Κοροναϊός: «Καμπανάκι» από την αύξηση των νοσηλευόμενων και την έξαρση κρουσμάτων στις κλειστές Δομές

Μπορεί ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων κοροναϊού να έχει σταθεροποιηθεί κάτω από τα 200, όμως οι προσφυγικές δομές και οι αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 11.600, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χτες, Δευτέρα, 156 νέα, εκ των οποίων τα 101, σχεδόν τα 2/3, εντοπίστηκαν στην Αττική.
Η μεγάλη κυκλοφορία του κοροναϊού στην Αττική αποτυπώνεται στα στοιχεία των εισαγωγών και των νοσηλειών, καθώς στο λεκανοπέδιο τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 1.992 κρούσματα, ενώ άλλα 608 έχουν καταγραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Στο «κόκκινο» τα αστικά κέντρα
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα. Παράλληλα στάθηκε στη σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη, που χαρακτήρισε «must» για τη χειμερινή περίοδο.
«Aυτές τις μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από 200 την ημέρα» είπε ο κ. Γώγος, ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να είναι παροδικό.
Διαφαίνονται τα αποτελέσματα της διασποράς που υπήρξε τον Αύγουστο, που σχετίζεται με την επάνοδο των αδειούχων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη πάντως το πρόβλημα έχει περιοριστεί καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα, σημείωσε
Μεγάλο είναι το πρόβλημα του ελέγχου του προβλήματος στα αστικά κέντρα αφού δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια.
«Συνεπώς στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς – να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια» είπε ο κ. Γώγος. Πρέπει να υπάρξει πλήρης και αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας.
Ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είδαμε 17χρονη και 25χρονο που νοσηλεύθηκαν. Διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διακοπή της διασποράς ώστε να μπούμε υπό καλύτερες συνθήκες στην χειμερινή περίοδο.
Συναγερμός στις προσφυγικές δομές
Συναγερμός έχει σημάνει για τις κλειστές δομές, με εκείνες σε Σχιστό, τη Μαλακάσα και Ελαιώνα να τίθενται σε καραντίνα.
Παραμένει άγνωστο αν εντοπίστηκαν κρούσματα στις δομές αυτές ή αν το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε «προληπτικά» για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού.
Σε καραντίνα βρίσκεται επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα και ο καταυλισμός της Μόριας, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, με τα περιστατικά να ανέρχονται πλέον σε 17.
Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί περίπου 2.000 τεστ τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση επεξεργασίας, ενώ τα άτομα που έχουν βρεθεί θετικά είναι σε απομόνωση σε ειδικό χώρο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.
Στη Μόρια διαβούν πάνω από 12.000 μετανάστες, αριθμός υπερτετραπλάσιος σε σχέση με την χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πρόκειται για τον 40χρονο Σομαλό, έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα, ο οποίος από τις αρχές του 2020 και είχε φύγει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα στα μέσα Αυγούστου. Εκεί όμως διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ζήσει και έτσι επέστρεψε στο νησί.
Οι δειγματοληψίες γίνονται στην υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ της Μόριας που φτιάχτηκε πρόσφατα με δωρεά της Ολλανδικής Κυβέρνησης και σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβριο.
Κοντά στο «φράγμα» των 300 οι νοσηλευόμενοι
Τους 300 πλησιάζουν οι νοσηλευόμενοι με covid, τα νοσοκομεία αναφοράς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή, νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα 292 ασθενείς, εκ των οποίων οι 44 ήταν διασωληνωμένοι.
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι σοβαρά νοσούντες έχουν αυξηθεί κατά 54 και όσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση κατά 7 με το 50% των νοσηλευομένων να βρίσκονται στην Αττική.
Εξάλλου, ο φόρος θανάτου μέσα στον Σεπτέμβριο, 23 άτομα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν τις Αρχές.
Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 43 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, με τις μισές από τις οποίες σε ένα μόνο νοσοκομείο, στον «Ευαγγελισμό».
Ένας από τους 22 ασθενείς που εισήχθη στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής ήταν και ο 25χρονος από το Μπαγκλαντές ο οποίος πήγε μόνος του στο νοσοκομείο και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι ήταν επείγουσα η διασωλήνωσή του.
Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων
Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη για χρήση μάσκας από τα παιδιά.
Για το άνοιγμα των σχολείων πρόκειται για μια «άσκηση» στην οποία πρέπει να πάμε καλά, είπε ο κ. Γώγος. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία».
Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν. Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης», ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών.
Ενώ «στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την διαδικασία».
Οδηγίες έδωσε ο κ. Γώγος ειδικά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά. Σχολίασε επίσης τις εξελίξεις σχετικά με τον βρεφονηπιακό Σταθμό Μοσχάτου, που έκλεισε καθώς γονέας νηπίου βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.