Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, από την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που πιθανώς θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, αναμένεται να χτυπήσουν Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά ανατολικού Αιγαίου.
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Η ορατότητα στα βόρεια τις πρωινές κυρίως ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 18 με 19 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικός παγετός.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια γενικά αίθριος. Στα νότια παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στη νότια Πελοπόννησο πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα δυτικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του βορείου Αιγαίου νεφώσεις με βροχές.
Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τον κυκλώνα «Νέαρχος»
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Ο Μεσογειακός κυκλώνας έχει πλέον σχηματιστεί και οργανώνεται περισσότερο στα ανατολικά νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας (πρώτος χάρτης – εικόνα Μετεωρολογικού δορυφόρου). Θα στροβιλιστεί στην αυτή περιοχή για αρκετές ώρες δοκιμάζοντας τις αντοχές των Μετεωρολογικών μοντέλων και μαζί τους και εμάς των Μετεωρολόγων. Θα δούμε πιθανότατα τις προγνώσεις να αλλάζουν σε κάθε κύκλο ανανέωσης των προγνωστικών στοιχείων μιας και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.
Τα πρωινά στοιχεία θέλουν να επηρεάζονται με αρκετά μεγάλη δυναμική τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή Δευτέρα (δεύτερος χάρτης).
Περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μας έχει δοκιμαστεί τελευταία και από τους σεισμούς.
Παραμείνετε διαρκώς ενημερωμένοι δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή!»
Κυκλώνας Νέαρχος: Από πού προέρχεται η ονομασία
Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε αποκτά χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα και μάλιστα σύμφωνα με την επικρατούσα πρακτική ονοματοδοτήθηκε ως «Νέαρχος».
Σχετικά με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που υπογράφουν οι μετεωρολόγοι Σταύρος Ντάφης και Κώστας Λαγουβάρδος περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) “Ιανός” από τη χώρα μας, ο «Νέαρχος» σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά και πιθανότατα η Κρήτη να δεχτεί το μεγαλύτερο όγκο βροχής.
Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τον “Νέαρχο” το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Μεσόγειο όπου κινείται πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Τροπικός κυκλώνας
Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία “ματιού”, την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.
Ποιος ήταν ο Νέαρχος
Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία.
Ethnos.gr