Καριέρα : Πρόθυμοι να αλλάξουν χώρα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες οι Έλληνες

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2019 20:24

Καριέρα : Πρόθυμοι να αλλάξουν χώρα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες οι Έλληνες

Η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει πρόθυμη να μετακομίσει στο εξωτερικό για να εργασθεί, είτε για εξέλιξη της καριέρας, είτε για καλύτερες αποδοχές.

Την ίδια ώρα, τρεις στους πέντε εργαζόμενους στην Ελλάδα θα άλλαζαν καριέρα αντί να μεταναστεύσουν.

Οι περισσότεροι Έλληνες θα ήθελαν να εργασθούν στο εξωτερικό

Όπως δείχνει η έρευνα Workmonitor της Randstad για το γ’ τρίμηνο του 2019, που μελετά την επιλογή εργασίας στο εξωτερικό, σε ποσοστό 63% οι Έλληνες εργαζόμενοι θα σκέφτονταν να μεταναστεύσουν αν μπορούσαν με αυτήν την επιλογή να εξελίξουν την καριέρα τους και την ισορροπία μεταξύ της εργασιακής και της προσωπικής τους ζωής.

Πάνω από τους μισούς (52%) θα ήταν πρόθυμοι να μετακομίσουν για ένα σημαντικά υψηλότερο μισθό, ενώ οι τέσσερις στους δέκα (40%) δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν προκειμένου να έχουν μια πιο ουσιαστική καριέρα. Από την άλλη πλευρά όμως, σε ποσοστό 59% δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να αλλάξουν καριέρα από το να μεταναστεύσουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές χώρες του κόσμου η τάση μετανάστευσης με στόχο τις καλύτερες προοπτικές καριέρας αυξάνεται και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τα πρωτεία.

Ποιες χώρες προτιμούν

Οι Έλληνες εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αν έπρεπε να εργαστούν στο εξωτερικό, θα προτιμούσαν να εργαστούν κατά προτεραιότητα σε τρία κράτη: Ηνωμένο Βασίλειο (10,5%), Γερμανία (9,5%) και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (8,7%).

Αναφορικά τώρα με την πολιτιστική ποικιλομορφία του εργασιακού περιβάλλοντος, το 79% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι του αρέσει να συνεργάζεται με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες.

Σε ποσοστό 54% θεωρούν ότι είναι καλό ο εργοδότης τους να προσελκύει άτομα από το εξωτερικό για να καλύψει τις εργασιακές ανάγκες και κατά 63% οι Έλληνες εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι καλό ο εργοδότης τους να προσλαμβάνει ξένο προσωπικό μόνο εφόσον το εγχώριο εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις.

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 74%) των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν ταξίδια για να διαχειριστούν την καριέρα τους στο εξωτερικό και αξίζει αυτή η επιλογή μια παραπάνω προσπάθεια, αν πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εργασία.

Το 67% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να εργάζεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια ή με το ποδήλατο, ενώ σχεδόν οι έξι στους δέκα (58%) είπαν ότι θα ήθελαν να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό στα πλαίσια της εργασίας τους.

Στο ίδιο… πνεύμα κι άλλοι λαοί

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στη χώρα μας το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων που σκέφτονται να φύγουν για καλύτερο επαγγελματικό μέλλον ανέρχεται σε 63% (κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο, 64%), στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 64%, ακριβώς όσο και στην Ισπανία. Πιο «έτοιμοι» δηλώνουν οι Ιταλοί, σε ποσοστό 67% και οι Πολωνοί, σε ποσοστό 69%. Με βάση τα στοιχεία της Randstad οι πιο «αποφασισμένοι» για μετανάστευση με στόχο καλύτερες προοπτικές καριέρας είναι οι εργαζόμενοι στη Χιλή (92%), τη Βραζιλία (89%), την Τουρκία (85%) και τη Σιγκαπούρη (79%).

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα δεν ξεφεύγει πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο (54%) και στην περίπτωση που διερευνώνται οι προθέσεις των εργαζομένων στο δίλημμα να αλλάξουν καριέρα ή να μεταναστεύσουν για να εξελίξουν την τρέχουσα σταδιοδρομία τους. Ενώ λοιπόν σ’ αυτό το δίλημμα οι Έλληνες προκρίνουν την αλλαγή καριέρας σε ποσοστό 59%, υπάρχουν κάποιες εθνικότητες που σχεδόν συμφωνούν -όπως οι Γάλλοι (60%), οι Γερμανοί (60%), οι Δανοί (61%), οι Αυστραλοί (61%), αλλά και οι Βρετανοί (59%), οι Αμερικανοί (58%) και οι Πορτογάλοι (58%)-, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που είναι πιο αποφασισμένοι, όπως οι Ινδοί (72%) και οι Ούγγροι (64%). Αντίθετα, Ιταλοί (51%), Ελβετοί (48%) και Τούρκοι (37%) δεν είναι τόσο πρόθυμοι να αλλάξουν καριέρα για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους μένοντας στη χώρα τους.

 

Αυξημένη διάθεση για κινητικότητα στην εργασία

Η Randstad καταγράφει στην έρευνά της και τον Δείκτη Κινητικότητας για την αγορά εργασίας υπολογίζοντας τον αριθμό των εργαζομένων που αναμένουν να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο Δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του υπαλλήλου, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη του για νέες προσωπικές προκλήσεις, καθώς και το επίπεδο αισιοδοξίας που έχει ότι θα βρει απασχόληση σε νέο εργοδότη.

Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι προσδοκούν να απασχοληθούν σε νέο εργοδότη τους επόμενους έξι μήνες. Ο δείκτης κινητικότητας για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6 μονάδες, από τις 101 στις 107, για το γ’ τρίμηνο του 2019 – ενώ ο παγκόσμιος δείκτης κινητικότητας αυξήθηκε στις 114 μονάδες.

Το συγκεκριμένο τρίμηνο, υψηλότερα ποσοστά κινητικότητας παρατηρήθηκαν στην Ιταλία και τις ΗΠΑ (+7 και για τις 2 χώρες), στην Ελλάδα και την Κίνα (+6 και για τις 2 χώρες), στην Αυστραλία (+5) και στην Ισπανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία (+4 για όλες τις χώρες). Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης παρατηρήθηκαν στην Ελβετία και την Αργεντινή (-4 και για τις 3 χώρες), και στη Γερμανία (-2).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Randstad, η επιθυμία για αλλαγή εργασίας αυξάνεται ελάχιστα μέσα στο 2019 για τους Έλληνες ερωτηθέντες. Ποσοστό 32% δήλωσε ότι η διάθεση για αλλαγή εργασίας έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο 28% είχαν δηλώσει την επιθυμία τους για αλλαγή εργοδότη. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που άλλαξε εργασία το τελευταίο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 4,5% στο 22,5% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2019.

Οι βασικοί λόγοι αλλαγής εργασίας είναι: αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών συνθηκών (41%), προσωπική διάθεση για αλλαγή (29%) και δυσαρέσκεια με τον εργοδότη (26%).

Σημειώνεται επίσης ότι το 32% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αναζητά μία νέα θέση εργασίας, ένα ποσοστό αύξησης 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ποσοστό 66% δήλωσαν επίσης ότι αν χρειαστεί να αναζητήσουν μια νέα θέση εργασίας, θα μπορούσαν να βρουν μια ανάλογη και σε ποσοστό 59% πιστεύουν ότι αν χρειαστεί να αναζητήσουν μια διαφορετική θέση εργασίας, θα μπορούσαν να βρουν μια αντίστοιχη εργασία σε έναν διαφορετικό εργοδότη.

Ο φόβος για την απώλεια εργασίας

Οι τρεις στους δέκα Έλληνες (29%), που συμμετείχαν στην έρευνα της Randstad, δήλωσαν ότι ανησυχούν πως θα χάσουν την εργασία τους, ένα ποσοστό αύξησης 2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Μάλιστα, το 43% της ηλικιακής ομάδας 18-24 φοβάται περισσότερο ότι θα χάσει την εργασία του.

Αναφορικά με την εργασιακή ικανοποίηση, παραμένει σταθερή αναφορικά με το προηγούμενο τρίμηνο, με το 63% των Ελλήνων εργαζομένων να δηλώνουν ότι είναι ευχαριστημένοι με την εργασία τους.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook