Στο στόχαστρο της Ε.Ε η Ελλάδα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που δεν λειτουργεί

Δημοσιεύτηκε στις 25/07/2019 16:35

Στο στόχαστρο της Ε.Ε η Ελλάδα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που δεν λειτουργεί

Αντιμέτωπη με κυρώσεις  από επίπληξη έως και χρηματικό πρόστιμο φαίνεται να είναι η Ελλάδα για τον  Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 που δεν λειτουργεί σχεδόν 8 χρόνια μετά την πρώτη εκταμίευση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για την εγκατάσταση του. 

Κυρώσεις φαίνεται να ετοιμάζει για την Ελλάδα και την Κροατία η επιτροπή περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει ως όφειλε το σύστημα του Ευρωπαϊκού Αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ο οποίος χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Η χώρα μας έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει το νέο σύστημα του 112 εδώ και 8 χρόνια για τον λόγο αυτό είναι πιθανόν να λάβει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο καλό είναι να δούμε τι έγινε αυτά τα 8 χρόνια για να φτάσουμε στο σήμερα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα έως το τέλος του 2019.

Το σύστημα θα είναι έτοιμο σύμφωνα με την νέα κυβέρνηση στο τέλος του 2019 ωστόσο πλέον σύμφωνα και με την αποκάλυψη του  Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη στον Politica 89.8 υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα και η Κροατία να αντιμετωπίσουν κυρώσεις λόγω της μη εφαρμογής του προγράμματος του 112 έπειτα από ενημέρωση που είχε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σήμερα το μεσημέρι.  Αυτό αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από δω και πέρα σε όλο το Ελληνικό κοινοβούλιο και πιθανόν να οδηγήσει την νέα κυβέρνηση να σπεύσει ακόμα πιο άμεσα στην υλοποίηση του συστήματος του 112 ή να την κάνει να επαναδιαπραγματευτεί τις κυρώσεις.

Η είδηση αυτή αναμένεται να θορυβήσει όλο τον Ελληνικό λαό καθώς η γραμμή δεν ήταν σε λειτουργία ακόμα και στον προχθεσινό σεισμό που σημειώθηκε στην Αττική και θα μπορούσε να ειδοποιήσει άμεσα τους πολίτες να προστατευτούν.

Το Νοέμβριο του 2011 προκηρύχτηκε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» (ΚτΠ Α.Ε.) και για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ) ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για το έργο «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση των Υπηρεσιών που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112» με χρήση ΤΠΕ για την βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης – κρίσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των Πολιτών». Σχετική δημόσια διαβούλευση είχε γίνει στις αρχές Απριλίου 2011 και η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Στόχος ήταν το κέντρο να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Για την υλοποίηση του έργου υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2014 σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα σχεδόν, με το Νόμο 4249/24-3-2014 αναδιοργανώθηκε η ΓΓΠΠ και δημιουργήθηκε ειδική Μονάδα Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112». Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2014 η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον δεύτερο μειοδότη (ΟΤΕ), μετά από την επιτυχή προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον δεύτερο μειοδότη (ΟΤΕ) (Σύμβαση 1193/6-6-2014 μεταξύ της εταιρείας «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε.» και της ΚτΠ Α.Ε.). Η προσφυγή είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υπογραφή της σύμβασης σχεδόν δύο χρόνια. Οι εργασίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 19 μήνες μετά την ημερομηνία υπογραφής, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2016.

Στο τέλος του 2016 το έργο, που είχε καθυστερήσει σημαντικά, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 και να ενταχθεί στις Δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με αναδιαρθρωμένη χρηματοδότηση. Η εκτέλεση της σύμβασης ανεστάλη τον Φεβρουάριο του 2017, η ανάκληση κατέστη οριστική τον Μάιο του 2017 αλλά ήρθη την ίδια ημέρα με άλλη απόφαση.Μάλιστα η αρμόδια επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ ήδη από το καλοκαίρι του 2018 με επιστολή της προς τον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα εξέφραζε την ανησυχία τους πως οι επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα έχουν την απαραίτητη στήριξη αν συμβεί κάτι, χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση από τον πρώην υπουργό. Πριν από λίγες μέρες πάλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από την Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη να στείλουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αναβάθμισης του συστήματος θυμίζοντας πως η χώρα έχει καθυστερήσει.

Τελικά η νέα σύμβαση που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2018 για το νέο σύστημα δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.  Ώστε πριν από λίγες μέρες μετά τις εθνικές εκλογές , υποστήριξε  ο κ. Θεωδορικάκος “Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε μια μέρα”. H πρώτη πιλοτική δοκιμή του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook