Τα ηχητικά από τα 7 καταγραφικά ήχου για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν παραδόθηκαν, γιατί δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, ούτε ζητήθηκε για εθιμοτυπικούς λόγους

Δημοσιεύτηκε στις 13/07/2025 17:19

Τα ηχητικά από τα 7 καταγραφικά ήχου για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν παραδόθηκαν, γιατί δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, ούτε ζητήθηκε για εθιμοτυπικούς λόγους

Η αποκάλυψη από το in των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015, που αριθμούν 110 σελίδες, συνοδεύτηκε από ποικίλες αντιδράσεις.

Αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες, καθώς τα πρακτικά διαλύουν αρκετούς από τους μύθους που κυριάρχησαν για χρόνια στη δημόσια συζήτηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση πριν και μετά το Δημοψήφισμα και το ηχηρό «ΟΧΙ» της ελληνικής κοινωνίας, το πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, και – σε αυτή τη βάση – τον πραγματικό απολογισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Οι μεγάλες πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η αποκάλυψη των πρακτικών, πάνω από όλα ο τρόπος που υπονομεύουν ένα «αφήγημα» που ακόμη και σήμερα είναι στον πυρήνα της κυβερνητικής ρητορικής, εξηγούν γιατί υπήρξε αρχικά προσπάθεια να αμφισβητηθεί η γνησιότητα των πρακτικών που έφερε στη δημοσιότητα το in.

Όμως, το γεγονός ότι υπήρξαν πρακτικά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την ύπαρξη πρακτικών από την κρίσιμη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου.

Ως προς την εγκυρότητα των πρακτικών που έφερε στη δημοσιότητα το in τρεις εκ των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτά που αναφέρει το ρεπορτάζ όντως ειπώθηκαν στη διάρκεια του Συμβουλίου.

Σημειώνουμε εδώ και πάλι ότι επειδή το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο, τα πρακτικά δεν καλύπτονται από το απόρρητο που ρητά καλύπτει, για τριάντα χρόνια, τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου και των άλλων κυβερνητικών οργάνων.

Αφού έπεσε στο κενό η αμφισβήτηση της ύπαρξης των πρακτικών αυτών, ακολούθησε μια προσπάθεια να αμφισβητηθεί η πληρότητα αυτών των πρακτικών. Αυτό πήρε τη μορφή υπαινιγμών ότι τα πρακτικά αυτά δεν αποτυπώνουν αυτά που όντως συζητήθηκαν, ότι είναι αποσπασματικά, ότι αποσιωπούν τμήματα της συζήτησης. Ούτε βοήθησε ότι μέχρι τώρα έχει υπάρξει άρνηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά.

Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να αποδώσουν κάθε λογής πολιτικές σκοπιμότητες και υστεροβουλίες στο ρεπορτάζ του in, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευφάνταστων πολιτικών σεναρίων.
Όμως, πολύ πιο εμφανής είναι η πολιτική στοχοθεσία αυτών που θέλουν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των πρακτικών, ακριβώς επειδή θέλουν να συνεχίσουν να αναπαράγουν συγκεκριμένα «αφηγήματα».

Το γεγονός ότι σε αυτή την αμφισβήτηση περιλαμβάνονται και συμμετέχοντες στη συζήτηση απλώς επιβεβαιώνει την απροθυμία ορισμένων πολιτικών να επιτρέψουν στην ελληνική κοινωνία να κάνει απολογισμό εκείνης της περιόδου και να βγάλει συμπεράσματα με βάση πραγματικά γεγονότα. Ίσως, γιατί κάτι τέτοιο θα τους έφερνε αντιμέτωπους με τις δικές τους ευθύνες και πρωτίστως τη συμβολή τους στην καλλιέργεια ενός διχαστικού κλίματος που ακόμη κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση.

Θα έχει ενδιαφέρον η επανατοποθέτησή τους μετά τη δημοσίευση και των 110 σελίδων. Οσονούπω θα δημοσιευτούν τα πλήρη πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Full Text και με τα ανάλογα φωτογραφικά τεκμήρια. Για να αποκτήσει πλήρη εικόνα το κοινό και να πάψουν όσα στόματα επιμένουν να μιλάνε ως ειδικοί για τα πρακτικά χωρίς να τα έχουν διαβάσει.

Γιατί δεν υπάρχει ηχητικό;

Εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα που να συνοδεύουν τα γραπτά πρακτικά, ώστε να μπορεί να γίνει αντιπαραβολή και επιβεβαίωση.

Η απάντηση είναι ότι υπήρξε ηχητική καταγραφή και αυτή χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της ακρίβειας των πρακτικών. Ο έλεγχος αυτός έγινε την ώρα που έπρεπε, από τους πιστοποιημένους και απολύτως έμπιστους επαγγελματίες πρακτικογράφους, όπως ακριβώς προβλέπεται στη διαδικασία. Μια διαδικασία που εξασφαλίζει ότι τα έγκυρα πρακτικά είναι τα γραπτά και η οποία δεν περιλαμβάνει τη διατήρηση ηχητικού αρχείου.

Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση περί ηχητικού αρχείου αναζωπυρώθηκε με τη δήλωση της τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εφημερίδα «Τα Νέα», που επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη των πρακτικών της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου, τα οποία και της παραδόθηκαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε ότι τα πρακτικά που παρέλαβε «δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο».

Η δήλωση αυτή παρερμηνεύτηκε από διάφορους «καλοθελητές» ως απόδειξη της μη εγκυρότητας ή πληρότητας των πρακτικών που δημοσιοποίησε το in. Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Και αυτό γιατί πολύ απλά δεν προβλέπεται υπογραφή αυτών των πρακτικών. Τα πρακτικά των συσκέψεων πολιτικών αρχηγών, όπως και αυτά της Βουλής δεν υπογράφονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι θα συνέβαινε στη Βουλή στο τέλος κάθε συνεδρίασης, πχ συζήτηση προϋπολογισμού, εάν έπρεπε στο τέλος να περιμένουν στην ουρά για να υπογράψουν οι βουλευτές τα πρακτικά. Όμως, κανείς ποτέ δεν αμφισβητεί την γνησιότητα και την ορθότητα των γραπτών πρακτικών της Βουλής.

Τονίζει, λοιπόν, η κυρία Σακελλαροπούλου μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ» σε μια σημαντική επιτυχία της εφημερίδας, για τα πρακτικά που τηρούνται από συνεδριάσεις του άτυπου οργάνου του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών: «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου διαπίστωσα ότι σε ένα χρηματοκιβώτιο, που βρίσκεται στο γραφείο του γενικού γραμματέα, φυλάσσονται τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών που είχαν συγκληθεί στη Μεταπολίτευση – από την περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μετά. Αυτά τα πρακτικά είναι υπό την ευθύνη του εκάστοτε Προέδρου. Καλούνται οι πρακτικογράφοι της Βουλής – διότι η Προεδρία δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό -, κρατούνται βεβαίως πρακτικά και για ιστορικούς λόγους. Όπως διαπίστωσα, τα πρακτικά που φυλάσσονται στο χρηματοκιβώτιο δεν είχαν την τυπική μορφή, δηλαδή υπογραφές των συμμετεχόντων και επικυρώσεις, προφανώς λόγω της φύσεως του οργάνου και της σοβαρότητας των θεμάτων που συζητούνται. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν, και συνοδεύονται από ένα ηχητικό αρχείο».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν διευκρινίζει πόσα ηχητικά αρχεία βρήκε στο χρηματοκιβώτιο της γενικής γραμματείας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ίσως όντως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά τη θητεία του οποίου πραγματοποιήθηκαν 4 συσκέψεις Πολιτικών Αρχηγών για το «Σκοπιανό» ζήτημα και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, να κρατούσε και ηχητικό αρχείο.

Χωρίς ηχητικό αρχείο οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Ωστόσο στην πιο πρόσφατη ιστορία, και πιο συγκεκριμένα στα τρία Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου δεν υπήρξε ηχητικό αρχείο.

Και στα τρία Συμβούλια, (6 Ιουλίου 2015 για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, 28 Νοεμβρίου 2015 για Ασφαλιστικό και Προσφυγικό, 4 Μαρτίου 2016 για την Προσφυγική Κρίση) παραδόθηκαν τα πρακτικά του Συμβουλίου χωρίς ηχητικό αρχείο, όπως επιβεβαιώνει ασφαλής πηγή από τη Γενική Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, τονίζει η ίδια πηγή, να παραδίδεται ηχητικό αρχείο. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να ζητήσει το ηχητικό αρχείο για ιστορικούς λόγους.

Όμως, το ηχητικό αρχείο δεν συνιστά «ηχητικό ντοκουμέντο», δεν προβλέπονται «ηχητικά πρακτικά», όπως ακριβώς ισχύει για όλα τα κυβερνητικά ή κρατικά όργανα στα οποία προβλέπεται η τήρηση πρακτικών. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρχει ηχητική καταγραφή, αλλά αυτή γίνεται για διευκόλυνση της σύνταξης των γραπτών πρακτικών, των μόνων που θεωρούνται ότι αποτελούν ένα έγκυρο ντοκουμέντο. Δηλαδή, έγκυρο ντοκουμέντο αποτελεί πάντα το γραπτό κείμενο των επίσημων πρακτικών.

Επτά καταγραφικά ήχου στο Συμβούλιο της 6ης Ιουλίου

Αυτή ακριβώς η διαδικασία ακολουθήθηκε και για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου. Δηλαδή, έγινε από τους πρακτικογράφους η επιβεβλημένη, για ουσιαστικούς πρακτικούς λόγους ηχογράφηση της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, των συνομιλιών και των τοποθετήσεων.

Και έγινε ακριβώς για να διασφαλιστεί η πληρότητα και η εγκυρότητα των πρακτικών, που θα παραδοθούν στο τέλος, όπως επίσης προβλέπεται από τη διαδικασία.

Στην πολυσυζητημένη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου, μάλιστα, υπήρχαν 7 καταγραφικά ήχου. Ένα ψηφιακό «κασετοφωνάκι» μπροστά σε κάθε πολιτικό αρχηγό και ένα στη μέση του τραπεζιού που καταγράφει τα πάντα.

Ότι υπήρχαν καταγραφικά ήχου στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώνεται από τρεις πηγές: Μία πηγή προσκείμενη στον πρώην ΠτΔ, μία πηγή εκ των πρακτικογράφων που για ευνόητους λόγους δεσμεύεται από ρήτρα εμπιστευτικότητας και εμμέσως πλην σαφώς από τον ίδιο τον πρώην ΠτΔ. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η ίδια ακριβώς πρακτική είχε ακολουθηθεί και στις τρεις συναντήσεις πολιτικών αρχηγών που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Κ) , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (3 Α) , ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος (2 Α) ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Α) , προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγέλλης Μεϊμαράκης (3Δ) , ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος ς Θεοδωράκης (2Δ) και η αείμνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (Δ) κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, 06 Ιουλίου 2015.

Στο pause τρεις φορές τα κασετόφωνα

Οι στιγμές που τα ψηφιακά κασετοφωνάκια κλείνουν είναι τρεις. Είναι ακριβώς τα χρονικά διαστήματα για τα οποία είχε αναφέρει το in εξαρχής ότι δεν υπάρχουν και πρακτικά, καθώς ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ζητά να κλείσουν τα κασετόφωνά και να μην γράφονται πρακτικά.

Είναι το διάστημα που ο Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώνει τους αρχηγούς για την συνομιλία του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους ενημερώνει για τη συνομιλία του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και που επίσης ο Αλέξης Τσίπρας τους ενημερώνει για τη συζήτησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε αυτά τα χρονικά διαστήματα τα κασετοφωνάκια ήταν κλειστά και δεν τηρούνταν πρακτικά.

Η μη τήρηση πρακτικών δεν σημαίνει ότι οι συμμετέχοντας δεν άκουσαν τις σχετικές ενημερώσεις και δεν διατήρησαν στη μνήμη τους τα όσα ειπώθηκαν.

Πολιτικός αρχηγός που συμμετείχε στο Συμβούλιο και ο οποίος επιβεβαιώνει απολύτως ότι τα πρακτικά που εξασφάλισε το in είναι αυθεντικά, μας μετέφερε τι ειπώθηκε σε αυτά τα «βουβά» διαστήματα, δηλαδή αυτά που ανέφεραν ο τότε ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις συνομιλίες τους με ξένους ηγέτες.

Για την ιστορία λοιπόν, ως προς τη συνομιλία Παυλόπουλου – Ολάντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι είπε στον Γάλλο πρόεδρο πως ο ίδιος έκανε την προσπάθεια για την οποία δεσμεύτηκε και του ζήτησε να βοηθήσει και αυτός την Ελλάδα. Ενημέρωσε ακόμη τον Γάλλο Πρόεδρο ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συμφωνούν όλοι –πλην του ΚΚΕ– να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές και να υπάρξει συμφωνία. Η πικάντικη πληροφορία είναι ότι ο Ολάντ εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στάση του ΚΚΕ, κάνοντας σχόλιο και για τους Γάλλους κομμουνιστές.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με όσα μετέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος στους πολιτικούς αρχηγούς, δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά την Ελλάδα και θα πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους, ώστε στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν να δώσουν ανάσα ρευστότητας στη χώρα, τονίζοντας ότι αγαπάει την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος στην τελευταία συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο Ενώπιος Ενωπίω.

Πιο λακωνικός, ήταν σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι διημείφθη μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου προέδρου Πούτιν: «Ο Τσίπρας το μόνο που είπε για τη συνομιλία με τον Πούτιν είναι πως ο Ρώσος πρόεδρος του είπε ότι η Ρωσία θα κρατήσει θετική στάση στο ΔΝΤ για την αναβολή των πληρωμών των δόσεων στο Ταμείο, όπως επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με την Τρόικα, γιατί θα είναι καλό για όλους, για τη διεθνή οικονομία και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα».

Μάλιστα ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι στο τηλεφώνημα του Τσίπρα με τον Πούτιν ήταν παρών ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Γι αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν πλάκα στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του «στο τηλεφώνημα με τον Πούτιν είχες μαζί σου τον Λαφαζάνη, στο τηλεφώνημα με την Μέρκελ ποιον είχες μαζί σου από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ»;

Τέλος, για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αυτό που μεταφέρθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πως η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι απόφαση εξόδου από το ευρώ, όπως της επεσήμανε.

Η ίδια συμφώνησε με αυτό, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός δεν αποφάσισε έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε επιστρέφοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης των αρχηγών ο Τσίπρας. Ωστόσο του επισήμανε ότι «η απόφαση για το δημοψήφισμα τους έβγαλε έξω από το πρόγραμμα που έτρεχε και τις διαπραγματεύσεις. “Άρα βρισκόμαστε σε πολύ πιο δύσκολο σημείο τώρα” του είπε η Μέρκελ.»

Του είπε επίσης, συμπληρώνει ο συνομιλητής μας «να καταθέσει τις προτάσεις του, αλλά η Μέρκελ δεν θα του απαντήσει αμέσως. Αφού πάρει τις προτάσεις θα τις θέσει πρώτα στη γερμανική βουλή να δει τι λέει και μετά θα απαντήσει στον ίδιο, αλλά και στους εταίρους. Ο Τσίπρας σχολίασε ότι η Μέρκελ έχει πρόβλημα με τη γερμανική Βουλή και γι’ αυτό πρέπει πρώτα να τους ενημερώσει. Επίσης είπε ότι βλέπει ότι η δανειοδότηση μπορεί να γίνει, αλλά το κύριο είναι να καταλήξουν και να συμφωνήσουν στα προαπαιτούμενα μέτρα για το νέο μνημόνιο. Κρίσιμο ζήτημα τού τόνισε, είναι το τι θα γίνει και με το χρέος».

Πώς αξιοποιήθηκαν τα ηχητικά

Εκτός λοιπόν από τα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα όλη η υπόλοιπη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο, καταγράφεται στα επτά κασετοφωνάκια των πρακτικογράφων της Βουλής, δεδομένου ότι, όπως τελευταία βεβαίωσε η κυρία Σακελλαροπούλου – ακολουθώντας τον κ. Κακλαμάνη και τους πολιτικούς αρχηγούς που το είχαν αναφέρει στο in εξαρχής–, η Προεδρία δεν διαθέτει δικούς της πρακτικογράφους και χρησιμοποιεί τους εξειδικευμένους της Βουλής.

Στο τέλος λοιπόν της συνεδρίασης οι πρακτικογράφοι απομαγνητοφώνησαν τα ηχητικά, από το κάθε κασετοφωνάκι που βρισκόταν μπροστά σε κάθε πολιτικό αρχηγό (σύνολο 6) και από αυτό που είχε τοποθετηθεί στη μέση του τραπεζιού. Βάσει αυτών συμπλήρωσαν, ήλεγξαν και εξασφάλισαν την εγκυρότητα των πρακτικών που παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς επαναλαμβάνεται ότι δεν προβλέπεται η παράδοση ηχητικού αρχείου. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε, έστω για εθιμοτυπικούς λόγους, την παράδοσή του.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, για το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό. Δεν παραδόθηκαν ηχητικά, αλλά μόνο γραπτά πρακτικά.

Τι απέγιναν αυτά τα ηχητικά

Στην περίπτωση που δεν επρόκειτο για συνεδρίαση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που αποτελεί ένα άτυπο όργανο, αλλά για συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου, Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής ή πρακτικά της Βουλής, η ιστορία θα τελείωνε με την ημερομηνία καταστροφής των ηχητικών αρχείων.

Κι αυτό γιατί τα ηχητικά αρχεία που αξιοποιούνται για την καταγραφή των γραπτών πρακτικών στις συνεδριάσεις των επίσημων οργάνων καταστρέφονται βάσει ειδικής διαδικασίας.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι άτυπο όργανο, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση ή δέσμευση να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Ετσι το ηχητικό των πρακτικών, είτε αμέσως μετά την απομαγνητοφώνηση και σύνταξη των πρακτικών που εστάλησαν στην Προεδρία,, καταστράφηκε με ευθύνη της υπηρεσίας της Βουλής, όπως όλα τα άλλα που διαχειρίζεται, είτε απλά εξαλείφθηκε.

Ασφαλής πηγή του in που έχει σαφή και ακριβή γνώση των όσων έγιναν στο Συμβούλιο Αρχηγών της 6ης Ιουλίου, εικάζει ότι προφανώς έγιναν άλλες εγγραφές – ηχογραφήσεις στα ψηφιακά κασετοφωνάκια που χρησιμοποιήθηκαν στη συνεδρίαση, «γράφοντας πάνω» στα όποια ηχητικά αρχεία από το Συμβούλιο.

Με αυτά τα δεδομένα, απολύτως σωστή είναι και η απάντηση της κυρίας Σακελλαροπούλου όταν ερωτάται από τα «ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλούτη «εάν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να δείχνει πως λόγω απορρήτου αυτό το ηχητικό (σ.σ. από τη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου) έχει καταστραφεί;».

«Όχι, ούτε κάτι τέτοιο υπάρχει» είναι η απάντηση της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Ορθώς δεν υπάρχει, γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχει, βάσει των όσων επισήμως προβλέπονται για τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Πολιτικών Αρχηγών, είναι η πιο ολοκληρωμένη απάντηση.

Με βάση λοιπόν την προβλεπόμενη διαδικασία στο τέλος της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου των Πολιτικών Αρχηγών όφειλαν να παραδοθούν γραπτώς τα πρακτικά της σύσκεψης, πράγμα που έγινε και ακριβώς αυτά τα αυθεντικά πρακτικά εξασφάλισε το in και δημοσιοποίησε.

Ακολουθήθηκε κατά γράμμα ό,τι προβλέπεται για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως διαβεβαιώνουν το in συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές στη σύσκεψη.

Ο Θεοδωράκης και το αφήγημα «ψέκα» του ακραίου κέντρου

Επιπλέον, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε πρόσφατη «αφήγησή» του, φαίνεται ότι μάλλον ακολουθεί την αρχή «μην αφήσεις την αλήθεια να χαλάσει μια καλή ιστορία». Και αυτό όχι μόνο γιατί έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των πρακτικών, αλλά και γιατί καμία από τις πηγές του in – όπως και κανείς εκ των συμμετεχόντων που έκαναν δημόσιες δηλώσεις – δεν αναφέρει τα «περιστατικά» που επικαλείται. Οι πρακτικογράφοι δεν αποχώρησαν, απλώς σε συγκεκριμένες στιγμές, καθ’ υπόδειξη του ΠτΔ δεν κατέγραφαν. Τα πρακτικά ελέγχθηκαν ως προς την ακρίβειά τους με τον τρόπο που ελέγχονται και τα πρακτικά της Βουλής. Τα πρακτικά δεν υπογράφηκαν γιατί δεν υπήρχε λόγος ή θεσμική υποχρέωση να υπογραφούν και δεν παραδόθηκε ηχητικό γιατί επίσης δεν υπήρχε θεσμική υποχρέωση να παραδοθεί.

Όλα τα άλλα απλώς δείχνουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που κατεξοχήν προσπάθησε να διαμορφώσει σχηματισμό του «Ακραίου Κέντρου» στη χώρα μας, μακριά από την πολιτική πλέον, απλώς θέλει να αναπαράγει την προσωπική του ιδεολογική μυθολογία για το πώς οι «φωνές της λογικής» ύψωσαν ανάστημα απέναντι στους «ψεκασμένους», αρνούμενος να αναγνωρίσει και τη συλλογική βούληση του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε τότε και το γεγονός ότι στο τέλος – και στη βάση αυτής της βούλησης – χαράχτηκε «εθνική γραμμή».

Ώρα να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση

Η επιβεβαίωση της γνησιότητας και της εγκυρότητας των πρακτικών που εξασφάλισε και δημοσιοποίησε το in από συμμετέχοντες στη σύσκεψη σημαίνει ότι πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την προσπάθεια αμφισβήτησής τους και να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση. Αυτή που αφορά την αποτίμηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου, των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν και των αποτελεσμάτων που είχαν.

Η επιμονή σε μια αμφισβήτηση της εγκυρότητας των πρακτικών που μόνο σκοπό έχει την αναπαραγωγή αφηγημάτων και «μυθολογιών», δεν υπονομεύει μόνο την πραγματική συλλογική αναμέτρηση με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, την ψύχραιμη αποτίμηση και την ακριβοδίκαιη απόδοση ευθυνών. Υποδηλώνει ταυτόχρονα και τη σαφή επιλογή ο δημόσιος διάλογος σήμερα να παραμείνει εγκλωβισμένος σε στρεβλά σχήματα, πλασματικές δαιμονοποιήσεις, και εύκολες στοχοποιήσεις, έτσι ώστε συνειδητά να υποβαθμίζεται το βασικό πολιτικό ερώτημα σήμερα. Και αυτό είναι ότι ενώ η οδυνηρή διαπραγμάτευση του 2015 κατάφερε να οδηγήσει τελικά στην έξοδο από τα μνημόνια, η περίοδος που ακολούθησε – και η οποία εν πολλοίς συμπίπτει με τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης – δεν έχει οδηγήσει ούτε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε σε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, την ώρα που το κύρος της χώρας καταρρακώνεται από τα αλλεπάλληλα κρούσματα κυβερνητικής θεσμικής παραβατικότητας.

Post Scriptum (PS): Οσονούπω θα δημοσιευτούν τα πλήρη πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Full Text και με τα ανάλογα φωτογραφικά τεκμήρια. Για να αποκτήσει πλήρη εικόνα το κοινό και να πάψουν όσα στόματα επιμένουν να μιλάνε ως ειδικοί για τα πρακτικά χωρίς να τα έχουν διαβάσει.

 

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook