Σε γραμμή Oρμπάν στο Προσφυγικό η κυβέρνηση (για εσωτερική κατανάλωση)

Δημοσιεύτηκε στις 10/07/2025 19:21

Σε γραμμή Oρμπάν στο Προσφυγικό η κυβέρνηση (για εσωτερική κατανάλωση)

Με γραμμή και μεθόδους Ορμπάν επιλέγει να κινηθεί στο Προσφυγικό η κυβέρνηση, η οποία ταυτίζεται πλήρως με την σκληρή ατζέντα της Ακροδεξιάς, στην προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το ζήτημα των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη, προκειμένου να μαζέψει τις διαρροές ψηφοφόρων στα δεξιά της ΝΔ.

Έχοντας στο μυαλό τους και όλη τη σεναριολογία για τη δημιουργία κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το πώς θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις για το φιάσκο με τον στρατάρχη Χαφτάρ, στο μέγαρο Μαξίμου βλέπουν την τωρινή συγκυρία ως μια ευκαιρία να ξαναπαίξουν το ίδιο έργο με τα γεγονότα της προσφυγικής κρίσης στον Έβρο το 2020 και έτσι να επιχειρήσουν να διεγείρουν και να επαναπατρίσουν ακροατήρια στα δεξιά τους.

Το μεγεθύνουν

Και προκειμένου να το πετύχουν, προσπαθούν να μεγεθύνουν το τωρινό ζήτημα σε σχέση με τις πραγματικές του διαστάσεις (8.000 είναι ο αριθμός αιτούντων άσυλο στην Κρήτη το 2025, όταν την εποχή της όξυνσης του Προσφυγικού, στη Λέσβο είχαν φτάσει μέχρι και 4.000 σε μια μέρα – τα στοιχεία από δημοσίευμα του BBC του Αυγούστου 2015).

Πλήρης κάλυψη σε Πλεύρη

Σε αυτή τη γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάλυψε πλήρως το αντιπροσφυγικό και ξενοφοβικό κρεσέντο του νέου υπουργού Μετανάστευσης -και προερχόμενου από τον Ακροδεξιό ΛΑ.ΟΣ- Θάνου Πλεύρη, ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι θα ζητήσει να επανεξεταστούν τα γεύματα που δίνονται στις προσφυγικές δομές ως μέσο αποτροπής για να μην είναι «ελκυστική» η Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

Ειδικότερα, στην ερώτηση του in, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση του κ. Πλεύρη ότι τέτοιες πρακτικές και το θέμα της σίτισης μπορούν να είναι μέσο αποτροπής και άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι «ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε μια συνολική παρουσίαση της κατάστασης, η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους», ενώ θέλησε να επιτεθεί σε όσους «θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους δικαίου» για να πει ότι «όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς» και να κάνει λόγο για «υποκριτικά ανθρωπιστές» και «ανθρωπιστές από τον καναπέ ή από το πληκτρολόγιο».

Η «Φράση – Κλειδί»

Και κάνοντας σαφή τη γραμμή Όρμπαν που έχει συνειδητά επιλέξει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι «η φράση- κλειδί της πολιτικής μας, πρέπει να είναι να σταματήσουμε να είμαστε ‘ελκυστικοί’ για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα στη χώρα. Αυτό, είναι κεφαλαιώδες για εμάς. Είναι μια πολιτική την οποία θα την ακολουθήσουμε, με έμφαση σε κάθε γράμμα αυτής της φράσης και σε κάθε σημείο στίξης της ανάλυσής της, για να είμαστε σαφείς».

«Φυλακή»

Και συνέχισε: «Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, καμία απολύτως. Ο λόγος ποιος είναι; Να ξέρει ότι όταν έρχεσαι παράνομα στην Ελλάδα, αν δεν γυρίσεις πίσω, το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να είσαι στη φυλακή».

Κι επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ταυτίζεται με την ατζέντα της Ακροδεξιάς, ο Π. Μαρινάκης έσπευσε να πει ότι «αυτό δεν είναι ούτε ακροδεξιά πολιτική, ούτε αυστηρή πολιτική, ούτε σκληρή πολιτική. Είναι δίκαιη πολιτική, αναγκαία για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας».

Όσο για το ίδιο το ζήτημα της σίτισης για το οποίο ρώτησε το in, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση υιοθετεί απολύτως την ακραία γραμμή Πλεύρη, λέγοντας: «Δεν είπε κανείς, ούτε ο υπουργός, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πρέπει να σιτίζονται ή να έχουν τις αυτονόητες παροχές που έχει ένας άνθρωπος, είτε κρατείται είτε όχι, αλλά σίγουρα θα επανεξετάσει το ζήτημα του κόστους, γιατί συγκριτικά με άλλες υπηρεσίες σίτισης, τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να ήταν αυξημένο λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών. Το ξαναλέω, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχομένως να πληρώνονται παραπάνω χρήματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αυτό που λέμε ως έκφραση pull factor για κάποιον να έρθει».

Υποβάθμιση ποιότητας της σίτισης

Με άλλα λόγια, προς τέρψιν του ακροδεξιού ακροατηρίου, στην κυβέρνηση φτάνουν στο σημείο να μιλούν για αποτροπή μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας σίτισης των κρατουμένων προσφύγων και μεταναστών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμα ότι «κάποια προνόμια τα οποία δίδονταν σε έναν πρόσφυγα εξετάζει ο υπουργός να μην δίνονται», φέρνοντας ως παράδειγμα «κάποια επιδόματα στέγης».

Όσο για τον, ίδιο τον «υπουργό», τον Θ. Πλεύρη, είχε πει (ΣΚΑΪ) ότι «έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους αλλοδαπούς, Ενημέρωσα και τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα προχωρά σε δραστική μείωση επιδομάτων» για να προσθέσει ότι «ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού που δίνεται στις δομές και είναι ξενοδοχειακό. Στις δομές έχουν 3 επιλογές στο μενού 4 φορές την ημέρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο, έκανα αίτηση ασύλου, τρώω, κοιμάμαι, παίρνω 75 ευρώ επίδομα και αν πάρω άσυλο θα πάρω επίδομα από το πρόγραμμα Ήλιος. Ζήτησα αυτό να σταματήσει, αν θέλει κάποιος από αυτούς να πάει να εργαστεί».

Για να μαζέψει τις διαρροές στα δεξιά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να υποδαυλίσει τα πιο απάνθρωπα και ρατσιστικά ένστικτα. Την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου δέχεται σφοδρή κριτική από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον τρόπο που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στην Κρήτη.

Σφοδρή κριτική Βενιζέλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να απαντήσει ότι η τοποθέτηση Βενιζέλου «είναι μια επιστημονική ανάλυση και στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι αυτονόητο ότι είναι σεβαστή» και πως όσον αφορά της πολιτική αυτή της κυβέρνησης «είναι, κατ’ αναλογία, η ίδια ακριβώς τεκμηρίωση και νομική ανάλυση που ακολουθήθηκε σε μια αντίστοιχη, όχι ίδια, γιατί είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά, μεταναστευτική κρίση πριν από πέντε χρόνια, τον Μάρτιο του 2020 και η αντιμετώπιση, τότε, της κρίσης αυτής και σε νομικό επίπεδο και σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν απολύτως επιτυχημένη».

Αλλά βέβαια ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σχετική του ανάρτηση είχε αποδομήσει πλήρως τον τρόπο δικαιολόγησης της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως «η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει αμέσως είναι η ανάκληση αυτής της αιτιολογικής σκέψης – δήλωσης από την τροπολογία, πέραν προφανώς των άλλων νομικών προβλημάτων που αυτή θέτει».

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook