Ευρωπαϊκή Ένωση : Κίνηση αλληλεγγύης με πρόγραμμα ανεργίας ύψους 100 δισ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2020 14:19

Ευρωπαϊκή Ένωση : Κίνηση αλληλεγγύης με πρόγραμμα ανεργίας ύψους 100 δισ. ευρώ

Οι Βρυξέλλες δίνουν μια άλλη προσπάθεια να σφυρηλατήσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στα δόντια της κρίσης του κοροναϊού και αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αντασφάλισης ανεργίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ηγέτες της ΕΕ από τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμμανουήλ Μακρόν έως την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen προέτρεψαν το μπλοκ να επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά την πανδημία που προκάλεσε εκρήξεις «οικονομικού πατριωτισμού» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Μηχανισμός αντασφάλισης

Σε μια από τις πιο εμφανείς ενδείξεις διαμάχης, χώρες που επλήγησαν σκληρά, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ζήτησαν από κοινού εγγυημένα «κορονο-ομόλογα», αλλά η ιδέα καταρρίφθηκε από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Διπλασιάζοντας την πανευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αντίδραση στην κρίση, η Επιτροπή παρουσιάζει τώρα μια συζητημένη πρόταση για πανευρωπαϊκή αντασφάλιση ανεργία στην παρούσα εβδομάδα.

Δύο άτομα που ενημερώθηκαν σχετικά με την πρόταση δήλωσαν ότι η ιδέα ήταν το σχέδιο να έχει ανώτερη αξία 100 δισ. ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νίκολας Σμιτ δήλωσε στην «POLITICO» την Τρίτη ότι μια τέτοια πρόταση έχει γίνει ζωτικής σημασίας επειδή οι αριθμοί ανεργίας «εκρήγνυνται».

«Εργαζόμαστε πάνω στη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανεργίας ή αντασφάλισης, εργαζόμαστε πολύ σκληρά γι ‘αυτό και ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να υποβάλουμε πρόταση και γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι επίσης πολύ αφοσιωμένος σε αυτό», δήλωσε ο Λουξεμβουργιανός Επίτροπος σε συνέντευξή του.

«Πρέπει να επιδείξουμε κάποια αλληλεγγύη ή μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ως εκ τούτου αυτό το μέσο είναι απαραίτητο». Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να θεσπιστεί «το συντομότερο δυνατόν», διότι «η ανεργία αυξάνεται και επίσης ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμη ή τεχνική ανεργία ανεβαίνει εκρηκτικά», δήλωσε ο Schmit.

Οι Βρυξέλλες έχουν άλλη μια προσπάθεια να σφυρηλατήσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στα δόντια της κρίσης του κοροναϊού και αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αντασφάλισης ανεργίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει χρέος για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου συστήματος, είπε, «Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη πτυχή, αλλά νομίζω ότι οι λύσεις είναι εφικτές».

Σύμφωνα με τα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο πρότασης, ένα τέτοιο σύστημα θα απαιτούσε από τις χώρες της ΕΕ την παροχή εγγυήσεων, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να εκδώσει χρέη ύψους έως και 100 δισ. Ευρώ.

Η πρόταση θα μπορούσε να εγκριθεί από την Επιτροπή ήδη την Πέμπτη και να συζητηθεί από την Ευρωομάδα στη συνεδρίασή την ερχόμενη Τρίτη, ως μέρος των επιλογών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την πρόταση.

«Κάποια βασική αλληλεγγύη»

Οι χώρες θα είναι υπεύθυνες για την έκδοση παροχών, οι οποίες θα αποσκοπούν πρωτίστως στο να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να διατηρούν τη δουλειά τους με εισοδηματική στήριξη όταν η εταιρεία τους κλείνει- σύμφωνα με το πρότυπο των γερμανικών προγραμμάτων Kurzarbeit ή ιταλικής Cassa Integrazione, κατά την οποία διαδικασία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίρνει τον ρόλο ενός  ενός αντασφαλιστή.

Θα ήταν ανοικτό όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους άτυπους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Για τις χώρες όπου δεν υπάρχουν τέτοιου είδους βραχυπρόθεσμα συστήματα στήριξης του εισοδήματος ή όπου τέτοιου είδους καθεστώτα εγκρίθηκαν μόλις πρόσφατα στο πλαίσιο της κρίσης, η Επιτροπή θα ζητούσε από τις χώρες αυτές να θέσουν σε εφαρμογή ένα τέτοιο σύστημα.

Αυτό ισχύει για την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την πολιτική είναι κάποια βασική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε ο Schmit.  Το σχέδιο αντασφάλισης αποτελεί μέρος μιας δέσμης πρωτοβουλιών που θα προταθούν στους εθνικούς ηγέτες.

«Για να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μοχλούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μίσελ σε δήλωσή του την Τρίτη μετά από τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλείς της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ομάδας υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς έξω από το κουτί. Πρέπει να εξεταστεί κάθε επιλογή συμβατή με τη Συνθήκη της ΕΕ». Ο Luca Visentini, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, υποστήριζε κατηγορηματικά την τελευταία κίνηση των Βρυξελλών.

«Ενθαρρύνουμε έντονα την Επιτροπή να αποφασίσει ταχέως για ένα μέσο της ΕΕ το οποίο θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την πρόληψη της ανεργίας λόγω της κρίσης από τον COVID-19, υποστηρίζοντας τις ρυθμίσεις για τη βραχύχρονη εργασία και την αποζημίωση εισοδήματος σε όλα τα κράτη μέλη».

«Αναμένουμε από το Συμβούλιο να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση μέσω κατάλληλων κοινών χρεωστικών μέσων». Ο Σμιτ επέμεινε ότι ήρθε η ώρα η ΕΕ να συγκεντρώσει την πρόταση αντασφάλισης.

«Θα το πω όπως είναι, θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι ορισμένες χώρες θα έχουν μια γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη και κάποιες άλλες στην ΕΕ θα παραμείνουν ακόμη πιο πίσω από ό,τι πριν».

«Η Ευρώπη θα βγει από αυτή την κρίση που περνάει ο τομέας της υγείας αλλά και αυτήν την κοινωνική και οικονομική κρίση μαζί ή διαφορετικά θα εισέλθουμε σε μια πιο δύσκολη περίοδο που τελικά θα είναι επιζήμια για όλους. Έτσι η αλληλεγγύη είναι ο λόγος που πρέπει να θέσουμε σε συγκεκριμένη πολιτική δράση».

 

Πηγή: politico.eu

 

 

 

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook