Είχε προηγηθεί αξιολόγηση και συσχέτιση αυτοτελών καταγγελιών και προανακριτικών στοιχείων σχετικά με παράνομες δραστηριότητες υπαξιωματικού, ενώ αξιοποιήθηκαν και στοιχεία που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές μεθόδους.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 13 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πέμπτος αστυνομικός, οι οποίοι κατηγορούνται για πράξεις εκτός πλαισίου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα για – κατά περίπτωση – δωροληψία, εμπορία επιρροής και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι αρχηγικό ρόλο είχε ο τελών σε διαθεσιμότητα αστυνομικός, ο οποίος μεσολαβούσε για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών και συντόνιζε τη διακίνησή τους, ενώ έξι μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν τη μεταφορά, την εκτίμηση ποιότητας και τη χρηματοδότηση των αγορών.
Μεταξύ των μελών χαρακτηριστική δράση είχαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στη Μύκονο και στην Αττική, αντίστοιχα. Ο πρώτος αναζητούσε, μαζί με το αρχηγικό μέλος, χρήματα για την αγορά ναρκωτικών προς περαιτέρω διακίνηση, ενώ ο δεύτερος προμήθευε το αρχηγικό μέλος με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και παρείχε συμβουλές αναφορικά με τη διαχείριση των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης.
Για την αποφυγή εντοπισμού τους, χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές επικοινωνίας και άλλα μέσα απόκρυψης της δραστηριότητάς τους, ενώ χρησιμοποιούσαν και τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων για την απόκρυψη της ροής χρημάτων. Ειδικότερα, προέβαιναν συστηματικά σε πίστωση υπέρογκων χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς του αρχηγικού μέλους ή άλλων συνεργών, με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Μόνο την τελευταία πενταετία πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του αρχηγικού μέλους συνολικά 3.837.943,34 ευρώ, ενώ στους λογαριασμούς της συντρόφου του – επίσης μέλους της οργάνωσης – 1.032.027,28 ευρώ.