Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι Chicago Sun-Times έκαναν λίστα ανάγνωσης με… ανύπαρκτα βιβλία

Η εφημερίδα Chicago Sun-Times παραδέχτηκε ότι μια καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης που είχαν φτιάξει, η οποία περιελάμβανε αρκετές συστάσεις για βιβλία που δεν υπάρχουν, δημιουργήθηκε με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα… και η ΑΙ
Την Τρίτη άρχισαν να κυκλοφορούν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν την εφημερίδα επειδή φέρεται να χρησιμοποίησε το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT για να δημιουργήσει ένα άρθρο με συστάσεις βιβλίων για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, με τίτλο «Καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης για το 2025».
Καθώς τα εν λόγω chatbots είναι γνωστό ότι επινοούν πληροφορίες, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «ψευδαίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης», το άρθρο περιέχει αρκετούς ψεύτικους τίτλους που συνδέονται με πραγματικούς συγγραφείς, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
«Μπήκα στη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης μου για τις εφημερίδες της περιοχής του Σικάγου, για να επιβεβαιώσω ότι δεν είναι ψεύτικο, και δεν είναι», αναφέρει μια ανάρτηση στο Bluesky από την συντάκτρια του Book Riot, Kelly Jensen. «Γιατί χρησιμοποιείτε το ChatGPT για να φτιάχνετε τίτλους βιβλίων; Κάποτε είχατε προσωπικό για βιβλία. Απολύτως κανένας έλεγχος των γεγονότων;»
Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, η ανάρτηση είχε περισσότερα από 1.000 likes και σχεδόν 500 αναδημοσιεύσεις.
Ανάμεσα στους ψεύτικους τίτλους βιβλίων είναι οι: Hurricane Season της Brit Bennett, Nightshade Market της Min Jin Lee, The Longest Day του Rumaan Alam, Boiling Point της Rebecca Makkai, Migrations της Maggie O’Farrell και The Rainmakers του Percival Everett. Όλοι αυτοί οι συγγραφείς που παρατίθενται είναι πραγματικοί και καταξιωμένοι μυθιστοριογράφοι – αλλά τα βιβλία που τους αποδίδονται είναι ανύπαρκτα.
Επιπλέον, το άρθρο περιλαμβάνει περιγραφές για καθένα από τα ψεύτικα βιβλία καθώς και λόγους για τους οποίους οι αναγνώστες μπορεί να τα απολαύσουν.
Το άρθρο περιλαμβάνει μερικούς πραγματικούς τίτλους, όπως το Atonement του Ian McEwan.
Συχνή η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στους Chicago Sun-Times
Άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται να συναντάται σε όλες τις σελίδες του καλοκαιρινού τμήματος 2025 των Chicago Sun-Times. Στιγμιότυπα από ένα άρθρο με τίτλο «Summer food trends» (Καλοκαιρινές τάσεις στα τρόφιμα) δείχνουν ότι το κομμάτι παραθέτει μια υποτιθέμενη ανθρωπολόγο τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell, ονόματι Catherine Furst. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει κανείς με αυτό το όνομα στο Cornell.
Σε ένα άλλο άρθρο σχετικά με ιδέες για την ανανέωση της αυλής του σπιτιού, αναφέρεται ένας υποτιθέμενος συντάκτης του FirepitBase.com που ονομάζεται Daniel Ray. Δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος ιστότοπος.
Το πρωί της Τρίτης, ο επίσημος λογαριασμός των Chicago Sun-Times στο Bluesky ασχολήθηκε με τη διαμάχη. «Εξετάζουμε πώς αυτό έφτασε στον τύπο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε», έγραψε ο λογαριασμός. «Δεν πρόκειται για συντακτικό περιεχόμενο και δεν δημιουργήθηκε ούτε εγκρίθηκε από την αίθουσα σύνταξης της Sun-Times. Εκτιμούμε την εμπιστοσύνη σας στο ρεπορτάζ μας και το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δοθούν σύντομα».
Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει μια ιστορία που επιβεβαίωνε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της λίστας ως μέρος του ειδικού τμήματος, το οποίο προμηθεύτηκε από έναν εθνικά αναγνωρισμένο συνεργάτη περιεχομένου και κοινοποιήθηκε στους Chicago Sun-Times και σε άλλες εφημερίδες.
«Αυτό θα πρέπει να είναι μια στιγμή μάθησης για όλη τη δημοσιογραφία ότι η δουλειά μας εκτιμάται λόγω της σχέσης που έχουν οι πραγματικοί, ανθρώπινοι δημοσιογράφοι και συντάκτες μας με το κοινό μας», ανέφερε η εφημερίδα Chicago Sun-Times.
«Πού είναι η δημοσιογραφική ακεραιότητα;»
Οι ιστορίες που δημιουργήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη κοινοποιήθηκαν εκτός Σικάγου. Μια ανάρτηση στο Threads από την AngelaReadsBooks κατηγόρησε τον Philadelphia Inquirer ότι δημοσίευσε την ίδια ψεύτικη λίστα ανάγνωσης.
«Σε μια εποχή που οι βιβλιοθήκες και οι προϋπολογισμοί των βιβλιοθηκών απειλούνται καθημερινά, αυτό είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για οποιονδήποτε στο επάγγελμα», αναφέρει η ανάρτηση. «Πού είναι η δημοσιογραφική ακεραιότητα;»
Η δημοφιλής συγγραφέας Jasmine Guillory αντέδρασε σε μια ανάρτηση σχετικά με τα ψεύτικα μυθιστορήματα, γράφοντας στο Threads: «Απίστευτο! Ανύπαρκτα βιβλία και όμως τα δημοσίευσαν».
Η εφημερίδα Chicago Sun-Times δηλώνει ότι «δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». Το ειδικό τμήμα θα αφαιρεθεί από την ηλεκτρονική έκδοση των Chicago Sun-Times, καθώς η έκδοση δεσμεύτηκε να επικαιροποιήσει τις πολιτικές της που αφορούν το εκδοτικό περιεχόμενο που έχει αδειοδοτηθεί από τρίτους.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να δώσουμε περισσότερες απαντήσεις και διαφάνεια γύρω από την παραγωγή και τη δημοσίευση αυτού του τμήματος και θα μοιραστούμε πρόσθετες ενημερώσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το ενημρωτικό μέσο.
Οι Chicago Sun-Times, που προέκυψαν από συγχώνευση του 1948, κατέχουν εδώ και καιρό τη δεύτερη μεγαλύτερη κυκλοφορία μεταξύ των εφημερίδων στην πόλη του Σικάγο.
Η άνοδος του περιεχομένου της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένα διαρκές ζήτημα με το οποίο οι εφημερίδες έπρεπε να παλέψουν. Ορισμένες εφημερίδες έχουν αξιοποιήσει ανοιχτά την τεχνολογία και έχουν βγάλει ακόμη και αγγελίες για δημοσιογράφους με ΑΙ.