Κόντρες στη Βουλή για προανακριτική και Καραμανλή: «Απροκάλυπτη απόπειρα διαφυγής και αποτέλεσμα εσωκομματικού συμψηφισμού»

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει στη βουλή η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού της Κώστα Καραμανλή.
Η πρόταση που κατέθεσε η πλειοψηφία το απόγευμα της Δευτέρας – υπογεγραμμένη από τον ελάχιστο απαιτούμενο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών – ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βαθμό πλημμελήματος για τον Κώστα Καραμανλή, με βάση τα έγγραφα που κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Μεταφορών που αφορούν στην ελλιπή χρηματοδότηση των σιδηροδρόμων και το μη επαρκές προσωπικό.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο, διέκριναν προσπάθεια υποβάθμισης της τραγωδίας και των ευθυνών του ίδιου του κ. Καραμανλή ακόμα και εσωκομματικού συμβιβασμού στη κυβερνώσα παράταξη.
«Στα μάτια τα δικά μας αυτή η πρόταση είναι μια υποκριτική υπεκφυγή, είναι μια απροκάλυπτη απόπειρα διαφυγής της ΝΔ και το αποτέλεσμα μιας εμφανούς διαπραγμάτευσης ενός συμβιβασμού ενός συμψηφισμού εσωκομματικού», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος και πρόσθεσε: «είναι ένα κατηγορητήριο κατασκευασμένο και προορισμένο για την αθώωση, την απαλλαγή του κ Καραμανλή. Δεν αντέχει νομικά ούτε στην ελάχιστη κριτική. Το επιχείρημα της απλής διοικητικής εποπτείας δεν στέκεται πουθενά».
«Είναι σαφές ότι με τη πρόταση της η ΝΔ επιχειρεί να τον πετάξει στα μαλακά», είπε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άφησε αιχμές για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. «Θα πρέπει ο κ. Καραμανλής ν’ απαντήσει αν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης ότι απαλλάσσετε τη Hellenic Train από 600 εκατ. ευρώ».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΕΑΡ, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για πρόταση-πλυντήριο που επιχειρεί να ξεπλύνει τον πρώην υπουργό.
«Πάτε να ξεπλύνετε μαζί συνολικά τις πολιτικές σας ευθύνες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε και συνέχισε εξηγώντας πως αν δεν υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργού, τότε δεν έχει νόημα το λεγόμενο επιτελικό κράτος. «Ακόμα πιο ντροπιαστικό είναι ότι λέει η πρόταση πως τη μέρα του δυστυχήματος οι εταιρίες ΟΣΕ και Hellenic Train, πληρούσαν το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς. Λέτε ότι τα πάντα λειτουργούσαν καλά με βάση τη δικιά σας γνώμη, φταίει ο Σταθμάρχης. Ποιανού βύσμα ήταν; ο Καρμαναλής δεν τον πήγε στη θέση αυτή;», αναρωτήθηκε.
Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο της ΝΔ, Νότης Μηταράκης που μίλησε για “οριακά απλές ενδείξεις” του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος επαναλαμβάνοντας τη κλασική πια ρήση “όλα στο φως”.
«Με αυτό που κάνουμε δίνουμε στη δικαιοσύνη το δικαίωμα και την ηθική υποχρέωση να λάμψει άπλετο φως. Θα δούμε τα στοιχεία και τις επισημάνσεις που είχε λάβει ο πρώην υπουργός, τι ενέργειες που έκανε, καθώς όπως φαίνεται από τη δικογραφία οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές έχουν την τελική υπογραφή αντί του υπουργού», είπε.