ΠΑΣΟΚ για συνάντηση Σκέρτσου-Μαρινάκη με τον Επίτροπο Κράτους Δικαίου: Για υποκλοπές, Τέμπη, Πύλο, τι είπατε;

Με μία αιχμηρή ανακοίνωση, ο Τομέας Θεσμών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχολιάζει δηκτικά τη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, με τον Επίτροπο Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Κράτους Δικαίου και Προστασίας των Καταναλωτών, Michael MacGrath, στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει για τη συνάντηση, οι κύριοι Σκέρτσος και Παύλος Μαρινάκης «ήθελαν να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας».
«Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, την κυβερνητική αντιπροσωπεία να μας ενημερώσει για την έκβαση της συζήτησής τους με τον αρμόδιο Επίτροπο», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, παραθέτοντας μία σειρά γεγονότων, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση πήρε «κάτω από τη βάση» σε ό,τι αφορά στον σεβασμό της στο Κράτος Δικαίου.
«Για υποκλοπές, Τέμπη, ναυάγιο Πύλου, κουβεντιάσατε;»
Ειδικότερα, ο Τομέας Θεσμών του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:
– «Στην προχθεσινή μεταμεσονύκτια τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία επετράπη σε συγγενικά πρόσωπα πολιτικών να κατέχουν ή να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες,
– »Στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης των κατηγορούμενων για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση υπουργών, πολιτικών, ανώτατων δικαστικών, δημοσιογράφων, ακόμα και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων,
– »Στην άρνηση της ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με τους λόγους παρακολούθησής του,
– »Στην απόρριψη της βασισμένης στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον των κ.κ. Καραμανλή και Σπίρτζη σχετικά με την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717,
– »Στην παντελή αγνόηση του Συντάγματος και του ρόλου της Βουλής στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Τριαντόπουλο (και αν πρόκειται να επαναλάβουν την διαδικασία και για τον κ. Καραμανλή),
– »Στις διαρκείς δημόσιες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών σε προέδρους και μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και στις ποινικές διώξεις που άσκησαν εναντίον τους μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να ασκήσουν το καθήκον τους και στρίμωξαν την κυβέρνηση με δύσκολες ερωτήσεις,
– »Στη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου, ενόψει και του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο».
«Φέρατε βάφλες στον πρωθυπουργό, ώστε να μην πήγε χαμένη η εκδρομή;»
«Εφόσον πράγματι η κυβερνητική αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους – μέχρι πρότινος κατά υπουργό της κυβέρνησης – ‘κομισάριους και δερβέναγες’ των Βρυξελλών σχετικά με τα ζητήματα αυτά, θα παρακαλούσαμε να μας κοινοποιήσουν ένα αντίγραφο, καθώς τα πολιτικά κόμματα της χώρας, αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία δεν είχαν ακόμα την χαρά και την τιμή να ενημερωθούν αρμοδίως σχετικά με τα ανωτέρω ζητήματα», προσθέτει ειρωνικά το ΠΑΣΟΚ.
Για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Αν, παρόλα αυτά, η ενημέρωση για τα ανωτέρω θέματα δεν έλαβε χώρα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εύχεται, σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια κυβερνητική αντιπροσωπεία να απήλαυσε την πολύ χρήσιμη αυτή εκδρομή της στις ανοιξιάτικες Βρυξέλλες και να έφερε τουλάχιστον πίσω βάφλες και σοκολατάκια στον πρωθυπουργό για σουβενίρ, ώστε να μην πήγε τελείως χαμένο το ταξίδι».
Τι είπαν Σκέρτσος – Μαρινάκης στον Επίτροπο;
«Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση, σε σχέση με τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου, το οποίο όπως υπογράμμισε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σταθερότητα της οικονομίας, την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Στη συνέχεια, παρέθεσε μια σειρά από «διαρθρωτικές και μετρήσιμες αλλαγές που έχουν γίνει στον τομέα της Δικαιοσύνης (π.χ. μέτρα ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και επιτάχυνσης των διαδικασιών, το νέο αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των δικαστών, η επέκταση των συστημάτων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, κ.ά.), καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς (δημιουργία Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, πλατφόρμες ηλεκτρονικών προμηθειών, συστήματα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και ψηφιακά κανάλια αναφοράς για καταγγελίες, κ.ά.)».
«Μεταρρυθμίσεις» στην ελευθερία του Τύπου «βλέπει» ο Π. Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, με ανάρτησή του, σημειώνει πως «η ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου είναι ουσιαστικά και τυπικά ο καθρέφτης κάθε χώρας σε αυτά τα ζητήματα. Και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι όσο σημαντική για τη ζωή των πολιτών είναι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, όπως της Ελλάδας, που εδώ ο στόχος είναι αυτές οι μεγάλες κατακτήσεις της χώρας να περνάνε όλο και περισσότερο στις ζωές των πολιτών, εξίσου σημαντική είναι και αυτή η συζήτηση για το Κράτος Δικαίου, για την ελευθερία του Τύπου. Γιατί ένα κράτος που ευημερεί, πρέπει να ευημερεί σε όλα τα επίπεδα».
Το γεγονός ότι, μόλις πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε ακόμη μία καταδικαστική έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, δεν έχει και μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, η οποία, εξάλλου, την χαρακτήρισε «αναξιόπιστη».
Για αυτό, άλλωστε, ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι «η Ελλάδα γίνεται από τα πρώτα κράτη-μέλη της ΕΕ που θα ενσωματώσει, άμεσα, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις καταχρηστικές αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων (slapps)», ενώ παρέθεσε «μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον χώρο των ΜΜΕ, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία τους και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».