Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και παύση εργασίας ελέω καύσωνα που έπληξε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια υπέφεραν από το τρίτο κύμα καύσωνα την Τρίτη, με τους εργάτες να υποχρεούνται σε στάση εργασίας (οι εφαρμογές, αλλά όχι όλα τα καταστήματα), τους τουρίστες να μένουν μακριά από αρχαιολογικούς χώρους και τους πυροσβέστες να καταπολεμούν τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει σε όλη την άνυδρη ύπαιθρο, όπως συμπληρώνει το Reuters για τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Οι κούριερ, οι διανομείς φαγητού και οι οικοδόμοι στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες περιοχές, έλαβαν εντολή να διακόψουν την εργασία τους από το μεσημέρι έως τις 17:00 μ.μ., καθώς η θερμοκρασία έφτασε έως 45°, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Στην περιοχή του Φενεού στην Κορίνθου, στη νότια Ελλάδα, 185 πυροσβέστες με 50 οχήματα καταπολεμούσαν μια ισχυρή δασική πυρκαγιά, με τη βοήθεια 15 αεροπλάνων και 11 ελικοπτέρων. Δύο χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά καθώς η πυρκαγιά μαίνεται. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη.
Ποιοι αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν έως και τις 25 Ιουλίου από το κύμα καύσωνα – Οι ώρες
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αθήνας ενημέρωσε κάθε ενδιαφερόμενο πως ότι από σήμερα Τρίτη έως και την Παρασκευή οι αρχαιολογικοί χώροι Ακρόπολης και Κλιτύων, Ολυμπιείου, Λυκείου, Ρωμαϊκής Αγοράς, Αρχαίας Αγοράς και Βιβλιοθήκης Αδριανού θα παραμείνουν κλειστοί.
Το χρονικό διάστημα του κλεισίματος είναι από τις 12:00 έως τις 17:00 λόγω υψηλών θερμοκρασιών, για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών.
Ο Μάθιου Ένος, ένας 18χρονος επισκέπτης από τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια καύσωνα όταν έφτασε στην πρωτεύουσα. «Μέχρι τώρα ήταν λίγο δύσκολο. Δεν είναι και η καλύτερη αίσθηση», είπε. «Έτσι, απλώς προσαρμόζομαι πίνοντας πολύ νερό».
Αγελάδες έβοσκαν στην λίμνη που αποστραγγίστηκε από την ξηρασία
Η καυτή ζέστη έπληξε και τη γειτονική Βουλγαρία, με τις αρχές να προτρέπουν τις επιχειρήσεις να μοιράζουν νερό και να μειώσουν τη σωματική εργασία κατά τις ώρες υψηλού κινδύνου.
Στα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, εβδομάδες χωρίς βροχή και η αυξημένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν άδειασαν τη λίμνη Φιέρζα (κεντρική φωτογραφία). Οι αγελάδες έτρωγαν χόρτο σε αυτό που κάποτε ήταν ο πυθμένας της λίμνης!
Στο Κοσσυφοπέδιο, φλόγες και πυκνός καπνός φαινόταν να πλησιάζουν τα σπίτια ενός χωριού στην περιοχή Ντουμπράβα, κοντά σε μια φυλακή και μια στρατιωτική βάση, την Τρίτη. Η φωτιά ήταν εκτός ελέγχου σε μια περιοχή με θάμνους και χόρτα, που τροφοδοτούνταν από ισχυρούς ανέμους.
Στην Αλβανία, πυροσβέστες με τη βοήθεια τεσσάρων αεροσκαφών από την Ιταλία και την Ελλάδα καταπολέμησαν δύο πυρκαγιές σε ένα εθνικό πάρκο στο βόρειο τμήμα της χώρας και κοντά στο χωριό Ντουκάτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα
Δεν καίγονται μονάχα τα Βαλκάνια
Τον περασμένο μήνα, μεγάλα τμήματα της Δυτικής Ευρώπης υπέφεραν από μια άλλη σοβαρή καύσωνα που προκάλεσε πολλούς θανάτους και πυρκαγιές σε δάση, καθώς και συναγερμούς για την υγεία σε ολόκληρη την περιοχή.
Στην Ιταλία, όπου η καύσωνα του περασμένου μήνα ευθύνεται για αρκετές διακοπές ρεύματος, μεταξύ άλλων στη Φλωρεντία και το Μιλάνο, οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο σε αύξηση 7,4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την εθνική εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου Terna την Τρίτη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν για πρώτη φορά κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής εποχής.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους γύρω από την Αθήνα αυξήθηκε σε ορισμένα σημεία έως και 10 βαθμούς Κελσίου από τον Ιούλιο του 2024, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη βλάστηση.