Πώς η Ιαπωνία μετατρέπεται σε τουριστική χώρα

Δημοσιεύτηκε στις 23/05/2025 00:07

Πώς η Ιαπωνία μετατρέπεται σε τουριστική χώρα

Τον Ιούλιο του 2024 η Ιαπωνία είχε καταγράψει ρεκόρ μηνιαίων αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό, που έφθασαν στα 3,29 εκατομμύρια. Επρόκειτο για αύξηση 41,9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Τουρισμού της χώρας. Ακολούθησαν κι άλλα ρεκόρ, για να φτάσουμε στον εφετινό Απρίλιο που καταγράφτηκαν 3.908.900 εκατ. ξένοι επισκέπτες, αυξημένοι κατά 28,5% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2024. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 3.781.629 επισκέπτες του Ιανουαρίου 2025.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 14,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι

«Η εαρινή περίοδος που ανθίζουν οι κερασιές αύξησε τη ζήτηση για επισκέψεις στην Ιαπωνία σε πολλές αγορές. Η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό ανακάμπτει εξάλλου σε ορισμένες ασιατικές χώρες, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αυστραλία, καθώς πολλοί ταξιδιώτες εκμεταλλεύονται τις διακοπές του Πάσχα», διευκρίνισε το Γραφείο Τουρισμού.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 14,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Συνολικά την χρονιά που πέρασε ο αριθμός των ξένων που επισκέφθηκαν τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σημείωσε ρεκόρ έτους και έφθασε στα 36,8 εκατομμύρια. Ξεπέρασε δηλαδή κατά πολύ το ρεκόρ των περίπου 32 εκατομμυρίων που είχε σημειωθεί το 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Στόχος τα 60 εκατ.

«Ο κλάδος του τουρισμού στην Ιαπωνία ξανακερδίζει τη δυναμική που είχε προ-πανδημικά και συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2020, όταν ο αριθμός των επισκεπτών είχε πενταπλασιαστεί χάρη κυρίως στην πτώση της ισοτιμίας του γεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Πέρα από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, η ελκυστικότητα της Ιαπωνίας ως χώρας υποδοχής τουριστών αναδείχθηκε χάρη στον πολιτισμό, στην κουζίνα και στις φυσικές της ομορφιές, όπως είναι το όρος Φούτζι, κατά το AFP. Την άνοιξη μια επιπλέον τουριστική ατραξιόν είναι και οι ανθισμένες κερασιές.

Είναι εντυπωσιακή η μεταστροφή μιας παραδοσιακά πανάκριβης σε όλα χώρας σε τουριστική. Και φαίνεται πως η ιαπωνική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κλάδος έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να φτάσει ο αριθμός των ξένων τουριστών τα 60 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030. Ο στόχος είναι δηλαδή να διπλασιαστούν οι τουρίστες μέσα σε μια δεκαετία, με βάση το προ-πανδημικό ρεκόρ του 2019.

«Ασφαλώς η Ιαπωνία των 124 εκατ. κατοίκων εξακολουθεί να δέχεται πολύ λιγότερους τουρίστες από τον κορυφαίο προορισμό στον κόσμο, τη Γαλλία, η οποία έχει 68 εκατ. κατοίκους και υποδέχτηκε 100 εκατ. ξένους επισκέπτες το 2023», παρατηρεί το AFP.

Η περίπτωση του Τόκιο

Τα φαινόμενα, ωστόσο, καμιά φορά απατούν, σημείωνε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Απριλίου το AFP. Στο Τόκιο για παράδειγμα, στην υπερ-ανεπτυγμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας που σε πολλές κεντρικές συνοικίες της με τους ουρανοξύστες, τις ουρανομήκεις διαφημίσες και τους φωτισμούς πίξελ θυμίζει Νέα Υόρκη και ευλόγως συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και μια διακριτική επιχειρηματική «βιομηχανία», αυτή του σεξοτουρισμού.

Ιαπωνία

Δύσκολα γίνεται πιστευτό η πρωτεύουσα μιας πάμπλουτης οικονομίας που μετέχει στο G7 να μετατρέπεται σε πόλο έλξης μοναχικών ανδρών τουριστών που έχουν ως σκοπό την εξεύρεση εφήμερων και επί πληρωμή σεξουαλικών συντρόφων. Και όμως, το Τόκιο έχει καταλήξει να ανταγωνίζεται θέρετρα σεξουαλικού τουρισμού σε χώρες συγκριτικά πάμπτωχες, όπως είναι η Ταϊλάνδη ας πούμε. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιαπωνίας πλησιάζει τα 34.000 δολάρια ετησίως (στο Τόκιο είναι ακόμα υψηλότερο), ενώ της Ταϊλάνδης μόλις ξεπερνά τα 7.000 δολάρια.

«Πριν από μια δεκαετία δεν ήταν πολύ συχνό φαινόμενο για τις Γιαπωνέζες να εκδίδονται στο δρόμο. Ωστόσο, από την πανδημία της Covid-19 και εντεύθεν, πολλές νέες γυναίκες άρχισαν να πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε τόσο πολύ στην πρωτεύουσα», δήλωσε στο AFP ο Αράτα Σακαμότο, επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Rescue Hub» που έχει ως σκοπό να βοηθήσει τις εκδιδόμενες.

Κοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι η πορνεία εκτινάχθηκε στην Ιαπωνία εν πολλοίς εξαιτίας της όξυνσης των οικονομικών ανισοτήτων και της έκπτωσης του κάποτε υποδειγματικού ιαπωνικού κράτους πρόνοιας. Γιαπωνέζες που μίλησαν στους ρεπόρτερ του AFP αποκάλυψαν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να στραφούν στην πορνεία είναι και η εκτίναξη του τουρισμού στο Τόκιο, καθώς ένας στους δύο πελάτες τους είναι ξένος. Τουρισμός και πορνεία ανατροφοδοτούνται δηλαδή.

Πώς επικοινωνούν οι συναλλασσόμενοι; «Οι ξένοι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι εφαρμογές αυτόματης μετάφρασης στα κινητά», απαντά μια εκδιδόμενη που χρεώνει 20.000 γεν (125 ευρώ) για «ραντεβού μιας ώρας με προφυλακτικό». Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως και η υποχώρηση της ισοτιμίας του γεν, ευνοούν εν προκειμένω και τον σεξοτουρισμό.

Πηγή: ΟΤ

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook