Κοροναϊός : Κυβέρνηση και νοσοκομειακοί αντιμάχονται για τις πραγματικές αντοχές του ΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2020 23:40

Κοροναϊός : Κυβέρνηση και νοσοκομειακοί αντιμάχονται για τις πραγματικές αντοχές του ΕΣΥ

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι τα πράγματα με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού βαίνουν καλύτερα από πάρα πολλές άλλες χώρες.

Αρχή του τέλους ή τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου;

Μέχρι στιγμής τα επίσημα στοιχεία φαίνεται να την επιβεβαιώνουν αν και σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν χωρά κανένας εφυσυχασμός.

Μάλιστα σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς διέγνωσε «μικρά αισιόδοξα μηνύματα» λέγοντας ότι «αυτό που κάνουμε δουλεύει, η αύξηση (σ.σ. των κρουσμάτων) είναι βραδεία. Ίσως να έχουμε και μείωση αργότερα».

Μάλιστα η αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά πως η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα αλλά να εφαρμόσει όσα ήδη έχει πάρει συνηγορούν προς την κατεύθυνση πως «είμαστε στην αρχή του τέλους» όπως είπε και ο πρωθυπουργός χτες στη βουλή.

Ωστόσο ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας υποστηρίζει την άποψη πως «οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου».

Μάλιστα ο κ. Σύψας κόντρα σε κάθε λογική θριαμβολογίας προειδοποιεί ότι δεν χρειάζονται καθησυχαστικές δηλώσεις και υπενθυμίζει ότι «στην Ιταλία είχαμε πολύ χαμηλή κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουάριου απότομα είχαμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων».

«Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα… Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες… Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» σημείωσε ο κ. Σύψας.

Κατά τον ίδιο υπάρχει ακόμη διασπορά και ως εκ τούτου το σύστημα υγείας δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξει.

Ροκανίζει το χρόνο με το ΕΣΥ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική της κυβέρνησης σε ότι αφορά το ΕΣΥ παραμένει ως έχει. Ροκανίζει το χρόνο. Ουσιαστικά το ενισχύει τόσο όσο να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια ελεγχόμενη και μικρή με τα ως τώρα δεδομένα διασπορά του κοροναϊού.

Σε συνολικά 1613 κρούσματα με βάση την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας και με 92 άτομα διασωληνωμένα, το σύστημα υγείας διαθέτει συνολικά 902 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 247 αποκλειστικά για τον κοροναϊό.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τις προσλήψεις αλλά και την παροχή του υγειονομικού υλικού και των μέσων ατομικής προστασίας που ζητούν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε σήμερα και το υπουργείο Υγείας το σχέδιό του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ένταξή της στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού θα λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας σε 24ωρη βάση αποκλειστικά για τον κοροναϊό COVID-19 και Κέντρα Υγείας επίσης σε 24ωρη βάση που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Παράλληλα σχεδιάζεται και η κατ’ οίκον επίσκεψη γιατρών.

Καν’ το όπως και με τις ιδιωτικές ΜΕΘ

Ωστόσο στις ανακοινώσεις περιλαμβανόταν και η εξαγγελία για νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς γιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Η αμοιβή των ιδιωτών γιατρών που θα συνεργαστούν με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθορίζεται σε 2.000 ευρώ.

Οι εν λόγω γιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση ενώ θα μπορούν με απόφαση του Διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α’.

Πάντως ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Ξάνθος χαρακτήρισε κατώτερο των περιστάσεων το κυβερνητικό σχέδιο και επεσήμανε δύο προβληματικά του σημεία.

Το πρώτο είναι ότι «συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο μετακινήσεις γενικών γιατρών» κυρίως από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε νοσοκομεία χωρίς να προσφέρουν καμία ουσιαστική ανακούφιση στα επαρχιακά νοσοκομεία που πιέζονται από την καθημερινή 24ωρη εφημερία και τη νοσηλεία περιστατικών με κοροναϊό.

Οι ιδιώτες γιατροί αμείβονται περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Το δεύτερο προβληματικό σημείο κατά τον κ. Ξανθό είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα συνεργαστούν με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα αμοίβονται καλύτερα από τους γιατρούς που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Στην πραγματικότητα η μεθοδολογία της κυβέρνησης και στην περίπτωση της ενίσχυσης του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς φαίνεται να είναι αντίστοιχη με την ΠΝΠ για την αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ.

Δεν γίνεται να στηρίζεσαι μόνο στο φιλότιμο

Πάντως οι καταγγελίες γιατρών από τα νοσοκομεία δεν συνάδουν με την εικόνα που εμφανίζει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ –το οποίο έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό- ειδικευόμενη γιατρός βρέθηκε θετική στον κοροναϊο και μαζί με αυτή άλλοι 5 συνάδελφοί της τέθηκαν σε καραντίνα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σίμος Μεταλλίδης μιλώντας στην «Εφ.Συν» τονίζει σχετικά με τα 6 κενά που δημιουργούνται στο προσωπικό πως «θα έχουμε βοήθεια από άλλες κλινικές», ωστόσο «ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος».

Προσθέτει ωστόσο πως «αυτό που λένε οι νοσοκομειακοί είναι αλήθεια. Ναι, θα ήταν χρήσιμο κι άλλο προσωπικό. Πάντα χρειαζόμαστε κι άλλο προσωπικό. Δεν γίνεται να στηρίζεσαι πάντα στο φιλότιμο. Πρέπει να υπάρχει κάτι μόνιμο».

Ημέρα δράσης για την υγεία η 7η Απριλίου

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΟΕΝΓΕ και σωματεία υγειονομικών και άλλων εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα προχωρούν σε πολύμορφες παρεμβάσεις στις 7 Απριλίου στο πλαίσιο δράσεων για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Με σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού», η ΟΕΝΓΕ, καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα, τους Συλλόγους Εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλους φορείς να προχωρήσουν σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε κινητοποιήσεις στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων, σε συνεντεύξεις Τύπου κ.ά.

Αιχμή της πανελλαδικής μέρας δράσης για την Υγεία είναι οι διεκδικήσεις για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook