
Άκου να δεις. Το στεγνωτήριο είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες εκεί έξω οικιακές συσκευές. Άλλος φωνάζει πως του «τρώει τα ρούχα, άλλος ισχυρίζεται ότι «καίει φουλ ρεύμα» και άλλος το κοιτάει λες και πρόκειται να του ρουφήξει τις κάλτσες! Να τις ξεβράσει σε κάποιο φανταστικό βασίλειο όπως η Νάρνια και να ψάχνει να βρει τη μυστική πόρτα στη ντουλάπα του! Ακραίο ε;
Προφανώς και όλα αυτά δεν ισχύουν. Τα στεγνωτήρια, όπως και κάθε άλλη οικιακή συσκευή, έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά. Μπορούν να κάνουν όχι μόνο αυτό που υπόσχεται το όνομά τους, να στεγνώσουν δηλαδή τα ρούχα σου, αλλά και πάρα πολλά άλλα! Κι όμως, παρά την πρακτικότητα και την ευκολία του, γύρω του κυκλοφορούν ιστορίες τρόμου, φήμες και μύθοι που το αδικούν. Πάμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να δούμε τι ισχύει και τι όχι.
ΜΥΘΟΣ 1: «Τρώει» και καταστρέφει όλα τα ρούχα
Αυτός ο μύθος κρατάει από τότε που τα στεγνωτήρια λειτουργούσαν μόνο με υψηλές θερμοκρασίες χωρίς καμία διάκριση μεταξύ ευαίσθητων και ανθεκτικών υφασμάτων. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Σήμερα, τα σύγχρονα στεγνωτήρια διαθέτουν εξελιγμένα προγράμματα στεγνώματος για κάθε τύπο ρούχου όπως, βαμβακερά, συνθετικά, ευαίσθητα, μάλλινα, αθλητικά.
Τι πρέπει να κάνεις εσύ; Αρκεί να διαβάζεις τις ετικέτες των ρούχων σου και να επιλέγεις το σωστό πρόγραμμα. Επιπλέον, πολλά μοντέλα έχουν ακόμα και αισθητήρες υγρασίας, ώστε να σταματούν αυτόματα όταν τα ρούχα είναι στεγνά – αποφεύγοντας έτσι το λεγόμενο «φάγωμα» ή… «ψήσιμο». Άσε που τα περισσότερα ρούχα βγαίνουν… αφράτα και σχεδόν έτοιμα για ντουλάπα.
ΜΥΘΟΣ 2: Το στεγνωτήριο καίει πολύ ρεύμα
Ίσως κάποτε να ίσχυε. Προφανώς και δεν είναι σεσουάρ ή φορτιστής κινητού αλλά σίγουρα δεν θα σου κάψει ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Και εδώ έρχεται η σύγχρονη τεχνολογία η οποία… κάνει θαύματα! Θα βρεις στην αγορά μοντέλα με έως και 60% χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τα παλιότερα. Προτίμησε στεγνωτήρια με ενεργειακή απόδοση Α+++. Μην ξεχνάς πως όσο πιο υψηλή η ενεργειακή ετικέτα τόσο λιγότερο ρεύμα θα χαλάς.
Αν το χρησιμοποιείς λοιπόν σωστά – δηλαδή με γεμάτο κάδο, καθαρό φίλτρο και επιλεγμένο πρόγραμμα – η κατανάλωση παραμένει σε πολύ λογικά πλαίσια.
Σκέψου και κάτι άλλο: Το στεγνωτήριο εξοικονομεί χρόνο, κάτι που στις μέρες μας είναι σχεδόν πολυτέλεια. Αντί να περιμένεις μέρες για να στεγνώσει η μπουγάδα, μέσα σε 1-2 ώρες έχεις ρούχα έτοιμα για χρήση.
ΜΥΘΟΣ 3: Δε χρειάζεται αφού έχω μπαλκόνι/αυλή/ταράτσα
Οκ. Καλά είναι τα μπαλκόνια. Όμως, μην ξεχνάς πως:
α) Χειμώνας = βροχές, υγρασία, ψύχρα → τα ρούχα «αρνούνται» να στεγνώσουν.
β) Καλοκαίρι = γύρη, σκόνη, καυσαέριο, μυρωδιές από ψήσιμο/τσιγάρα/τζάκια → τα ρούχα μυρίζουν σαν να μην τα έπλυνες ποτέ.
Αν μένεις σε πόλη, τότε τα ρούχα μαζεύουν σωματίδια της ατμόσφαιρας ή ακόμα και καπνό. Αν έχεις παιδιά, τότε το στεγνωτήριο είναι σωτήριο όχι μόνο γιατί δεν έχεις χρόνο να περιμένεις να στεγνώσεις τα ρούχα αλλά διότι βγαίνουν και απαλλαγμένα από αλλεργιογόνα.
Συν τοις άλλοις, σε μικρά σπίτια ή διαμερίσματα, το στεγνωτήριο σου λύνει τα χέρια αφού γλιτώνεις απλώματα, σχοινιά και ταλαιπωρία.
ΜΥΘΟΣ 4: Είναι χρήσιμο μόνο τον χειμώνα
Και όμως, το καλοκαίρι έχει κι αυτό τα θεματάκια του. Μπορεί να έχει ήλιο, αλλά το καλοκαίρι συχνά έχει και υγρασία η οποία αφήνει τα ρούχα νωπά για ώρες. Αν πάλι μιλάμε για καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένεια στο νησί ή στο εξοχικό, τότε το πλυντήριο δουλεύει στο φουλ. Πού να προλάβεις να απλώσεις και να… ξαναπλύνεις! Επίλεξε στεγνωτήριο για να σου λύσει τα χέρια. Γενικά, οφείλεις να ξέρεις πως το στεγνωτήριο δουλεύει άψογα κάθε εποχή.
ΜΥΘΟΣ 5: Τα κάνει όλα μόνο του
Το στεγνωτήριο είναι εύκολο στη χρήση, αλλά όπως κάθε συσκευή, έχει κι αυτό τις ανάγκες του. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι:
- Καθάριζε τα φίλτρα συχνά, αλλιώς πέφτει η απόδοση.
- Μην το παραφορτώνεις, γιατί δεν θα στεγνώσει σωστά.
- Διάλεγε σωστά πρόγραμμα καθώς δεν είναι όλα τα ρούχα ίδια.
- Άδειασε το δοχείο νερού (αν δεν έχει σύνδεση αποχέτευσης).
Με απλά λόγια: Φέρσου του καλά και θα στο ανταποδώσει!
Καλά στεγνώματα!