Ελλείψεις φαρμάκων: Διογκώνεται το πρόβλημα – Αδειάζουν και τα ράφια των νοσοκομείων

Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2023 22:37

Ελλείψεις φαρμάκων: Διογκώνεται το πρόβλημα – Αδειάζουν και τα ράφια των νοσοκομείων

Το καμπανάκι κινδύνου κρούουν για μία ακόμη φορά οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, διαπιστώνοντας και πάλι ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα γίνονται περισσότερες, ενώ στον «χορό» των ελλείψεων έχουν μπει και τα νοσοκομειακά σκευάσματα.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης αλλά και χρόνιων παθήσεων που είχε διαπιστωθεί στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, και παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση της κατάστασης από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο υγείας, με απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και ελέγχους στις φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες, η κατάσταση και πάλι τείνει να γίνει δραματική.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και από αυτά των νοσοκομείων αυξάνονται ραγδαία, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής αλλά και τους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν λόγο για επικίνδυνες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγείας.

Τι αναφέρουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας είναι ορατός περισσότερο από ποτέ.

Όπως επισημαίνει από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν: Αντιβιοτικά, αντιτετανικοί οροί, ινσουλίνες, εισπνεόμενα, καρδιολογικά, φάρμακα του ΙΦΕΤ και άλλα τα οποία όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί όχι μόνο λείπουν από την αγορά αλλά δεν διαφαίνεται προοπτική ομαλοποίησης στο άμεσο μέλλον.

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί φέρονται να έχουν ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον υπουργό υγείας χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί καλούν τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα μπροστά στο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, διότι η διακοπή θεραπείας ή η μη πρόσβαση στη θεραπεία εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Πριν από δύο ημέρες και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης αλλά πολύ περισσότερο σκευασμάτων για χρόνιες παθήσεις.

Οι φαρμακοποιοί είχαν καταγγείλει και τους γιατρούς για παράνομη ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενός σκευάσματος για τον σακχαρώδη διαβήτη το οποίο χορηγούν και για αδυνάτισμα.

Ελλείψεις και στα νοσοκομεία

Μετά τα ράφια των φαρμακείων, που προσφάτως άδειασαν από φάρμακα, αντίστοιχο πρόβλημα σαρώνει το τελευταίο διάστημα και τα νοσοκομεία.

Πολλά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, με συνέπεια ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό να ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων λείπει η παρακεταμόλη, αντιυπερτασικά φάρμακα, αντιβιώσεις, αντιδιαβητικά και πάρα πολλά άλλα.

Πριν από μία εβδομάδα η μοναδική φαρμακευτική εταιρεία που διαχειρίζεται την ηπαρίνη, έκρουσε με την σειρά της το καμπανάκι του κινδύνου προς το υπουργείο υγείας, αναφέροντας ότι αν δεν γίνει σύντομα παραγγελία αυτής, στα μέσα Μαίου δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα στα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων.

Ποια και πόσα φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων – Μακραίνει ανησυχητικά η λίστα

Δραματικά μεγαλώνει η λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη.

Από 215 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες πλέον έχουν ανέλθει στα 235.

Ειδικά τα σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν εξαφανιστεί σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ενώ σε σοβαρή έλλειψη είναι φάρμακα για τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Ως λύση πριν από τέσσερις μήνες είχε προταθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων, κάτι το οποίο φαίνεται να έχουν πλέον αποδεχθεί και οι ασθενείς που σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα φάρμακα που τους έχει γράψει ο γιατρός τους.

Την ίδια στιγμή η λίστα του ΕΟΦ «Μακροχρόνιες – Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων», περιλαμβάνει πλέον 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών).

Από αυτά τα 70 είναι ευρείας κατανάλωσης και απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 11 είναι νοσοκομειακά και τα 2 είναι εμβόλια.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, και 56 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σε δεύτερο κατάλογο του ΕΟΦ, με τα σκευάσματα των οποίων η παραγωγή και διακίνησή τους έχει διακοπεί εντελώς, περιλαμβάνονται 96 φάρμακα (έναντι 82 στον προηγούμενο κατάλογο), εκ των οποίων τα 74 είναι φάρμακα που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 19 νοσοκομειακά και τα 3 εμβόλια.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook