Πολιτική κόντρα για την άρση μονιμότητας στο δημόσιο – Αντιπολιτευτικά πυρά για «πρόταση-πυροτέχνημα»

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θέσει ως στόχο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, έχουν πυροδοτηθεί ποικίλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού ως πυροτέχνημα.
«Η σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού μου θυμίζει ένα πυροτέχνημα που σκάει και γράφει υποκρισία. Γιατί υποκρισία είναι να είσαι 6 χρόνια κυβέρνηση, να έχεις ψηφίσει νόμους που θα έφερναν την αξιοκρατία στο Δημόσιο και το 80% τμηματαρχών και διευθυντών να είναι κομματικές επιλογές και όχι επιλογές μέσω μίας αξιοκρατικής διαδικασίας. Είναι πρωταθλητές σε μετακλητούς υπαλλήλους», ανέφερε.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Δεν απολύονται μόνο όσοι τους πιάνουν να κλέβουν αλλά υπάρχει μία ευρεία γκάμα δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους, αρκεί να δουλέψει το κράτος. Ο πρωθυπουργός επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τους νόμος που ο ίδιος θέσπισε, βγήκε το πρωί να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία».
Για στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός στην περίοδο του μνημονίου είχε νομοθετήσει ότι το 15% των δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγούνταν στην απόλυση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Διχογνωμία στους πολίτες
Ακόμη, αναβρασμός επικρατεί και στους κόλπους του Δημοσίου με τους εργαζόμενους να παίρνουν θέσεις μάχης.
Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα φέρει διχόνοια, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές.
Προς το παρόν πάντως η κοινοβουλευτική συναίνεση των 180 βουλευτών προκειμένου να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση φαίνεται πολύ μακρινό σενάριο.