Πώς ψηφίζουν οι πολίτες τους δημοφιλέστερους πολιτικούς

Δημοσιεύτηκε στις 13/12/2019 09:31

Πώς ψηφίζουν οι πολίτες τους δημοφιλέστερους πολιτικούς

Στην τοπ δεκάδα της υπουργικής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται σταθερά οι υπουργοί με βαριά χαρτοφυλάκια, τη διαχείριση των οποίων φαίνεται πως οι πολίτες επιβραβεύουν, παρά τις προκλήσεις ή και τους διαξιφισμούς που έχει προκαλέσει η ατζέντα, όπως ο αντικαπνιστικός, η ασφάλεια ή και η ψήφος των αποδήμων.

Ένα  κοινό χαρακτηριστικό τόσων είναι δημοφιλείς είναι η επικαιρότητα. Αυτό που συνδέει τους πιο γνωστούς υπουργούς της κυβέρνησης είναι ότι διαχειρίζονται θέματα που τους κρατούν διαρκώς “ ψηλά” και στο προσκήνιο, είτε λόγω συγκυρίας (ελληνοτουρκικά), είτε επειδή δραστηριοποιούνται συνεχώς, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι επιχειρήσεις του οποίου, έχουν, σχεδόν, μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο. Αντιστοίχως, ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά και ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Όσοι υπουργοί είναι δημοφιλείς δεν αποτελεί κανόνας ότι συγκεντρώνουν μόνο θετικές απόψεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο ποιος μπορεί να είναι πέμπτος στη λίστα, αλλά έχει μεγάλο ποσοστό ( 57,6% σε αρνητικές γνώμες).

Αρκετοί υπουργοί  έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας και πολιτικής αντιπαράθεσης, για μέρος της ατζέντας που προωθούν, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δέχεται αμφιλεγόμενες κριτικές, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να στηρίζουν την μέχρι τώρα πολιτική. Παρόμοιο παράδειγμα και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος εφάρμοσε τον αντικαπνιστικό με αυστηροποίηση των προστίμων και ελέγχων, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με το νόμο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. ιδιαίτερης σημασίας είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Κώστη Χατζηδάκη στις κορυφαίες θέσεις, παρά τη βόμβα που έχει στα χέρια του ονόματι “ΔΕΗ” και προωθούμενες πολιτικές για την απεξάρτησή της από το Δημόσιο.

Δύο δημοσκοπήσεις ( Opinion Poll και  MRB) , σε διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων, δείχνουν πως, παρά τις μικρές, διαφοροποιήσεις ως προς τη σειρά, στη δεκάδα των υπουργών που είναι πρώτοι στην προτίμηση των ψηφοφόρων παραμένουν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο  Νίκος Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Τ. Θεοδωρικάκος και Χ. Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ν. Κεραμέως. Σε απλή μετάφραση, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, υγεία, οικονομία και παιδεία είναι στο μικροσκόπιο των πολιτών και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα   στην κρίση τους για την κυβέρνηση.


Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB,  πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας, τρίτος ο Βασίλης Κικίλιας, τέταρτος ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πέμπτος ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ακολουθούν Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης,   Νίκη Κεραμέως και Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ, τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία με 52%, το μεταναστευτικό/προσφυγικό/οικ. μετανάστες με 40,5%, η υγεία/περίθαλψη με 33,6%, το φορολογικό σύστημα με 33,4% και η οικονομική ανάπτυξη με 30%.

Ασφάλεια

Πρώτος στη λίστα των δημοφιλών υπουργών  είναι ο αρμόδιος για την Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος από την πρώτη ημέρα έκανε  γνωστό πως τα θέματα της ασφάλειας, τα Εξάρχεια και η αποφυγή επεισοδίων ήταν από τα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση.   Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παίρνει ποσοστό 33,5% ως προς την ευνοϊκή γνώμη που έχουν οι πολίτες γι’ αυτόν. Παίρνει όμως κι ένα 41,8% που δεν έχουν ευνοϊκή γνώμη, χτυπόντας το “καμπανάκι” για την κριτική που δέχεται για τον τρόπο άσκησης πολιτικής.

Το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται ο κ. Χρυσοχοιδης, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να  αποτελούν ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου για δόγμα “νόμος και τάξη” και για αυθαιρεσίες από πλευράς της αστυνομίας και από την άλλη η κυβέρνηση υπερασπίζεται το επιχείρημα  για το αίσθημα της ασφάλειας σε δημόσιους χώρους και πανεπιστήμια. Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως οι πολίτες επικροτούν, σε γενικές γραμμές τις προσπάθειες του υπουργείου, παρά τις αντεγκλήσεις που φέρνουν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στα σόσιαλ μίντια, ειδικά μετά τις επιχειρήσεις στην ΑΣΟΕΕ.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα, της όξυνσης που φέρνει ο τρόπος διαχείρισης από το εν λόγω υπουργείο, είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε η φωτογραφία από τη σύλληψη διαδηλωτή, που ήταν γυμνός, στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Αυτό έφερε πολιτική και όχι μόνον αντιπαράθεση, όπου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη έφτασε σε σημείο να σχολιάσει στα σοσιαλ μίντια “Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι”, προκαλώντας σάλο και φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο μία σχετική συζήτηση. Η ίδια ζήτησε συγγνώμη, ωστόσο είναι ενδεικτικό της έντασης που φέρνει το θέμα στο δημόσιο διάλογο. Να σημειωθεί πως με αφορμή τη φωτογραφία με το γυμνό διαδηλωτή και τη σύλληψη από αστυνομικούς έχει διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν.

Εξωτερική πολιτική

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας με ποσοστό ευνοϊκών γνωμών 31,1% και αρνητικών 44,5%. Προφανώς, ο κόσμος θέλει να δώσει στήριξη σε μία περίοδο που τα εθνικά θέματα είναι «καυτά», ενώ η ψυχραιμία με την οποία χειρίζεται τις δηλώσεις τον κάνουν έναν υπουργό δημοφιλή. Η Ελλάδα έχει έρθει αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις  στα ελληνοτουρκικά. Ο τρόπος διαχείρισης είναι μεγάλο κρας τεστ όχι μόνον για την παρούσα κυβέρνηση, αλλά γενικότερο για το πολιτικό σύστημα που καλείται να επιδείξει σοβαρότητα και ωριμότητα, κάνοντας στην άκρη τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το γκαλοπ της MRB εν μέσω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνει πως το 59,2% των πολιτών θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν αντίστοιχα σε ποσοστό 70,2%, εκτιμούν ότι τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι αφορά ένα θέμα εθνικών συμφερόντων, και ότι όλα τα κόμματα, καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα, το “πειρατικό” μνημόνιο της Τουρκίας – Λιβύης προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αρχή να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος κατακεραύνωσε  δημοσίως τον πρωθυπουργό, λίγες μόλις ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έφερε ένα γαϊτανάκι τοποθετήσεων, ωστόσο επικράτησε η λογική και φαίνεται πως υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο.

Υγεία

Από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια είναι το θέμα των νοσοκομείων και γενικά της περίθαλψης, ενώ μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν  η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με το γκαλοπ, στην τρίτη θέση την έκπληξη κάνει ο Βασίλης Κικίλιας καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος τον στηρίζει στην προσπάθεια που κάνει για την αναμόρφωση της Υγείας. Ο υπουργός παίρνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 30.7% και αρνητικές 42.9% και προφανώς η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται πως επικροτούν την πολιτική για τον αντικαπνιστικό, παρά τις γκρίνιες που προκάλεσε η βούληση της ηγεσίας για αυστηρά πρόστιμα και επιβολή του σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμα και στα “μπουζούκια”, κάτι που σχολιάστηκε υπέρ του δέοντος στα σοσιαλ μίντια. Έχει σημασία, καθότι η δημοσκόπηση έρχεται κοντά στο διάστημα που έχει εφαρμοστεί ο νόμος, γεγονός που δείχνει την αποδοχή του.

Ψήφος αποδήμων, επενδύσεις, οικονομία και Παιδεία

Τέταρτος έρχεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που πέτυχε την ιστορική αποδοχή της ψήφισης του νόμου για τη ψήφο των αποδήμων, ενώ φαίνεται να επικροτείται και η πολιτική του στη διαχείριση του συντονισμού στις Περιφέρειες.  Ο κ Θεοδωρικάκος, έχει 28,7 % και αρνητικές 40% και αποτελεί έναν υπουργό που εμφανίζεται στις τοπ θέσεις των υπουργών σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ακολουθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης, που επίσης, αποτελεί έναν από τους σταθερά αναγνωρίσιμους υπουργούς, με τις επενδύσεις να αποτελούν το ατού του, όπως το Ελληνικό. Παρά ταύτα, ο κ. Γεωργιάδης παρά το θετικό 28,1% θετικής άποψης που δέχεται, έχει μεγάλο ποσοστό σε αρνητικές γνώμες, που φτάνει το 57,6%, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών,  ανάμεσα σε όλους τους υπουργούς της δημοσκόπησης.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο και τη μετριοπάθεια, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έρχεται έκτος με 28% θετικών και 43,3% αρνητικών. Από την πλευρά του, ο κ.  Κωστής Χατζηδάκης δέχεται την αποδοχή των πολιτών για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της ΔΕΗ, συγκεντρώνοντας θετικές 27,9%, αλλά και αρνητικές 45%.

Η πολιτική στα θέματα της Παιδείας, παρά τις αντιπαραθέσεις φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να δέχεται τις θετικές γνώμες του 24,4% και αρντικές στο 36,7%.

Καμπανάκι χτυπά για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τζιάρα, τον Γ. Γεραπετρίτη, τον Στέλιο Πέτσα και τον Γ. Πλακιωτάκη που συγκεντρώνουν το μικρότερο ποσοστό θετικών γνωμών, αλλά και το μικρότερο αρνητικών. Μεγάλα είναι τα ποσοστά αυτών που λένε ότι δεν τους γνωρίζουν, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται στον πάτο της σχετικής λίστας προφανώς γιατί οι πολίτες ψηφίζουν και με βάση το πόσο προβάλλονται οι υπουργοί.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook