Makeathon 2025: Οι Έλληνες φοιτητές «επενδύουν» στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ενθουσιάζουν

Δημοσιεύτηκε στις 25/05/2025 21:22

Makeathon 2025: Οι Έλληνες φοιτητές «επενδύουν» στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ενθουσιάζουν

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «εισβάλει» στη ζωή μας και θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια σε διάφορους τομείς.

Το AI Makeathon 2025, που διοργανώνει η UniAI, μια φοιτητική πρωτοβουλία που προωθεί την εκπαίδευση και την καινοτομία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στοχεύει να φέρει κοντά φοιτητές από διαφορετικά backgrounds (πληροφορική, διοίκηση, ιατρική, μηχανική κ.ά.), ώστε να συνεργαστούν σε πραγματικά projects τεχνητής νοημοσύνης που σχετίζονται με κοινωνικές, επιστημονικές ή επιχειρηματικές προκλήσεις.

Τι είναι το Makeathon

Το Makeathon αποτελεί τον πιο καινοτόμο και δημιουργικό διαγωνισμό τεχνητής νοημοσύνης στην χώρα.

H UniAI

Τι είναι όμως η UniAI; «Είμαστε φοιτητές από πολλά διαφορετικά πανεπιστήμια της Αθήνας και διαφορετικά αντικείμενα που ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα φοιτητών και εταιριών – επαγγελματιών του χώρου ώστε να προωθήσουμε την καινοτομία στην Ελλάδα, να αυξήσουμε τη γνώση για την τεχνητή νοημοσύνη και να μάθουμε περισσότερα να βελτιώσουμε και εμείς την καριέρα μας και να δώσουμε ευκαιρίες και στους φοιτητές να έρθουν πιο κοντά στην αγορά εργασίας, αναπτύσσοντας τις γνώσεις τους» λέει η Μελίνα Μαρκοπούλου, από τη UniAI.

Όπως εξηγεί «το MakeAthon είναι ένας τριήμερος διαγωνισμός καινοτομίας που οι συμμετέχοντες -τώρα είμαστε εδώ στο ΣΕΦ, έχουμε 28 ομάδες των 3 με 5 ατόμων- καλούνται να λύσουν πραγματικά προβλήματα μεγάλων εταιριών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Έρχονται οι εταιρείες, παρουσιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι συμμετέχοντες διαλέγουν ποιο πρόβλημα θέλουν οι ίδιοι να λύσουν και δουλεύουν τη λύση μέσα σε 1,5 με 2 μέρες. Δίνουν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης λύση και ύστερα ο νικητής ανακοινώνεται. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορεί να προχωρήσουν και να συνάψουν και κάποια συνεργασία με κάποια της εταιρείας» προσθέτει η Μελίνα.

Μια ευκαιρία να αναπτύξουν τις γνώσεις τους

Ο Γιώργος Μπαρής, από την ομάδα της UniAI που «έχτισε» τα challenges, τονίζει ότι «τα challenges σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τις εταιρείες. Θέλαμε να προτείνουν οι εταιρείες τα δικά τους challenges και εμείς είχαμε πιο πολύ την αρμοδιότητα να τις συμβουλεύσουμε, καθώς θέλαμε να είναι πραγματικά με βάση ό,τι η εταιρεία συναντάει κάθε μέρα στο workflow της. Ένα από τα challenges που έχουμε φέτος είναι η δημιουργία ενός πακέτου (bundle). Aς σκεφτούμε ένα e-shop, στο οποίο έχουμε διάφορα προϊόντα και θέλουμε έναν AI agent, ο οποίος θα φτιάχνει πακέτα και θα τα προτείνει στους χρήστες, ίσως σε κάποια προνομιακή τιμή. Είτε αυτό αφορά προϊόντα τα οποία συνδυαστικά ταιριάζουν και οι χρήστες συχνά αγοράζουν μαζί, είτε πρόκειται για προϊόντα που δεν πωλούνται τόσο συχνά και θέλουμε κάπως να τα ξεστοκάρουμε, οπότε τα συνδυάζουμε με πιο popular προϊόντα σε προνομιακές τιμές για να πουληθούν πιο εύκολα» σημειώνει ο Γιώργος.

«Είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να αναπτύξουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία, να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με θεωρητικές γνώσεις AI, αλλά και πρακτικά πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσουν και ένα δίκτυο γνωριμιών» υπογραμμίζει, κλείνοντας, η Μελίνα Μαρκοπούλου.

Μια πρωτοπόρα φοιτητική πρωτοβουλία

Ο οργανισμός UniAI αποτελεί μια πρωτοπόρα φοιτητική πρωτοβουλία -όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα- και πέραν του Makeathon, διοργανώνει ανοιχτά σεμινάρια ενώ έχει και το δικό του podcast, που είναι διαθέσιμο και στο Spotify.

Το Makeathon θα ολοκληρωθεί σήμερα και πέραν των άλλων επάθλων, υπάρχουν και τα χρηματικά που είναι συνολικής αξίας 3.000 ευρώ για τις τρεις νικήτριες ομάδες (500 ευρώ η τρίτη ομάδα, 1.000 η δεύτερη, 1.500 η πρώτη ομάδα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Makeathon δεν συμμετέχουν μόνο άτομα με γνώση στην πληροφορική και τον κώδικα. Πράγματι, η κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον έναν φοιτητή με τεχνικές γνώσεις, όμως απαρτίζεται και από άτομα από πολλές ακόμη σχολές και τμήματα, μεταξύ αυτών η διοίκηση επιχειρήσεων, τα μαθηματικά, διοικητική επιστήμη και τεχνολογία (ΔΕΠ), γλωσσολογία (για να εκπαιδεύεται το ΑΙ), ενώ υπήρχαν και φοιτητές εικαστικών, νομικής, αγγλικής φιλολογίας ακόμα και ιατρικής.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook