Ένα νομικό δράμα κρυπτονομισμάτων ξετυλίγεται γύρω από διάσημο γλυπτό του Τζιακομέτι

Δημοσιεύτηκε στις 01/05/2025 11:24

Ένα νομικό δράμα κρυπτονομισμάτων ξετυλίγεται γύρω από διάσημο γλυπτό του Τζιακομέτι

Ο δισεκατομμυριούχος συλλέκτης και μεγιστάνας της μουσικής Ντέιβιντ Γκέφεν αρνήθηκε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις του Τζάστιν Σαν για την επιστροφή ενός γλυπτού του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, το οποίο ο Σαν ισχυρίζεται ότι κλάπηκε από τη συλλογή του από έναν υπάλληλό του και πουλήθηκε στο πλαίσιο μιας καλοστημένης απάτης.

Ο Σαν, ο οποίος εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, κατέθεσε την αγωγή του τον Φεβρουάριο στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται το γλυπτό. Την Τετάρτη, ο 82χρονος Γκέφεν χτύπησε τον μεγιστάνα κρυπτονομισμάτων με μια ανταγωγή 100 σελίδων.

View this post on Instagram

A post shared by Bem (@thucdoantd)

Η «μύτη» του Τζιακομέτι

Ο Σαν αγόρασε τον χάλκινο, ατσάλινο και σιδερένιο έργο του Τζιακομέτι, με τίτλο Le Nez (1949-65), σε δημοπρασία έργων από τη συλλογή Macklowe του οίκου Sotheby’s τον Νοέμβριο του 2021 έναντι 78,4 εκατομμυρίων δολαρίων, εργαζόμενος με τη βοήθεια της πρώην συμβούλου τέχνης του, Σίντνεϊ Σιόνγκ. Ο Σαν δήλωσε ότι είχε εκφράσει ενδιαφέρον στην Σιόνγκ για την πώληση του έργου με προσφορά τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, ο Σαν είχε δηλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα δώριζε το γλυπτό στο APENFT του, έναν διαδικτυακό εκθεσιακό χώρο.

Η δωρεά δεν έγινε ποτέ- ωστόσο, το έργο δανείστηκε στο Ινστιτούτο Giacometti στο Παρίσι το 2023. Ο Σαν λέει ότι η Σιόνγκ εκτέλεσε την παράνομη πώληση μέσω ενός συστήματος με δήθεν πλασματικούς δικηγόρους, μεταξύ άλλων, και παραποιημένα έγγραφα με στόχο να «τσεπώσει τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τον εαυτό του».

Ο Σαν κατηγόρησε την Σιόνγκ ότι αντάλλαξε το Le Nez με δύο άγνωστους πίνακες από τη συλλογή του Γκέφεν, που φέρεται να αξίζουν 55 εκατομμύρια δολάρια, και επιπλέον 10,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Σύμφωνα με τον Σαν, το συνολικό κέρδος από την πώληση ήταν 65,5 εκατομμύρια δολάρια, πολύ κάτω από τα 80 εκατομμύρια δολάρια που φέρεται να ζητούσε. Πρόσθεσε στην κατάθεσή του ότι ο Γκέφεν – μέλος της λίστας ARTnews Top 200 Collectors, με μια συλλογή που φέρεται να αποτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια – δεν θα έπρεπε να είχε αγοράσει τον Giacometti, δεδομένων των περίεργων συνθηκών της πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής ενός Κινέζου δικηγόρου που χρησιμοποιούσε λογαριασμό Gmail.

Από το Παρίσι στο Ντέλαγουερ

Ο Σαν ισχυρίζεται ότι η Σιόνγκ ομολόγησε την απάτη τον Μάιο του 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την έκθεση του Τζιακομέτι στο Παρίσι, ανακατεύθυνε τη μεταφορά του από την αποθήκη του Σαν στη Σιγκαπούρη σε μια αποθήκη τέχνης στο Ντέλαγουερ που διαχειρίζονται οι έμποροι τέχνης Ντέιβιντ και Κόουλ Τανκλ. Ο Σαν απαίτησε την επιστροφή του Τζιακομέτι από την Γκέφεν, διαφορετικά αυτός θα πρέπει να καταβάλει αυτό που η ανταγωγή του Σαν περιγράφει ως «σημαντική αποζημίωση».

Η καταγγελία δεν περιέχει κανέναν ισχυρισμό ότι ο Γκέφεν είχε επαφή ή οποιαδήποτε σχέση με την Σιόνγκ. Ο δικηγόρος του Γκέφεν, Τίμπορ Νάγκι, μιλώντας στους New York Times τον Φεβρουάριο, χαρακτήρισε την αξίωση του Σαν «παράξενη και αβάσιμη» και υπέδειξε ότι τελικά πρόκειται για μια περίπτωση τύψεων του πωλητή.

Ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι

Η απελπισία της κατάρρευσης

Η αγωγή του Γκέφεν χαρακτήρισε την κατάθεση του Σαν ως «προσποίηση», αρνούμενη επανειλημμένα τους ισχυρισμούς του.

«Περίπου τον Νοέμβριο του 2024», αναφέρει ο Γκέφεν, «η Σιονγκ δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Τανκλ ότι, εφόσον οι αυτός και ο Κόουλ δεν ήταν σε θέση να πουλήσουν τους δύο πίνακες σε αρκετά υψηλή τιμή, ο Σαν σκόπευε να προσλάβει Αμερικανούς δικηγόρους για να επινοήσουν μια αγωγή για να πιέσουν τον Γκέφεν να ακυρώσει τη συμφωνία».

Ο Γκέφεν υποστηρίζει ότι το ζευγάρι ήταν απελπισμένο να πουλήσει το έργο του Τζιακομέτι, δεδομένης της κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων που έλαβε χώρα μεταξύ 2022 και 2023, και ότι, επιτείνοντας την οικονομική δυσχέρεια του Σαν, τον Νοέμβριο του 2023, χάκερς έκλεψαν περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια από πλατφόρμες που ανήκαν σε αυτόν.

Ο Γκέφεν ισχυρίζεται επίσης ότι, παρά την αναζήτηση αγοραστών για περισσότερο από ένα χρόνο, το ζεύγος δεν μπόρεσε να βγάλει κέρδος από τους δύο ανώνυμους πίνακες που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Σαν είχε ήδη αποδείξει ότι ήταν ικανός για ανέντιμες πράξεις: Ο Σαν έχει μηνυθεί από πολυάριθμους πρώην υπαλλήλους που ισχυρίζονται ότι τους ανάγκασε να εμπλακούν σε «ανήθικες ή/και παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Ο «Εξοχότατος»

Ο Σαν, ο οποίος αναφέρεται στον εαυτό του ως «Εξοχότατος» στην ιστοσελίδα του, έχει προσελκύσει τον έλεγχο του Τύπου και των ομοσπονδιακών αξιωματούχων για τις επιχειρηματικές του πρακτικές. Πλήρωσε 6,2 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s για το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν Comedian (2019), την περιβόητη μπανάνα κολλημένη σε τοίχο, και στη συνέχεια έφαγε το έργο τέχνης σε συνέντευξη Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.

Αμέσως μετά, φέρεται να πίεσε την CoinDesk να αποσύρει ένα άρθρο επικριτικό για το διαφημιστικό κόλπο. Το άρθρο εξέταζε τα προβλήματά του με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία τον Μάρτιο του 2023 κατηγόρησε τον ίδιο και την Tron, το blockchain που ίδρυσε, για απάτη, μεταξύ άλλων παραβιάσεων της ασφάλειας. Από τον Φεβρουάριο, όλα τα μέρη διερευνούσαν την επίλυση της υπόθεσης.

Ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι

Τα στοιχεία αντιφάσκουν

Η αγωγή ισχυριζόταν ότι υπήρχαν πολλές αντιφάσεις στην ιστορία του Σαν, όπως ότι διέγραψε μηνύματα WhatsApp με τους Τανκλ σχετικά με την επιθυμία του να «διεκδικήσει» το γλυπτό πριν από την κατάθεση της αγωγής του εναντίον του Γκέφεν- στους διάφορους νομικούς εκπροσώπους του Σαν φέρεται να δόθηκαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με το πού πήγαν τα 10,5 εκατομμύρια δολάρια, και υπάρχουν δύο διαφορετικές ημερομηνίες στις οποίες η Σιόνγκ κατηγορείται ότι πλαστογράφησε την υπογραφή του Σαν. Τα κίνητρα της Σιόνγκ για την πλαστογραφία, λέει ο Γκέφεν, επίσης άλλαξαν: Αρχικά ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα λάθος που προκλήθηκε από μια προθεσμία, για να ομολογήσει αργότερα την απάτη.

Η μήνυση του Γκέφεν επιτίθεται στο βασικό επιχείρημα του Σαν ότι η Σιόνγκ, ο οποίος παρέμεινε καταχωρημένος ως διευθυντής της APENFT στον ιστότοπο του οργανισμού ακόμη και μετά την κατάθεση του Φεβρουαρίου, δεν εμπλέκεται με τη συλλογή έργων τέχνης του. Εάν ήταν ένας απατεώνας πράκτορας, όπως ισχυρίζεται ο Σαν, γιατί δεν κατατέθηκε ποτέ αστυνομική αναφορά εναντίον της, διερωτάται η κατάθεση.

«Η κ. Σιόνγκ ομολόγησε την κλοπή»

Σε δήλωσή του προς το Artnet News, ο Γουίλιαμ Τσάρον, δικηγόρος του Σαν, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά απερίσκεπτο για τον κ. Γκέφεν να έχει ποντάρει την υπόθεσή του στη διακηρυγμένη αθωότητα της Σίντει Σιόνγκ. Η κ. Σιόνγκ ομολόγησε την κλοπή της, συνελήφθη στην Κίνα και κρατείται σήμερα στην Κίνα. Παρά τα γεγονότα αυτά, ο κ. Γκέφεν επιμένει στην ιδέα ότι η κ. Σιόνγκ δεν ήταν κλέφτρα, ότι υποτίθεται ότι μιλούσε για τον κ. Σαν ανά πάσα στιγμή και ότι κυκλοφορεί ελεύθερη στην Κίνα σήμερα. Η επίκληση του κ. Γκέφεν είναι εξαιρετικά λανθασμένη».

Πρόσθεσε: «Περισσότερες πολύ συναρπαστικές λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν μέσα από την πληρότητα αυτής της δίκης. Ανυπομονούμε με ανυπομονησία να εκδικάσουμε αυτή την υπόθεση και να ανακτήσουμε την περιουσία του κ. Σαν».

Πηγή: Art News

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook