ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ανεξάρτητοι: Συμφωνούν αλλά δεν κινούνται για κοινή πρόταση προανακριτικής για Καραμανλή

Δημοσιεύτηκε στις 14/05/2025 11:40

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ανεξάρτητοι: Συμφωνούν αλλά δεν κινούνται για κοινή πρόταση προανακριτικής για Καραμανλή

«Λάδι λάδι και τηγανίτα τίποτα» λέει η παροιμία και όπως και στην καθημερινή ζωή έτσι επιβεβαιώνεται και στην πολιτική και συγκεκριμένα στην περίπτωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για το περιεχόμενο της πρότασης για σύσταση προανανκριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Σε πρώτο χρόνο οι βουλευτές, που είναι επιφορτισμένοι από τα κόμματά τους λόγω και της ιδιότητας του νομικού που έχουν να μελετούν τη δικογραφία των Τεμπών, ομονοούν σε πολλά από όσα συζητούν σε σχέση με την νομική ανάγνωση και ερμηνεία τω περιγραφόμενων αδικημάτων.

Αυτές οι συζητήσεις γίνονται κατά μείζονα λόγο στην αίθουσα που έχει παραχωρηθεί για την ανάγνωση της ογκωδέστατης δικογραφίας των Τεμπών και μάλιστα οι βουλευτές και οι νομικοί σύμβουλοι ανταλλάσσουν απόψεις σε ένα γόνιμο κλίμα.

Διάλογος κωφών

Σε επίπεδο ηγεσιών όμως των δυο κομμάτων το κλίμα δεν είναι εξίσου γόνιμο.

Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης επιμένουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να απευθύνουν καλέσματα και να υπερθεματίζουν διαρκώς για την ανάγκη συμπόρευσης στο μείζον ζήτημα της συντονισμένης έκφρασης των προοδευτικών κομμάτων.

Για την ώρα όμως η εικόνα που δίνεται προς τους ψηφοφόρους είναι σαν ο διάλογος αυτός να διεξάγεται μεταξύ κωφών.
Το κλίμα που επικρατεί δηλαδή στο περιθώριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν εξελίσσεται και σε αναβαθμισμένες συζητήσεις έστω σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι δυο πρόεδροι το επιδιώκουν δημόσια, ωστόσο η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί έντονα και στα δυο κόμματα καθώς σιωπηρά δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγνωρίζουν τον κίνδυνο κάποιο από τα δυο μέρη να μην επωφεληθεί επικοινωνιακά ή στρατηγικά από μια ενδεχόμενη συνεργασία.

Ούτως ή άλλως η ίδια η σύνταξη κατηγορητηρίου απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις ώστε να κατατεθεί μια πρόταση νομικά στέρεη και που να πιέζει ουσιαστικά επικοινωνιακά την ΝΔ ως προς τα περιγραφόμενα αδικήματα.

Τελευταία κρούση για συμπόρευση έγινε από τον Αλέξη Χαρίτση ο οποίος μάλιστα δείχνει να έχει ανακάμψει στο εσωκομματικό σκηνικό μετά την κρίση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς και την επιβολή της γραμμής Σακελλαρίδη-Τσακαλώτου της μη συνεργασίας μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή το πόρισμα Καρώνη και την κυβερνητική επικοινωνιακή ρελάνς που ακολούθησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σε ανάρτησή του έκανε μια νέα «έκκληση» στην προοδευτική αντιπολίτευση.

«Δεν είναι ώρα ούτε για επικοινωνιακούς διαγκωνισμούς ούτε για μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Είναι ώρα για ενότητα στη δράση. Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος που μας καλούν οι περιστάσεις. Να μην επιτρέψουμε άλλη επίθεση στο κράτος δικαίου στη χώρα μας».

Τηλεφωνήματα από Χαρίτση

Είχαν προηγηθεί τα τηλεφωνήματά του σε Ανδρουλάκη, Φάμελλο και Κωνσταντοπούλου.

Ο μεν Ανδρουλάκης κλείνει κάθετα το ζήτημα της από κοινού κατάθεσης πρότασης για προανακριτική καθώς έχει τις δικές τους 30 υπογραφές που απαιτούνται – μετρά 36 βουλευτές.

Ο δε Φάμελλος συμφώνησε σε μια μελλοντική συνάντηση, αλλά το ραντεβού αυτό δεν φαίνεται για την ώρα στον ορίζοντα ενώ οποιαδήποτε συζήτηση και συνεννόηση με την κα Κωνσταντοπούλου σκοντάφτει στην κατηγορηματική άρνηση αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για οποιαδήποτε συνεργασία μαζί μετά τις επιθέσεις της «αλά Ομάδα Αλήθειας» που έχει εξαπολύσει εναντίο τους.

Εν δυνάμει σύμμαχοι

Πρακτικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα το μόνο πιθανό συνδυασμό για συνεργασία στο θέμα της προανακριτικής είναι με τη Νέα Αριστερά και ενδεχομένως και ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές.

Σίγουρα μια τέτοια περίπτωση είναι η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητη σήμερα Αθηνά Λινού.

Στους εν δυνάμει σύμμαχους με τους οποίους θα μπορούσε να βρεθεί κοινή γραμμή είναι και η πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάννου και κάποιοι βάζουν και τον πρώην σύντροφό τους Γιάννη Σαρακιώτη.

Οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 11 της Νέας Αριστεράς είναι αρκετοί ακόμη και αν δεν συμφωνήσουν όλοι να συνυπογράψουν μόνο με τους πρώην συντρόφους από την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μόλις τέσσερις βουλευτές για να καταθέσει δική του πρόταση αλλά για την ώρα μόνο η Αθηνά Ληνού πρέπει να θεωρείται κλειδωμένη…

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook