Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα δέχθηκε η τράπεζα θεμάτων – Την ρωσική ομάδα «Killnet» υποπτεύονται οι Αρχές

Ως μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει δεχθεί η χώρα χαρακτηρίζεται η επίθεση χάκερ χθες και σήμερα στην τράπεζα θεμάτων που χρησιμοποιείται για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.
Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Ντογιάκου για το θέμα, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις από τον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα. Σε κάθε περίπτωση, έχει δοθεί εντολή να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις σήμερα, και από Πέμπτη θα ξεκινήσουν κανονικά οι Πανελλήνιες στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή στα ΓΕΛ. Από το υπυργείο Παιδείας επισημαίνουν ότι για τις Πανελλήνιες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό σύστημα.
Σκέρτσος: Η πιο σημαντική ιστορικά επίθεση σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε την επίθεση ως την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, λέγοντας ότι προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.
Δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα από τις 8 το πρωί, υπάρχει πλέον κανονική ροή θεμάτων προς όλα τα σχολεία και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.
Αναλυτικά η δήλωση του Άκη Σκέρτσου για την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων
«Είναι η πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει δεχθεί δημόσιος οργανισμός. Έχουμε μετρήσει έως τώρα 165 εκατ. χτυπήματα από 114 χώρες ανά τον κόσμο με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων, το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Χθες η επίθεση απετράπη στις 9 το πρωί, σήμερα η δεύτερη, πολύ πιο έντονη επίθεση απετράπη στις 8 το πρωί. Υπάρχει κανονική ροή θεμάτων στα σχολεία. Να υπενθυμίσω ότι χθες 9 στα 10 σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Σήμερα σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία οι καθηγητές οι μαθητές έχουν πάρει τα θέματα.
Θέλουμε να εφησυχάσουμε τους γονείς και τους μαθητές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Δεν θα υπάρξει κανένα θέμα συμμετοχής. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, καθημερινά διαχειριζόμασταν τέτοιες επιθέσεις και αποτρέπαμε τέτοιες επιθέσεις. Είναι μια επίθεση προς τις οικογένειες και τους μαθητές.
Έχουμε διασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, τρέχουν ήδη, αλλά προφανώς δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Δεν υπάρχει μία πηγή, είναι συστήματα οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος και θα γίνει η αναγκαία έρευνα», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα.
ΓΓ υπ. Παιδείας: Δεχθήκαμε μια επίθεση μεγατόνων
Για τη νέα κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.
Ερωτηθείς σχετικά για το χθεσινό συμβάν αλλά και το σημερινό περιστατικό, ο κ. Κόπτσης είπε: «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της Εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Τη χαρακτηρίζω, εν πλήρει γνώση, αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μια επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε, δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας. Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην Τράπεζα Θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες».
Όπως εξήγησε, «επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα, γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις».
Όσον αφορά στη σημερινή, νέα επίθεση, τόνισε: «Ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή τη στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκαν».
Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γιάννης Αντωνίου, μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων.
Ειδικότερα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 ότι το πρόβλημα αφορά την «ψηφιακή καρδιά» του κράτους και επισήμανε ότι η κυβερνοεπίθεση -μία από τις μεγαλύτερες που έχει ζήσει η χώρα- αντιμετωπίζεται από τις 6 το πρωί με επιτυχία.
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα του προβλήματος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «1.370 σχολεία έχουν ήδη μπει στην πλατφόρμα και έχουν κατεβάσει θέματα».
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι χθες το βράδυ (29/5) ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ’ όλα αυτά «βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και χθες».
«Οι εξετάσεις θα γίνουν, ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Αντωνίου.
«Κανένας κίνδυνος για τις Πανελλήνιες»
Ολοι πάντως, όπως και το υπ. Παιδείας χθες στην ανακοίνωσή του τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τις Πανελλήνιες καθώς μιλάμε για μια τελείως διαφορετική διαδικασία.
Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι σχετικά με τις Πανελλήνιες, είπε ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις όλων των μαθητών της Γ’ Λυκείου, οπότε τα παιδιά θα πάνε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στις εξετάσεις την Πέμπτη τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή τα ΓΕΛ. Θα ξεκινήσουν κανονικά, παρά την απίστευτη πρωτόγνωρη επίθεση που δέχτηκαν. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να συμβεί παρόμοια επίθεση κατά τις Πανελλήνιες και σημείωσε: «Παίρνουμε τα μέτρα μας. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Θα είναι ασφαλείς οι μαθητές, να είναι σίγουροι».
Και ο πρόεδρος του ΙΕΠ εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο», είπε ο πρόεδρος του ΙΕΠ.
Σύμφωνα, με τον Κωνσταντίνο Μαντέ, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ, εμπειρογνώμονα ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα.
Ο ειδικός επιστήμονας εξηγεί πώς οι χάκερ πραγματοποίησαν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη συγκεκριμένη επίθεση από ασιατικό δίκτυο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:
«Οι χάκερ δημιούργησαν πλασματικούς χρήστες -απομακρυσμένους τους ονομάζουμε-, οι οποίοι δημιουργούν ομάδες και κάνουν μαζικά χτυπήματα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να μην μπορεί να αντέξει το δίκτυο και να καταρρεύσει από τις πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις. Όλο αυτό μπορεί να το δημιουργήσει μόλις ένας άνθρωπος με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Δημιουργεί στην πραγματικότητα κλώνους μηχανήματα και κλώνους χρήστες, οι οποίοι μπαίνουν ομαδικά σε μία σελίδα και τη θέτουν εκτός λειτουργίας. Η συγκεκριμένη επίθεση έγινε από το εξωτερικό και οι πρώτες ενδείξεις μάς παραπέμπουν σε επίθεση που ξεκίνησε από ασιατική χώρα. Από ένα ασιατικό δίκτυο. Αν δεν υπήρχαν οι προβλέψιμες δικλίδες ασφαλείας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο σύστημα και να αντλήσουν πληροφορίες και δεδομένα που χρησιμοποιεί το δίκτυο για τη λειτουργία του. Αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα γιατί το συγκεκριμένο δίκτυο έχει μπει στο “μάτι” των κυβερνοεγκληματιών, οπότε μπορεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις και τις επόμενες ώρες. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί ενδέχεται να προσπαθήσουν να καταστρέψουν ακόμα και όλα τα δίκτυα της χώρας και μπορεί να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τόσο των πολιτών όσο και του κρατικού μηχανισμού. Ευτυχώς το ψηφιακό οπλοστάσιο της χώρας είναι σε πλήρη επαγρύπνηση. Είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τέτοιες επιθέσεις. Τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό».
Να σημειωθεί πως η επίθεση φαίνεται να είναι υποκινούμενη και το κόστος της, μόνο για σήμερα, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ!
Τράπεζα θεμάτων: Την ρωσική ομάδα χάκερς «Killnet» υποπτεύονται οι Αρχές
Το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων που δημιουργήθηκε στις εξετάσεις της Γ’ Λυκείου στην Ελλάδα και έχει να κάνει με κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι προέρχονται από το εξωτερικό. Οι Αρχές υποπτεύονται ότι από πίσω κρύβεται ρωσική ομάδα χάκερς με το όνομα «Killnet», που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις ddos σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Τα μέλη της ομάδας δεν σκοπεύουν σε αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση. «Σαν να έχεις ένα κατάστημα που ανοίγει και να έχεις 10.000 άτομα μπροστά στο κατάστημα να εμποδίζουν την πρόσβαση» όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1.
Χτυπούν συνήθως με αυτόν τον τρόπο δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολύ κόσμου, δηλαδή δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, αεροπορικών εταιρειών μέχρι και το δίκτυο του διαγωνισμού της Eurovision.
Η ομάδα ξεκίνησε από ένα εργαλείο ddos και έγινε κανονική ομάδα λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δημιούργησε δύο υπο-ομάδες, τις Ειδικές Ψηφιακές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη Λεγεώνα. Η σημερινή επίθεση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κόστισε 150-200.000 ευρώ, αν όμως κοιτάξει κανείς το dark web τέτοιες επιθέσεις κοστίζουν φθηνότερα.
“Κατέρρευσε” και η πλατφόρμα για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων
Δεν λειτουργεί από το απόγευμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ, στην οποία καλούνται οι Διευθυντές όλων των σχολείων να υποβάλουν την υλοποίηση σχεδίων δράσης για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας.
Στα σχολεία υπήρξε μεγάλη ανησυχία χθες το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε προθεσμία μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα, σήμερα.
Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου σχετικά με την αιτία της μη λειτουργίας της πλατφόρμας για την αξιολόγησης δήλωσε στο esos ότι γίνεται αναβάθμιση του τείχους προστασίας των ψηφιακής πλατφόρμας, γεγονός που απαιτούνται εργασίες διάρκειας τριών ημερών.
Γι αυτό ανέφερε στο esos ο πρόεδρος του ΙΕΠ το χρονοδιάγραμμα υποβολής των Σχεδίων Δράσης και της Έκθεσης Εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου για το 2022-23 τροποποιείται ως εξής:
Σχέδια Δράσης (Υλοποίηση-Αποτίμηση): Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης 2022-23: Θα ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
iefimerida.gr