Κ. Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Προτεραιότητα να ανακτήσουμε τα χρήματα – Συνεργασία πολλών υπουργείων για την επιστροφή τους»

Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2025 11:10

Κ. Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Προτεραιότητα να ανακτήσουμε τα χρήματα – Συνεργασία πολλών υπουργείων για την επιστροφή τους»

Στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤΝews μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να κλείσουν αυτές οι παθογένειες που προέρχονται από το παρελθόν, ενώ το ζήτημα που πλέον προκύπτει ως πρώτη προτεραιότητα είναι η άμεση επιστροφή των χρημάτων που κάποιοι έχουν πάρει παράνομα.

Όπως ενημέρωσε αυτή είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα υπογράμμισε με αυστηρό ύφος πως «όποιος δηλώνει κάτι ψευδές και τώρα θα βρεθεί με πολύ βαριές ποινικές ευθύνες».

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να συνεχιστούν οι ροές όλων αυτών των ευρωπαϊκών πόρων προς τους πραγματικούς αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός ήδη από προχθές έχει ανακοινώσει τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας με συμμετέχοντες την Οικονομική Αστυνομία, την ΑΑΔΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας. Δηλαδή θα υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπουργείων προκειμένου να ανακτηθούν τα χρήματα από αυτούς που πήραν παράνομα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Ερωτηθείς για το πώς θα εντοπίζονται όσοι πήραν παράνομα χρήματα και ποιο είναι το σχέδιο, ο Κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η διαδικασία προβλέπεται και από την ενωσιακή αλλά και από την εθνική νομοθεσία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στη βάση αυτής της συγκεκριμένης πρόβλεψης πρόκειται να συσταθεί και να λειτουργήσει συγκεκριμένη ομάδα, η οποία ανακοινώθηκε».

Διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν πολύ γρήγορα ορατά αποτελέσματα, καθώς θεωρεί ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Όλοι αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται θα βρεθούν με τη δικαστική διερεύνηση, η οποία ήδη υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά θεωρώ δεδομένο και με τη διοικητική διερεύνηση, η οποία θα ακολουθήσει.

Όπως δήλωσε, αναφορικά με τα ζώα και τα χωράφια, υπάρχει σήμερα το monitoring, που μέσω ενός δορυφόρου καταγράφει την καλλιεργούμενη έκταση και μπορεί να καταγράψει και τη συγκεκριμένη καλλιέργεια που υπάρχει στο χωράφι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Η γεωργία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να ελεγχθεί» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο υπάρχουν διάφορα κενά, τα οποία εντοπίζονται σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν βοσκοτοπικοί χάρτες (δεν υπήρχε κτηματολόγιο το οποίο ήταν απαραίτητο για τους βοσκοτοπικούς χάρτες), δασικοί χάρτες κλπ.

Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook