Meteo: Πώς διαφέρουν οι φωτιές σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα – Τα δύο πρόσωπα του ίδιου φαινομένου

Δημοσιεύτηκε στις 03/07/2025 16:22

Meteo: Πώς διαφέρουν οι φωτιές σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα – Τα δύο πρόσωπα του ίδιου φαινομένου

Τις φωτιές σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα, σχολιάζει σε ανάλυσή της η πυρομετεωρολογική ομάδα Flame της μονάδας Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εστιάζοντας στα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους και την εικόνα που παρουσίασαν.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις πυρκαγιών, καταδεικνύουν πως η συμπεριφορά μιας φωτιάς εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ δύο «δυνάμεων» – Της «δύναμης» της φωτιάς και της «δύναμης» του ανέμου.

Μάλιστα για να γίνει πιο κατανοητό, η ομάδα του meteo, δημοσίευσε και μια σχετική εικόνα.

Η ανάλυση του meteo

Στη Βουρβουρού (Σιθωνία, Χαλκιδική), η εκδήλωση της πυρκαγιάς έλαβε χώρα σε μια περιοχή με πλούσια και ιδιαίτερα ξερή βλάστηση. Η θερμότητα που παρήγαγε η φωτιά ήταν αρκετά έντονη ώστε να ξεπεράσει τη «δύναμη» των ασθενών ανέμων που έπνεαν, οδηγώντας στην ανάπτυξη μιας ρηχής και σχεδόν κατακόρυφης επαγωγικής στήλης (βλ. παρακάτω εικόνα, αριστερά).

Οι πυρκαγιές που παρουσιάζουν αυτή την «εικόνα» χαρακτηρίζονται ως πυροεπαγωγικές. Η εξάπλωση τους καθορίζεται από τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που δημιουργεί η έντονη καύση της βλάστησης ή πιο απλά, από τον καιρό που οι ίδιες δημιουργούν. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζουν δυναμική και συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά, χαρακτηριζόμενη από αιφνίδιες αλλαγές στην κατεύθυνση της κίνησης τους και την ένταση τους.

Την ίδια στιγμή, στην Ιεράπετρα (Λασίθι, Κρήτη), οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση και ενώ έπνεαν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι.

Η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια που ξεπερνούσε τη «δύναμη» της θερμότητας που εκλυόταν από την καύση, με αποτέλεσμα η φωτιά να καθοδηγείται απόλυτα από τον άνεμο, με τον καπνό να εκτείνεται σχεδόν παράλληλα με το έδαφος (βλ. εικόνα, δεξιά). Οι πυρκαγιές που παρουσιάζουν αυτή την «εικόνα» χαρακτηρίζονται ως καθοδηγούμενες από τον άνεμο. Αν και η εξάπλωση τους είναι περισσότερο προβλέψιμη, μπορούν να κινούνται εξαιρετικά γρήγορα, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις σε μικρούς χρόνους.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζουν πως η συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ δύο «δυνάμεων»: της «δύναμης» της φωτιάς (πόσο έντονη είναι η καύση) και της «δύναμης» του ανέμου.

– Όταν η «δύναμη» της φωτιάς υπερισχύει, η πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της καιρό (πυροεπαγωγικές πυρκαγιές).

– Αντίθετα, όταν η «δύναμη» του ανέμου υπερισχύει, η πυρκαγιά καθοδηγείται από τον άνεμο (καθοδηγούμενες από τον άνεμο πυρκαγιές).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο «κίνδυνος πυρκαγιάς» δεν είναι ένας απλός αριθμός.

Καθώς ο ίδιος αριθμός μπορεί να οδηγήσει σε πυροεπαγωγική πυρκαγιά στην μία περιοχή και σε καθοδηγούμενη από τον άνεμο πυρκαγιά σε μια άλλη περιοχή, είναι σημαντικό να λαμβάνονται πάντα υπόψη, σε πραγματικό χρόνο, οι ιδιαίτερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες και οι συνθήκες της βλάστησης.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook