Ποτά – μπόμπες: Η χρήστη τους μπορεί να προκαλέσει και τύφλωση

Ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν και κατέσχεσαν 700 λίτρα αμφιβόλου ποιότητας αλκοόλ σε παράνομα εργαστήρια στην Αττική. ΟΑ. Σπαντιδέας, παθολόγος και διδάκτωρ ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ αναλύει τους κινδύνους από την κατανάλωση νοθευμένων ποτών.
Τα υποκατάστατα αυτά παράγουν παρόμοια αποτελέσματα με την αιθανόλη όσον αφορά τη μέθη, αλλά είναι παράλληλα δυνητικά πολύ επικίνδυνα. Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και εμετό, κοιλιακό άλγος, υπνηλία και ζάλη και να οδηγήσουν σε προβλήματα στα νεφρά ή στο ήπαρ, ακόμα και σε κώμα.
Η μεθανόλη ή μεθυλική- αλκοόλη δεν προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τυχόν κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, τύφλωση, ακόμη και θάνατο. Κατά τις πρώτες ώρες ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει υπνηλία, αστάθεια και άρση αναστολών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η δηλητηρίαση συμβαίνει στο πλαίσιο της κατανάλωσης οινοπνεύματος, τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να μην εγείρουν υποψίες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την πάροδο του χρόνου, τα θύματα αρχίζουν να αναπτύσσουν πονοκέφαλο, εμετούς, κοιλιακό άλγος και ίλιγγο. Μπορεί να εμφανίσουν υπεραερισμό και δύσπνοια. Η όραση τους επηρεάζεται συχνά, με μερική ή και πλήρη τύφλωση σε σοβαρές περιπτώσεις. Κώμα, σπασμοί και θάνατος από αναπνευστική ανακοπή μπορούν να επακολουθήσουν. Αυτοί που θα επιζήσουν δυνατόν να υποστούν μόνιμη βλάβη στην όραση τους. Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Για πρώτη φορά συσκευή ανιχνεύει την νόθευση των ποτών
Αυτό είναι μία καλή είδηση για να αποφεύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες όταν βγαίνουμε για να απολαύσουμε ένα ποτάκι… Επιστήμονες στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων και διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς, δημιούργησαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρώτη στον κόσμο φορητή συσκευή «τσέπης» που -σε συνδυασμό με μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου- μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευτεί.
Μέχρι σήμερα η μέθοδος ανίχνευσης της μεθανόλης είναι μέσω της χρωματογραφίας υγρού, μιας εργαστηριακής τεχνικής που διαχωρίζει και μετρά τις διαφορετικές χημικές ουσίες μέσα σε ένα υγρό μείγμα. Όμως η εν λόγω μέθοδος είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.
Η συσκευή αυτή βασίζεται σε ένα νέο αισθητήρα που απορροφά τα αέρια του ποτού και τα αναλύει άμεσα. Στη συνέχεια στέλνει τα αποτελέσματα σε κινητό τηλέφωνο με μια ειδική εφαρμογή (app) και αμέσως στην οθόνη εμφανίζεται προειδοποίηση για νόθευση, αν αυτή εντοπιστεί. Ο έλεγχος της συσκευής σε 89 αλκοολούχα ποτά έδειξε ότι λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια επί μήνες.