Πόρισμα προανακριτικής για Καραμανλή: Παραπομπή «χάδι» για παράβαση καθήκοντος

Δημοσιεύτηκε στις 17/07/2025 16:30

Πόρισμα προανακριτικής για Καραμανλή: Παραπομπή «χάδι» για παράβαση καθήκοντος

Με ένα πόρισμα απολογητικού χαρακτήρα που προέκυψε μόνο από τη μελέτη της δικογραφίας για τα Τέμπη αλλά όχι από καταθέσεις μαρτύρων και συλλογή εγγράφων, η προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή ολοκλήρωσε τις εργασίες της.

Στο πόρισμά τους – που προέκυψε μετά από 4 μόλις συνεδριάσεις και 6 συνολικά ώρες εργασίας- οι βουλευτές της πλειοψηφίας παραπέμπουν τον πρώην υπουργό Μεταφορών στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά σπεύδουν να εξηγήσουν πως η απόφαση τους αυτή προκύπτει επειδή δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα ότι ο κος Καραμανλής υπό την ιδιότητα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών άσκησε τα καθήκοντά του.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές συμπεραίνουν πως οι κατηγορούμενοι (δύο υπηρεσιακοί που ανέφεραν τον κ. Καραμανλή στις καταθέσεις τους) στα απολογητικά τους υπομνήματα «ανατρέπουν με πειστικό τρόπο» την ύπαρξη αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – άρα και της ευθύνης του κ. Καραμανλή – σε ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Με λεπτομερείς αναφορές τους στην κείμενη νομοθεσία εξήγησαν ότι η εποπτεία του υπουργείου αυτού επί της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ δεν επεκτεινόταν κατά νόμο και σε ζητήματα ασφαλούς διεξαγωγής της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.

Οι τοποθετήσεις τους στα απολογητικά υπομνήματά τους και οι απαντήσεις τους στις επανειλημμένες ερωτήσεις του κ. Εφέτη Ανακριτή για το ζήτημα αυτό ήταν σταθερές και αιτιολογημένες», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα και επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

«Από τις απαντήσεις αυτές αλλά και από την μελέτη του συνόλου της ποινικής δικογραφίας και των νομικών διατάξεων που διέπουν τις αρμοδιότητες της Ρ.Α.Σ, της ΟΣΕ ΑΕ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκύπτει ότι η ΡΑΣ ως Εθνική Αρχή Ασφαλείας των Σιδηροδρόμων είναι η μόνη εκ του νόμου αρμόδια να εποπτεύει την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το πόρισμα ωστόσο αναγνωρίζει πως οι υπηρεσιακοί στις καταθέσεις τους ενημέρωσαν πως απέστειλαν σημειώματα με τα οποία ενημέρωναν τον υπουργό για ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ. «Από τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών, που επισυνάφθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του κου Εφέτη Ανακριτή Λάρισας προς τη Βουλή των Ελλήνων, δεν καθίσταται σαφές σε ποιες ενέργειες προέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κος Καραμανλής, που συμπεριλαμβανόταν στους παραλήπτες των δυο υπηρεσιακών σημειωμάτων, για την αντιμετώπιση των δυο ζητημάτων που είχαν εγερθεί σε αυτά, δηλαδή της άμεσης στελέχωσης και της πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ», αναγνωρίζει το πόρισμα για να διαλύσει κάθε υπόνοια λίγο αργότερα: “πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι τόσο από τους δυο υπαλλήλους όσο και από τον Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των επιμέρους προτάσεων περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής έγιναν αναφορές σε ενέργειες του Υπουργείου για εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης και για την στελέχωση της ΟΣΕ ΑΕ».

Στο πλαίσιο αυτό το πόρισμα- κυρίως λόγω αμφιβολιών- θεωρεί πως δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα ότι ο κος Καραμανλής υπό την ιδιότητα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών άσκησε τα καθήκοντά του, που αφορούσαν την χρηματοδότηση, ή αντιθέτως εκ προθέσεως παρέβη τα καθήκοντα αυτά με σκοπό να βλάψει οικονομικά την εταιρεία ΟΣΕ ΑΕ. “Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτεί ο νόμος για την κίνηση της ποινικής δίωξης δεν ταυτίζονται με τις ενδείξεις ενοχής σε βάρος του ελεγχόμενου για την παραπομπή του στο ακροατήριο. Η συνδρομή των ενδείξεων ενοχής για την παραπομπή στο ακροατήριο αποτελεί ένα στάδιο μεταγενέστερο στην ακολουθία της ποινικής διαδικασίας, διακριτό από το στάδιο ελέγχου της βασιμότητας της κατηγορίας», υπογραμμίζει.

Το πόρισμα καταλήγει στην παραπομπή του κ. Καραμανλή επειδή παρέλειψε:

α. να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων,

β. να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού με βάση ένα πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Σιδηροδρομικών Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίνεται με κοινή απόφαση
των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του προσωπικό.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook