«Την Τετάρτη η αντεπίθεση Αυγενάκη: “Καμία σκιά, καμία ενοχή – Στήσατε πολιτικό βούρκο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ”»

Σαφές μήνυμα ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ποινική ένδειξη» αναμένεται να στείλει στη Βουλή ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας στην πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τα εξής:
1. Η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO)
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει ασκήσει δίωξη, ούτε έχει απαγγείλει κατηγορία, ούτε έχει αποδώσει οποιαδήποτε ενοχή στους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και Μάκη Βορίδη.
Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έγινε «αμελλητί» για λόγους αυστηρής θεσμικής τυπικότητας, όπως προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Στη δικογραφία δεν υπάρχει ούτε μία πράξη, ούτε ένα στοιχείο που να καταδεικνύει εμπλοκή ή παρέμβαση του πρώην υπουργού σε διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα διαβιβασθέντα έγγραφα και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες αφορούν τρίτα πρόσωπα και περιέχουν υπαινιγμούς για πολιτικές πιέσεις χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Την περίοδο καταγραφής των συνομιλιών, ο κ. Αυγενάκης δεν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει αποστείλει εκατοντάδες αντίστοιχες υποθέσεις στα 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε., χωρίς κατηγορητήρια και χωρίς αξιολόγηση ποινικής ευθύνης, στο πλαίσιο της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.
Στην ετήσια έκθεση του 2024 καταγράφονται 2.666 ενεργές υποθέσεις, αλλά μόλις 205 ποινικές διώξεις (ποσοστό μικρότερο του 8%), γεγονός που αποδεικνύει ότι η διαβίβαση στοιχείων στη Βουλή είναι τυπική διαδικασία και όχι απόδοση ενοχής.
2. Παραίτηση του πρώην προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου
Ο βουλευτής θα υπενθυμίσει ότι ζήτησε την παραίτηση του κ. Σημανδράκου στις 30 Οκτωβρίου 2023, επικαλούμενος σωρευτικά προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Οργανισμού:
Λάθη στις πληρωμές του 2022, Ιουνίου και Οκτωβρίου 2023, που οδήγησαν σε πρόστιμο 170 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., λόγω απόκλισης περίπου 52 εκατ. ευρώ.
Εντολές πληρωμών 31 εκατ. ευρώ παρά αρνητικές εισηγήσεις υπηρεσιών («Εντέλλεσθαι» Σεπτέμβριος & Δεκέμβριος 2022), πρακτική μη αποδεκτή από την Ε.Ε.
Συμβάσεις με τεχνικούς συμβούλους χωρίς σαφή παραδοτέα και χωρίς βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης.
Προβληματική συνεργασία με τα υπηρεσιακά στελέχη (λειτουργούσε με 3-4 άτομα σε σύνολο 550) και μη παροχή στοιχείων στον φορέα πιστοποίησης (Σώμα Ορκωτών Λογιστών), με αποτέλεσμα να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε καθεστώς Επιτροπείας από τη DG AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο του 2024.
Καμία καταγεγραμμένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης για ενίσχυση διαφάνειας και εύρυθμης λειτουργίας (καθυστέρηση στον έλεγχο χιλιάδων δεσμευμένων ΑΦΜ).
Ο βουλευτής θα τονίσει ότι στα 4 ενημερωτικά σημειώματα του κ. Σημανδράκου (28/7/23, 27/10/23, 30/10/23, 22/12/23) δεν υπήρξε καμία αναφορά σε δεσμευμένα ΑΦΜ ή πιέσεις, ενώ ακόμα και στην παραίτησή του δεν γινόταν σχετική μνεία.
Η πρώτη επίσημη ενημέρωση του κ. Αυγενάκη για το θέμα έγινε από τον νέο πρόεδρο Μπαμπασίδη το 2024, ο οποίος ανέφερε 16.560 δεσμευμένα ΑΦΜ, από τα οποία ελέγχθηκαν 7.545, αποδεσμεύθηκαν 6.815 και 730 οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
3. Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναμένεται να υποστηρίξει ότι:Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση Προανακριτικής παρακάμπτοντας τα ουσιαστικά γεγονότα, με στοιχεία που σταματούν στο 2022, και αγνοώντας τις πληρωμές και τα δεδομένα του 2023-2024.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιλέγει τον «πολιτικό κουρνιαχτό» αντί της θεσμικής αλήθειας, ενώ δεν ασχολείται με τους 2,7 δισ. ευρώ καταλογισμών που βαρύνουν τη χώρα από το 2002.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σήμερα μια «τεχνική λύση» που εφαρμόστηκε βάσει δικού του θεσμικού πλαισίου (Υπουργική Απόφαση Αποστόλου, ΦΕΚ Β’ 4773/29.12.2017).
4. Πολιτική διάσταση
Ο κ. Αυγενάκης θα επισημάνει ότι επί της θητείας του έγιναν ουσιαστικοί έλεγχοι με πλήρη διαφάνεια, αποδεσμεύθηκαν χιλιάδες ΑΦΜ και στάλθηκαν δεκάδες φάκελοι στη Δικαιοσύνη. Θα χαρακτηρίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης «προσπάθεια πολιτικής στοχοποίησης» τόσο του ίδιου και του Μάκη Βορίδη, όσο και συνολικά της κυβέρνησης.
Με την τοποθέτησή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης επιδιώκει να αποδομήσει τις κατηγορίες και να παρουσιάσει την πρόταση Προανακριτικής ως «καθαρά πολιτική στοχοποίηση» τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει καμία ποινική ένδειξη, καμία παρέμβαση, καμία σκιά» αναμένεται να τονίσει, ζητώντας από τη Βουλή να κρίνει με βάση τα πραγματικά στοιχεία και όχι, όπως λέει, «στημένο πολιτικό θόρυβο».