Ρώμη: Στη Μελόνι στρέφεται η κυβέρνηση για την επένδυση από τη μητρική της Hellenic Train

Δημοσιεύτηκε στις 12/05/2025 14:18

Ρώμη: Στη Μελόνι στρέφεται η κυβέρνηση για την επένδυση από τη μητρική της Hellenic Train

Με νέα ηγεσία στο υπουργείο Μεταφορών – και σε μια πιο βολική χρονική στιγμή από εκείνη του Φεβρουαρίου λόγω κοινωνικών εντάσεων για τα Τέμπη – η κυβέρνηση μεταβαίνει στη Ρώμη για την εξ αναβολής συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Η Ελλάδα βάζει επίσημα το ζήτημα της αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρόμου στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας – Ελλάδας και το κλειδί, ώστε να επενδύσει η ιταλική μητρική εταιρεία της Hellenic Train, φαίνεται πως το κράτα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Αποτελεί, όπως φαίνεται, και ένα προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, οποίος προσέρχεται με το αίτημα προς την Hellenic Train και τον μέτοχό της να επενδύσει με δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται ακόμα και σήμερα σχετικά νέα για την συνεργασία Ελλάδας Ιταλίας για το θέμα των σιδηροδρόμου.

Ρώμη: Αγώνας δρόμου για το χαμένο έδαφος

Επομένως ο αγώνας δρόμου που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει το εξαετές χαμένο έδαφος και να αναβαθμίσει τον σιδηρόδρομο έως το 2027 σχετίζεται και με την ανταπόκριση της ιταλικής πλευράς.

Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα, σε συζητήσεις που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι.

Αν και οι πληροφορίες για τις προθέσεις της ιταλικής πλευράς είναι ελάχιστες, προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, η Hellenic Train και ο μέτοχος της να επενδύσει με κεφάλαια της και να ενισχύσει τον ελληνικό σιδηρόδρομο με σύγχρονα τρένα.

 

Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς ποντάρει στο σενάριο νέα τρένα, να μπουν στις ράγες πριν από τις εκλογές του 2027. Αν και αυτό αποτελεί ίσως ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο.

Πολυπληθής αποστολή στην Ιταλία

Όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του.

Πολλές προοπτικές συνεργασίας

Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, απ’ όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας πολλές.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.

Ο νέος ΟΣΕ

Να σημειωθεί ότι προσφάτως ανακοινώθηκε το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΟΣΕ. Ο νέος ΟΣΕ θα ονομάζεται «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.» και η νέα εταιρεία θα διοικείται από ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει δική του πολιτική για προσλήψεις, μισθούς και αξιολόγηση προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει εντελώς ο τρόπος προσλήψεων προσωπικού – εκτός ΑΣΕΠ- και φυσικά για τον τρόπο  αξιολογήσεων.

Δημιουργείται ένα νέο, ενιαίο Κέντρο Κυκλοφορίας, μέσω του οποίου θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε εντολή, κάθε τυχόν παραβίαση, αλλά και κάθε αλλαγή στο δίκτυο, με πλήρη εποπτεία όλων των γραμμών.

Όλοι οι συρμοί εξοπλίζονται με το σύστημα HEPOS.

Μέσω των πομπών αυτών, τα τρένα θα έχουν ακρίβεια εντοπισμού έως 5 εκατοστά. Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει πού ακριβώς είναι το τρένο σε αληθινό χρόνο.

Πηγή: ΟΤ

 

Ειδήσεις Σήμερα:

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook