Κώστας Γενηδούνιας: Τα «τρωτά σημεία» του ελληνικού σιδηροδρόμου 26 μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Παρά τις υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό, ο ελληνικός σιδηρόδρομος παραμένει προβληματικός
Παρά τις εξαγγελίες για αναβάθμιση, η πρόοδος είναι αργή, ενώ η κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη και διαφάνεια ενώ η εμπιστοσύνη στους θεσμούς κλονίζεται.
Μέσα από 13 σημεία ο Κώστας Γενηδούνιας παραθέτει όσα θα έπρεπε αλλά δεν έχουν αλλάξει, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Αργεί ο εκσυγχρονισμός
Ο συνδικαλιστής μηχανοδηγός που πρόσφατα η Hellenic Train του έδειξε τον δρόμο της εξόδου, απολύοντάς τον, με ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέκεται σε μια φράση που ειπώθηκε στη σύσκεψη κυβερνητικών βουλευτών για το ζήτημα του σιδηροδρόμου: «χρειάζεται περισσότερη ουσία και λιγότερη επικοινωνία».
Με αφορμή αυτό απαριθμεί 13 σημεία που «καίνε» την κυβέρνηση για τις μεγαλοστομίες περί εκσυγχρονισμού και ορθής λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων.
«1. Το ETCS 26 μήνες μετά τα Τέμπη, δεν λειτουργεί σε ούτε ένα μέτρο σιδηροδρομικής υποδομής. Ούτε ένα. Διαφημίζουν κάποιες δοκιμές και πανηγυρίζουν επικοινωνιακά για το τίποτα.
2. Το GSMR λειτουργεί ως δευτερεύον σύστημα επικοινωνίας και ακόμα δεν έχει εκδοθεί από τον ΟΣΕ η εγκύκλιος για την λειτουργία του (παρά την φιλότιμη προσπάθεια των ελάχιστων πλέον συναδέλφων με εμπειρία στον ΟΣΕ).
3. Στην γραμμή Πειραιάς – Κιάτο, η κατάσταση παραμένει ΙΔΙΑ όπως 26 μήνες πριν. Μετά τα Λιόσια και μέχρι το Κιάτο, δεν λειτουργεί τηλεδιοίκηση και φωτοσήματα, τα τρένα εισέρχονται σε παρακαμπτηρίους ΧΩΡΙΣ καν να υπάρχουν ενδείξεις για τους μηχανοδηγούς. Οι χρόνοι παραμένουν προβληματικοί και καμία αλλαγή στο πλέγμα των δρομολογίων δεν υπήρξε. Τηλεματική δεν λειτουργεί σε κανένα σημείο είτε του Προαστιακού Αθήνας είτε Θεσσαλονίκης. Αν υπάρχει καθυστέρηση, μπείτε στο …κινητό σας και ψάξτε! Η Hellenic μάλιστα κλείνει περιφερειακά εκδοτήρια (σημεία πώλησης εισιτηρίων) προφανώς για «εξοικονόμηση» πόρων. Ποιος ενδιαφέρεται; Μα φυσικά κανείς.
Φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση
4. Στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μεταξύ Λιανοκλαδίου – Λάρισας έχουμε μονή γραμμή χωρίς φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση με μειωμένες ταχύτητες 80 χλμ/’ωρα λόγω των καταστροφών του Daniel. 20 μήνες έχουν περάσει και δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
5. Στην γραμμή της Φλώρινας δεν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα με τις επικοινωνίες, που προϋπήρχε των Τεμπών και είχε οδηγήσει το Σωματείο μας σε καταγγελίες. Παράλληλα παραμένουν τα προβλήματα με τις δεκάδες βεβλαμμένες ΑΣΙΔ (θα φτιάχνονταν και αυτά σε 2 χρόνια) σε πολλά σημεία του δικτύου.
6. Δεκάδες βραδυπορίες υπάρχουν στην γραμμή μεταξύ Αθήνας -Θεσσαλονίκης, αλλά η Hellenic Train δεν αλλάζει τους δρομολογιακούς χρόνους και σε συνεννόηση με τον ΟΣΕ. Προτιμά να βγάζει ανακοινώσεις για «καθυστερήσεις λόγω έργων» αντί να δείχνει την πραγματική κατάσταση του δικτύου και σε πόση ώρα σήμερα πραγματοποιείται το δρομολόγιο. Δίνει και προσφορές μάλιστα, εκπτώσεις σε τίτλους μεταφοράς, αλλά δεν αναφέρει πραγματικούς χρόνους τέλεσης δρομολογίων. (Πως να λέγεται αυτό άραγε).
Επενδύσεις
7. Στο τροχαίο υλικό, τα Desiro προφανώς δεν φτάνουν και έχουμε συνθέσεις με καρότσες στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης για 3ο καλοκαίρι.
8. Επενδύσεις, μια πονεμένη ιστορία. Σύμφωνα με την σύμβαση του Ιουνίου του 2022 αυτήν την περίοδο θα έπρεπε να έρχονται 10 νέου τύπου- προαστιακοί συρμοί στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη τροχαίου υλικού. Θα έρχονταν και 10 νέα τρένα υδρογόνου (μην γελάτε, αυτό εξήγγειλαν τότε). 3 χρόνια μετά θα υπογραφεί νέα συμφωνία (άγνωστοι οι όροι) που ΘΑ προβλέπει είσοδο νέων τρένων. Κάθε σοβαρός άνθρωπος ξέρει στον σιδηρόδρομο, ότι η παραγγελία ενός νέου τρένου και η ένταξη του στην κυκλοφορία θέλει χρόνο (χρόνια). Θα έχει ενδιαφέρον τι θα πούν.
9. Νομοσχέδιο για ΟΣΕ. Το 3ο Νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες μέσα σε 3 χρόνια! Κανένα απο τα 2 προηγούμενα δεν εφαρμόστηκε. Ο εταιρικός μετασχηματισμός του ΟΣΕ δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι στον ΟΣΕ δεν υπάρχει εργατικός έλεγχος στις αποφάσεις της Διοίκησης, καθώς ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού, που εξέλεξε η ΔΑΚΕ πανηγυρίζοντας, παραιτήθηκε 1 μήνα μετά την εκλογή του γιατί δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί!!!!!!
Χωρίς τρένα
10. Προσλήψεις. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού 1/2022 του ΑΣΕΠ για τον ΟΣΕ. 3 (ΤΡΙΑ) ολόκληρα χρόνια για 100 θέσεις σταθμαρχών και κλειδούχων. Την ίδια ώρα η ΣΤΑΣΥ και η ΟΣΥ προσλαμβάνουν κόσμο μέσω ΑΣΕΠ σε 6 μήνες!!!!! (Όλοι ξέρουν τι έχει συμβεί και πως έχει στηθεί το σιωπητήριο στον σιδηρόδρομο).
11. Περιφέρεια. Χωρίς τρένα ο Βόλος, η Καλαμπάκα, η Στυλίδα, η η Φλώρινα εδώ και 26 μήνες.
12. Χωρίς τρένα η Δράμα, η Ξάνθη και η Κομοτηνή εδώ και 5 χρόνια. Η σύνδεση με Λουτράκι, έργο 7 χιλιομέτρων γραμμής (ΕΦΤΑ), που ξεκίνησε το 2019 ακόμα αγνοείται!!!!
13. Στην Θράκη (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιομ Ορεστιάδα) οι χρόνοι είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ απο τους αντίστοιχους του 2019 λόγω της κατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής. Αντί για 3 ζεύγη δρομολογίων καθημερινά έχουμε 2 και αυτά καταργούνται όταν υπάρχει μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Στην Πάτρα…. ο Προαστιακός στενάζει από την εγκατάλειψη και η σύνδεση Πάτρας – Πύργου αγνοείται 15 χρόνια τώρα».