Οι άνθρωποι που εθελοντικά περιθάλπουν αδέσποτες γατούλες – Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε

Είναι αμέτρητες οι γατούλες που ζουν στον δρόμο και έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη, ή οι ιδιαιτερότητές τους βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Στο Αιγάλεω, λοιπόν, υπάρχει μια μονοκατοικία, η οποία, μάλιστα, έχει «βαπτιστεί» «Γατόσπιτο Αιγάλεω».
Όλες οι ενήλικες γατούλες είναι στειρωμένες

Φροντίζουν πολλές δεκάδες ζώα καθημερινά
Εκεί, φιλοξενούνται γατούλες, οι οποίες περιπλανιούνταν στον δρόμο, σε κατάσταση που έδειχνε ότι η ζωή τους κινδυνεύει.
Πώς «γεννήθηκε» το «Γατόσπιτο Αιγάλεω»
Η Χρύσα είναι σήμερα πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγάλεω «Οι Άγγελοι των Δρόμων» – Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός.
Πριν από μερικά χρόνια η Χρύσα, ενώ περπατά στον δρόμο, αντικρίζει μία μονόφθαλμή γατούλα. Πώς γίνεται να την αφήσει στην τύχη της; Από μικρό παιδί αγαπούσε τα ζώα. Αμέσως, την παίρνει μαζί και της δίνει το όνομα Αγγέλα.
Τότε «ξυπνά» μέσα της αυτό που ήθελε να κάνει. Να βοηθά τις αδέσποτες γατούλες που δεν μπορούν να επιζήσουν στον δρόμο. Ψάχνει να βρει έναν χώρο για αυτές τις ψυχές.
Νοικιάζει μια μονοκατοικία. Αρχίζει τη δράση της. Αλλά τα επείγοντα περιστατικά είναι τόσο πολλά, που ψάχνει συνοδοιπόρους. Μοιράζεται την εμπειρία της με ανθρώπους της γειτονιάς, και έτσι γνωρίζει την Ευαγγελία. Αρχίζουν να οργανώνουν τις καθημερινές δράσεις για να αντεπεξέλθουν σε όλα τα περιστατικά. Δεν περνά πολύς καιρός, και γνωρίζουν την Γρηγορία, η οποία είναι πρόθυμη να προσφέρει και αυτή στο έργο τους. Στη συνέχεια απαρτίζουν την ομάδα, η Λυδία, η Ντόμπη, η Χρυσούλα, η Αγγελική, η Καίτη, ο Νίκος και ο Γιάννης. Ο κάθε ένας προσφέρει τη βοήθεια του όπως μπορεί.
Έτσι «γεννήθηκε» το «Γατόσπιτο Αιγάλεω». Δεν ανήκει σε κάποιον Σύλλογο.
Οι στόχοι των εθελοντών
Ο ένας στόχος, όπως λέει η Αγγελική, είναι να βρίσκουν περιστατικά σε ανάγκη και να τα πηγαίνουν για ιατρική παρακολούθηση, αλλά και για στείρωση. Μετά, αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους και, αφού αποκατασταθεί η υγεία τους, τις πηγαίνουν στο σημείο όπου τις βρήκαν.
Υπάρχουν, όμως, ψιψίνια που δεν μπορούν να επανενταχθούν. Και αυτό γιατί έχουν τρυφερό χαρακτήρα και, σίγουρα, όπως τονίζει η Αγγελική, είναι υποψήφια θύματα οχημάτων, ή ανθρώπων που κακοποιούν τα ζώα.
Επίσης, τα τυφλά, τρίποδα, μονόφθαλμα, με νευρολογικά προβλήματα και, γενικότερα, ζωάκια που χρειάζονται προστασία και ιδιαίτερη φροντίδα, δεν μπορείς να τα αφήσεις στον δρόμο.
«Ο δεύτερος σκοπός της Ομάδας είναι η καλή, υπεύθυνη, συνειδητή υιοθεσία από τους μελλοντικούς κηδεμόνες. Να γνωρίζουν, δηλαδή, την ευθύνη της υιοθεσίας ενός αδέσποτου», επισημαίνει η Αγγελική.
Η υιοθεσία γίνεται με τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ η ηλεκτρονική σήμανση βαραίνει τον μελλοντικό κηδεμόνα. Η ηλεκτρονική σήμανση γίνεται στον κτηνίατρο, ο οποίος παρακολουθεί τις γατούλες τους. Ή, μέσω του «Φιλοζωικού Συλλόγου Άγγελοι του Δρόμου».
Η φροντίδα που προσφέρουν στις γατούλες
Έχουν αναλάβει με δικά τους έξοδα, τα φάρμακά τους, την τροφή που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση γατούλας. Φροντίζουν να τους προσφέρουν καλής ποιότητας τροφής για στειρωμένες γατούλες, όπως και κλινικές τροφές σε ψιψίνες που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, στα νεφρά, στο πάγκρεας, στο συκώτι, κ.ά.
Τις τροφές αυτές τους τις προσφέρουν, είτε σε υγρή, είτε σε ξηρά μορφή.
Στη διατροφή τους συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες, πάστες σε «μωρά», ή συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Αναλαμβάνουν όλα τα κτηνιατρικά τους έξοδα, όλο τον χρόνο, εκτός της χρονικής περιόδου που «τρέχει» Πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης του Δήμου.
Η μεταφορά τους γίνεται με δικά τους οχήματα, καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει ακόμη βανάκι περισυλλογής και μεταφοράς αδέσποτων.
Στειρώνουν όλες τις ενήλικες γατούλες, εκτός αν δεν το επιτρέπει ο κτηνίατρος, λόγω ασθενικής φύσης του ζώου. Όλα τα «μωρά» εμβολιάζονται.
Σε όλες τις γατούλες –μικρές, μεγάλες- κάνουν αποπαρασίτωση με χάπι – είναι πιο προσιτό.
Η ζωή στον ιδιωτικό χώρο «Γατόσπιτο Αιγάλεω»
Κάθε μέρα φροντίζουν τις γατούλες τρία με τέσσερα άτομα. Μεριμνούν για το φαγητό τους, τη φαρμακευτική τους αγωγή, και καθαρίζουν τον χώρο με μεγάλη σχολαστικότητα.
Οι γατούλες είναι ελεύθερες, εκτός από τις άρρωστες, οι οποίες βρίσκονται μέσα σε create, καθώς πρέπει να παρακολουθούνται.
Οι μικρότερες ηλικίες έχουν το δικό τους δωμάτιο, επειδή δεν έχουν ολοκληρώσει τα εμβόλια τους.
«Η μονοκατοικία διαθέτει αυλή που είναι περιφραγμένη με δίχτυ – προσφορά γνωστού κατασκευαστή πλεγμάτων. Η περίφραξη έγινε, τόσο για την ασφάλεια τους, όσο και να μην έχουν πρόσβαση σε άλλους εξωτερικούς χώρους», διευκρινίζει η Αγγελική.
Τα μικρά γατάκια διαθέτουν τον δικό τους περιφραγμένο χώρο, για να μην έρχονται σε επαφή με τα ενήλικα, καθώς, όπως προαναφέραμε, δεν έχουν ολοκληρώσει τα εμβόλια τους.
Η μονοκατοικία δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό φροντίζουν να την ενισχύουν καταλλήλως, ανάλογα με την εποχή, ώστε να διατηρούν τον χώρο ζεστό ή δροσερό.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι τοποθετούν παγοθήκες, ειδικά στρωματάκια που διατηρούν τη θερμοκρασία δροσερή, και απλώνουν βρεγμένες πετσέτες, σεντόνια. Τον χειμώνα ο χώρος εξοπλίζεται με θερμοφόρες και κουβερτούλες.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την ιδιωτική πρωτοβουλία
Το «Γατόσπιτο Αιγάλεω μετρά πέντε χρόνια «ζωής».
«Φροντίζουμε πολλές δεκάδες ζώα καθημερινά. Το οικονομικό βάρος είναι δυσβάστακτο», αναφέρει η Αγγελική.
Για να μπορέσουν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στις γατούλες, διοργανώνουν bazzar τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Έτσι, μπορούμε να επισκεφτούμε τον χώρο, όπου γίνεται το bazzar και να ψωνίσουμε διάφορα προϊόντα.
Η Ομάδα έχει ανάγκη από εθελοντές, κυρίως τις πρωινές ώρες, και από είδη καθαριότητας.
Ονειρεύονται μια προσφορά από επιχειρήσεις με είδη για κατοικίδια ζώα, ιδίως με φαρμακευτικά προϊόντα και ειδικές τροφές. Έχουν ανάγκη από τροφές.
Μας καλούν να επισκεφτούμε τον χώρο τους τα Σαββατοκύριακα –κατόπιν συνεννοήσεως- για να τους γνωρίσουμε. Κι αν στο μυαλουδάκι μας στριφογυρίζει η σκέψη να βάλουμε στη ζωή μας μια γατούλα, θα μας κάνουν τις «συστάσεις».
Στοιχεία επικοινωνίας:
● FB: Γατόσπιτο Αιγάλεω
● Instagram:gatospitoaigaleo
Τέλος, η Αγγελική εκμυστηρεύεται: «Μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε όλα τα περιστατικά που μας δηλώνετε κάθε μέρα. Δυστυχώς, είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει υπέρογκο αριθμό αδέσποτων. Μας λείπουν, χώρος, χέρια, πόροι και χρόνος για να αντεπεξέλθουμε στα ήδη υπάρχοντα. Στην πραγματικότητα, εμείς έχουμε ανάγκη την υποστήριξή σας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας».