Μεταρρυθμιστική ρελάνς σε 18 κρίσιμους τομείς

Δημοσιεύτηκε στις 07/03/2021 22:22

Μεταρρυθμιστική ρελάνς σε 18 κρίσιμους τομείς

Θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας έργο και να αντιπαρερχόμαστε την κριτική μιας αντιπολίτευσης η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων, με τα έργα μας και όχι με τα λόγια μας… Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση… Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και ένα πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έως τις 30 Ιουνίου. Άρα, θα έχουμε πολλή δουλειά στη Βουλή”.

Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, όπως αυτή διατυπώθηκε πρόσφατα προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μόνο τυχαία δεν είναι. Τη στιγμή που το βάρος των ενεργειών της κυβέρνησης πέφτει, όπως είναι αναμενόμενο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στη “θωράκιση” του συστήματος υγείας, τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου διευρύνει τη… βεντάλια των στόχων του.

Σταθερή πορεία, χωρίς παρεκκλίσεις
Το μήνυμα Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά θα επιταχύνει τις αλλαγές σε κρίσιμους για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη τομείς είναι ενδεικτικό των προθέσεων. Το… μεταρρυθμιστικό DNA έρχεται για να θέσει τις βάσεις εκείνες, οι οποίες θα ωθήσουν την Ελλάδα στη μετά την πανδημία εποχή της. Διόλου τυχαία, μάλιστα, ο πρωθυπουργός τονίζει, ανά τακτά διαστήματα, ότι η χώρα θα βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές, όταν λήξει η περιπέτεια του κορονοϊού, με την επαναφορά σε περιβάλλον ομαλότητας να έχει ως αιχμή του δόρατος την περαιτέρω “θωράκιση” της απασχόλησης, της πραγματικής οικονομίας και των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη στήριξη του τουρισμού, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο εθνικό σύστημα Υγείας και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων σε ολόκληρη την επικράτεια.

“Θα έλεγα σε όσους ανησυχούν για τον κίνδυνο να παρεκκλίνουμε από τη μεταρρυθμιστική μας πορεία να κοιτάξουν τα πεπραγμένα μας. Περάσαμε περισσότερους από 150 νόμους από τότε που αναλάβαμε την εξουσία, πολλοί από τους οποίους αφορούν ακριβώς την προεκλογική μας δέσμευση να αλλάξουμε δραστικά τη χώρα… Επομένως, σε καμία περίπτωση η πανδημία δεν μας έχει εκτροχιάσει από το πρωταρχικό μας μέλημα”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανεβάζει συνεχώς ταχύτητα
Κεντρικός στρατηγικός στόχος του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής ομάδας είναι η αναμενόμενη έξοδος από την παγκόσμια, ελέω πανδημίας, ύφεση να βρει τη χώρα έτοιμη να αδράξει τις ευκαιρίες, έχοντας “επανασυστήσει” στη διεθνή κοινότητα το… brand Ελλάδα.

Οι μήνες που θα ακολουθήσουν, άλλωστε, θεωρούνται κομβικοί, προκειμένου να τεθούν σε γερές βάσεις τα δομικά συστατικά του οικοδομήματος, που ακούει στο όνομα “αναπτυξιακή τροχιά”, με τη μεταρρυθμιστική ρελάνς στο μέτωπο των επενδύσεων, της οικονομίας, της εργασίας και της καθημερινότητας των πολιτών να αποτελεί την απαρχή ενός αφηγήματος για τη νέα εποχή. Σε όλο αυτό το… παζλ, βέβαια, ουδείς μπορεί να θέσει εκτός πλαισίου και τις άμεσες προτεραιότητες. Τα βήματα, δηλαδή, εκείνα που θα αποτελέσουν τη γέφυρα που οδηγεί από τις… πληγές του κορονοϊού στην όχθη της ανάκαμψης. Και το νούμερο-ένα βήμα δεν είναι άλλο από το ανέβασμα των στροφών της επιχείρησης “Ελευθερία”. Το χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας είναι το σημάδι “Χ” στο χάρτη, που θα “ξεκλειδώσει” την επιθετική κίνηση προς τα εμπρός.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την πορεία του επόμενου κύκλου των αλλαγών, που θα προωθήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μία πλειάδα νομοσχεδίων, τα οποία θα φτάσουν προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι και το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται, λοιπόν, η μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου Δημοσίων Συμβάσεων από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών, το σχέδιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας από το υπουργείο Μεταφορών και το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Προς κατάθεση βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση της οδηγίας για τις αθέμιτες πρακτικές στον πρωτογενή τομέα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) ο νέος κώδικας δικαστικών υπαλλήλων (υπουργείο Δικαιοσύνης) η απλοποίηση της δανειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (υπουργείο Ανάπτυξης) οι προβλέψεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση (υπουργείο Ενέργειας) και οι διατάξεις που σχετίζονται με τα χρηματοπιστωτικά θέματα (υπουργείο Οικονομικών). Και αυτά τα νομοσχέδια είναι μόνο η αρχή, καθώς, στην πρώτη γραμμή, μέσα στο επόμενο τετράμηνο, αναμένεται ότι θα βρεθούν:

-Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2022-2025.

-Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

-Η νομοθέτηση του προγράμματος “Γέφυρα-2”.

-Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

-Οι αλλαγές στα εργασιακά και οι διευθετήσεις του χρόνου εργασίας.

-Η αναμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων.

-Η αξιολόγηση στο Δημόσιο.

-Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η αυτονόμηση των σχολικών μονάδων.

-Η διευκόλυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων-επενδύσεων.

-Οι αλλαγές στο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, στα προγράμματα σπουδών, στη διαδικασία συγκρότησης εκλεκτορικών, στην ερευνητική δραστηριότητα και στη δυνατότητα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα.

27 δισ. μέτρα στήριξης
Κι αν τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή αποτελούν τον έναν πόλο των μελλοντικών κυβερνητικών “θέλω” για τη μετάβαση στην ανάπτυξη, οι μέχρι τώρα κινήσεις, μέσα από το πλέγμα της στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων, είναι αυτές που “θωρακίζουν” την οικονομία.

Έτσι, λοιπόν, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα μέτρα αγγίζουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν στηρίξει τη συντριπτική πλειονότητα όσων επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια την πανδημίας, κατανέμοντας, όπως σημειώνουν στελέχη, “με δίκαιο και διαφανή τρόπο” τους δημοσιονομικούς πόρους στους εργαζόμενους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους ανέργους, στους αγρότες, στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους δανειολήπτες και στις επιχειρήσεις. Τα μέτρα, ανάμεσα στα άλλα, αφορούν:

-Την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

-Την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

-Την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

-Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

-Την κάλυψη του ενοικίου (ενός  μέρους αρχικά και του συνόλου τώρα) των πληττόμενων επιχειρήσεων.

-Την παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει συνεχές κάλεσμα σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, αναδεικνύοντας τα μεγάλα “συν” της Ελλάδας. “Έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις γρήγορα… Η Ελλάδα πετυχαίνει πλέον πράγματα στην Ευρώπη που υπερβαίνουν τα τυπικά της χαρακτηριστικά… Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά όσον αφορά στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Παράλληλα, απλοποιούμε ευρύτερα το ρυθμιστικό πλαίσιο σε όλα τα επίπεδα. Καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε σημαντικές επενδύσεις, όπως το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό”, τονίζει ο πρωθυπουργός.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook