Νέα Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος σε ψήφους ο Ραγκούσης, στη δεκάδα Καλπάκης, Μπουλέκος από τη νέα γενιά

Δημοσιεύτηκε στις 01/07/2025 23:09

Νέα Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος σε ψήφους ο Ραγκούσης, στη δεκάδα Καλπάκης, Μπουλέκος από τη νέα γενιά

Η επιλογή της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να επιβραβεύει τα στελέχη εκείνα που έδωσαν τη μάχη για να σωθεί η σοβαρότητα του κόμματος, μετά την τραυματική περίοδο που ακολούθησε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Συνολικά, ψήφισαν 20.145 μέλη, εκ των οποίων 14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία, αριθμοί που φέρνουν κάποια πρώτα χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, μέσα στο γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας λόγω της μικρής συμμετοχής που καταγράφηκε στις εκλογές ανάδειξης των συνέδρων.

Αντικασσελακική ψήφος

Πρόσωπα που σε καμία φάση της θητείας του δεν στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, η βάση τα επιβράβευσε κατατάσσοντάς τα στις πρώτες θέσεις σε σταυρούς για την Κεντρική Επιτροπή, αλλάζοντας το προφίλ του ανώτατου οργάνου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Και αυτό αποτυπώθηκε σε όλες τις περιφέρειες, καθώς ο γενικότερος συσχετισμός διαβάζεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως μια αντικασσελακική ψήφος εμπιστοσύνης της βάσης. με την πρωτιά Ραγκούση να την επισφραγίζει.

Οι πρώτοι δέκα:

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2469

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ 2439

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 2403

ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2335

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 2084

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1961

ΜΠΟΥΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1805

ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ 1800

ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1793

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝ 1782

ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1727

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επέλεξε μια πιο ευρύτερη απεύθυνση στο εσωτερικό του κόμματος, μιλώντας με όλες τις πτέρυγες, και αυτό γιατί τόσο εκείνη όσο και ο Κώστας Ζαχαριάδης φαίνονται ως οι επικρατέστεροι διεκδικητές της θέσης του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανατροπή

Ο Γιάννης Ραγκούσης, που εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια επί Αλέξη Τσίπρα, εκπροσωπώντας τη διεύρυνση του 2019, αναδείχτηκε πρώτος συγκεντρώνοντας σχεδόν δυόμιση χιλιάδες σταυρούς. Πρόκειται για ανατροπή, καθώς ξεπέρασε την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ερχόταν πρώτη.

Πρόκειται όμως και για μια πολιτική νίκη, καθώς ο κ. Ραγκούσης δεν θεωρείται από τα πρόσωπα που επιλέγουν να γίνονται αρεστοί στις τοποθετήσεις τους. Αυτό αποτυπώθηκε και στον προσυνεδριακό διάλογο, αλλά και στην ομιλία του στο Συνέδριο όταν μίλησε για την ανάγκη μιας «εσωτερικής αξιακής επανάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ», χτυπώντας ευαίσθητες χορδές εκείνη τη στιγμή.

Ήταν τότε που το κόμμα είχε υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα γοήτρου και ηθικής τάξεως, μετά το φιάσκο των υπογραφών για την κατάθεση πρότασης προανακριτικής στα Τέμπη, απευθυνόμενο στους βουλευτές του κόμματος Κασσελάκη και ακραιφνείς αντισυριζαίους.

Καλή θα πρέπει να θεωρείται και η επίδοση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, με την 5η θέση να θεωρείται εξαιρετική απέναντι στους παραδοσιακούς μηχανισμούς του κόμματος, η οποία και αποτυπώνει την σαφή κεντροαριστερή στροφή της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα γενιά

Η βάση επιβράβευσε και τη νεότερη γενιά στελεχών. Με ένα άλμα, ο Γιάννης Μπουλέκος κατάφερε να αναρριχηθεί στην έκτη θέση – μια επίδοση που αποδίδεται στην σκληρή αντικασσελακική γραμμή που χάραξε από την αρχή. Ο κ. Μπουλέκος ήταν από τα στελέχη που βγήκαν μπροστά επικοινωνιακά, δίνοντας σκληρές μάχες μέχρι την καθαίρεση του τέως προέδρου Κασσελάκη.

Προσωπική νίκη και για τον Στέργιο Καλπάκη, που και εκείνος ήταν από τους πρώτους που πλήρωσε – και μάλιστα με ανήθικο τρόπο – την εκλογή Κασσελάκη. Ο κ. Καλπάκης θεωρείται ότι προέρχεται, επίσης, από τη νέα γενιά, καθώς και εκπρόσωπος της διεύρυνσης, αλλά και της λογικής των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο «μισός ΣΥΡΙΖΑ» που έγινε τεταρτάκι

Πάντως, το μπλοκ Πολάκη – Παππά δεν βγήκε ενισχυμένο από αυτή τη διαδικασία, κάτι που φάνηκε και στις εργασίες του Συνεδρίου όπου ο Παύλος Πολάκης μετρήθηκε στο 25%. Μακριά από το 43% των εσωκομματικών εκλογών ο «μισός ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται να περιορίζει, με βάση το νέο συσχετισμό, στο 20% με 25% την επιρροή του, γεγονός που για πολλούς στο κόμμα αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα για τις μελλοντικές κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές.

Πηγές της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται με όρους συσχετισμών και ομαδοποιήσεων, με τη συζήτηση αυτή να ενοχλεί, όπως φαίνεται, πρώτα και κύρια τον ίδιο τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος έχει μιλήσει για το τέλος των τάσεων.

«Όποιοι – και αν – το κάνουν αυτό έχουν μείνει πίσω. Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν – και δεν πρέπει να υπάρξουν – ούτε τάσεις, ούτε φράξιες, ούτε ομάδες για να εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές», σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές κοντά στον πρόεδρο.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook