Το νόημα πίσω από την απαγόρευση του «γυμνού φορέματος» στο κόκκινο χαλί των Καννών

Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2025 12:08

Το νόημα πίσω από την απαγόρευση του «γυμνού φορέματος» στο κόκκινο χαλί των Καννών

Υπάρχει μια πολύπλοκη εθιμοτυπία και μια πλούσια ιστορία πίσω από την απαγόρευση του γαλλικού φεστιβάλ κινηματογράφου να απαγορεύσει τα «γυμνά και ογκώδη» φορέματα. Αποκρυπτογραφώντας τον ενδυματολογικό κώδικα «ευπρέπειας» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2025.

Αυτό, το πιο «άκαμπτο» από τα κόκκινα χαλιά μόλις έγινε λίγο πιο «απόλυτο» – μια μέρα πριν την έναρξη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ανακοίνωσε ότι «για λόγους ευπρέπειας, το γυμνό απαγορεύεται στο κόκκινο χαλί, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του φεστιβάλ».

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή απαγόρευση, επειδή τα γυμνά φορέματα έχουν γίνει βασικό στοιχείο του κόκκινου χαλιού τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και στις Κάννες. Πέρυσι, για παράδειγμα, το σούπερ μόντελ Μπέλα Χαντίντ φόρεσε ένα διάφανο φόρεμα Saint Laurent στο χρώμα της σκουριάς, ενώ όλα αυτά τα χρόνια σταρ από την Ιζαμπέλ Ιπέρ, τη Ναόμι Κάμπελ και την Κένταλ Τζένερ έχουν επιλέξει την οξύμωρη τάση του «ντυμένου γυμνού».

Στο όνομα της «αξιοπρέπειας»

Αυτή η απαγόρευση προσγειώνεται σε μια εποχή που παρατηρείται άνοδος του πολιτισμικού συντηρητισμού, και μοιάζει να συμβαδίζει με την αύξηση της αστυνόμευσης των γυναικείων σωμάτων – στην προκειμένη περίπτωση, στο όνομα της «αξιοπρέπειας».

«Θεός φυλάξοι, κάποια σερβίρει μια θηλή» έγραψε ο Boring Not Com, ένας ανώνυμος λογαριασμός διάσημος στους κύκλους της μόδας, στο Instagram – και συνέχισε: «Η ήσυχη επιστροφή του συντηρητισμού είναι πραγματική».Για πολλούς, η εντυπωσιακή μόδα είναι σχεδόν εξίσου αξιοσημείωτη με τα ίδια τα blockbusters – για ένα φεστιβάλ που παίρνει πολύ σοβαρά τον κινηματογράφο του, αυτό πρέπει να είναι το ίδιο αξιοσημείωτο

Τα κραυγαλέα διπλά πρότυπα

Για κάποιους, συμπεριλαμβανομένης της Rose McGowan, το λεγόμενο γυμνό ντύσιμο είναι θέμα ενδυνάμωσης. Και πολλοί παρατηρητές επεσήμαναν επίσης τα κραυγαλέα διπλά πρότυπα. «Το γυμνό δέρμα απαγορεύεται στο χαλί, αλλά είναι ακριβώς εκεί, στην οθόνη» έγραψε ο Boring Not Com.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το ίδιο φεστιβάλ που απέρριψε γυναίκες επειδή φορούσαν φλατ το 2015. Και όλα αυτά ενώ εξακολουθούσε να στρώνει το κόκκινο χαλί για τον Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος το 1978 διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από την καταδίκη του για τον βιασμό μιας ανήλικης».

Άλλοι σχολιαστές έκαναν μια ακόμη επισήμανση ότι στις Κάννες ισχύει ένας άλλος διάσημος – παράδοξος – κανόνας που ορίζει τι φορούν οι γυναίκες: η απαγόρευση του μπουρκίνι το 2016, η οποία όρισε ότι οι μουσουλμάνες που φορούν μπουρκίνι μπορεί να αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

H Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Νάντια Λι Κοέν στις Κάννες το 2024

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη nadia lee cohen (@nadialeecohen)

«Ό,τι και να κάνεις χάνεις»

«Μια γυναίκα που ντύνεται σεμνά και καλύπτει το κεφάλι της για θρησκευτικούς λόγους δεν επιτρέπεται και μια γυναίκα με διάφανο φόρεμα θεωρείται επίσης «άσεμνη». Πρέπει να ντύνεστε συντηρητικά αλλά όχι υπερβολικά συντηρητικά. Είναι μια κατάσταση που ό,τι και να κάνεις χάνεις», έγραψε ο Shahed Ezaydi στο Stylist.

Όμως η απαγόρευση του φεστιβάλ δεν σταματά στη γύμνια, αλλά ορίζει επίσης ότι «δεν επιτρέπονται τα ογκώδη ρούχα, ιδίως εκείνα με μεγάλη ουρά, που εμποδίζουν την ομαλή ροή της κυκλοφορίας των επισκεπτών και δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις θέσεις του θεάτρου».

Αυτό χτυπά στην καρδιά του ερωτήματος: για ποιο λόγο υπάρχει στην πραγματικότητα το κόκκινο χαλί;  Το τι φοράνε οι σταρ είναι ένα ουσιαστικό ερώτημα από τότε που η Αμερικανίδα κωμικός και συγγραφέας, Τζόαν Ρίβερς, το διατύπωσε για πρώτη φορά ως τέτοιο στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών το 1994.

Είναι καλό ή κακό αυτό;

Τα πιο πρόσφατα χρόνια, τα κόκκινα χαλιά έχουν παρομοιαστεί με τεράστιες διαφημίσεις- ασκήσεις μάρκετινγκ όπου οι διασημότητες πληρώνονται πολλά χρήματα για να φορέσουν τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου σχεδιαστή, μετατοπίζοντας αναμφισβήτητα το ενδιαφέρον από τις ταινίες στη μόδα.

Σε πολλές περιπτώσεις – το Met Gala είναι το πιο ακραίο παράδειγμα – έχουν γίνει μια πλατφόρμα για όλο και πιο δραματικά ενδυματολογικά θεάματα που αποσκοπούν στο να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό είναι υποκειμενικό.

«Έπρεπε να κάνω μια στροφή – αλλά το κομμάτι της γύμνιας νομίζω ότι είναι μάλλον επίσης ένας καλός κανόνας» – Χάλι Μπέρι

Η εντυπωσιακή μόδα μοιάζει με τα κινηματογραφικά blockbuster

Αλλά οι Κάννες παρέμειναν αναμφισβήτητα λίγο διαφορετικές. Σύμφωνα με έναν γνώστη της μόδας, που αναφέρεται στον Guardian το 2023, «τα κύρια βραβεία των ΗΠΑ υποστηρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό οικονομικά – με αμοιβές 100 χιλιάδων δολαρίων και άνω για μια εμφάνιση στο κόκκινο χαλί – οπότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση».

Αντίθετα, «στις Κάννες, υπάρχει λιγότερη υποχρέωση να φορέσεις συγκεκριμένες μάρκες και συγκεκριμένους σχεδιαστές».

Παρόλο που οι Κάννες χαρακτηρίζονται από ένα μέρος ενδυματολογικής ελευθερίας, αυτό είναι ίσως και μέρος του προβλήματος. Το γαλλικό φεστιβάλ έχει γίνει μια ανεπίσημη εβδομάδα μόδας. Για πολλούς, η εντυπωσιακή μόδα είναι πλέον σχεδόν εξίσου αξιοσημείωτη με τις ίδιες τις ταινίες. Για ένα φεστιβάλ που παίρνει τις ταινίες του πολύ σοβαρά, αυτό πρέπει να είναι δυσάρεστο.

Οι εμφανίσεις τους ήταν ήδη έτοιμες μήνες πριν

Αλλά για άλλους, οι οποίοι ίσως έχουν μια πιο γενναιόδωρη άποψη για την καλλιτεχνία της μόδας, αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό σημείο. Δεδομένου ότι η ανακοίνωση για την απαγόρευση έγινε μόλις μια ημέρα πριν από το φεστιβάλ, όταν τα ρούχα είχαν ήδη σχεδιαστεί μήνες πριν, ορισμένοι σχολιαστές σκέφτηκαν τους εργαζόμενους στη βιομηχανία της μόδας.

«Σκέψεις και προσευχές σε όλους τους στιλίστες» έγραψε ο στιλίστας Louis Pisano στο Instagram. «Είναι ένα ύπουλο χτύπημα», δήλωσε. «Δείχνει πόσο δεν σέβεστε τους ανθρώπους που παρακολουθούν το φεστιβάλ σας… ειδικά τους στιλίστες… Δεν μπορούσατε να το κάνετε αυτό πριν από δύο μήνες;».

Η Χάλι Μπέρι, η ίδια οπαδός του «γυμνού φορέματος» στο κόκκινο χαλί, έχει ήδη πέσει θύμα – φέρεται να είχε σχεδιάσει ένα ογκώδες φόρεμα που τελικά «δεν μπόρεσε να φορέσει επειδή η ουρά ήταν πολύ μεγάλη».

Ωστόσο, η Αμερικανίδα σταρ πρόσθεσε: «Έπρεπε να κάνω μια στροφή. Αλλά το κομμάτι του γυμνού πιστεύω ότι είναι μάλλον και ένας καλός κανόνας».

Οι προηγούμενες απαγορεύσεις των Καννών

Για ορισμένους, ωστόσο, η πλευρά της απαγόρευσης που αφορά τον όγκο είναι πιο λογική από το γυμνό. Όπως περιέγραψε ο βετεράνος των Καννών Pisano, μιλώντας στη Vogue Business, τα τελευταία χρόνια το χαλί έχει κατακλυστεί από influencers που σκοπίμως φορούν το «πιο τρελό, το πιο παράλογο, το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούν να βρουν… Καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο στο κόκκινο χαλί με χιλιάδες ανθρώπους να πρέπει να μπουν στις αίθουσες και τελικά όλοι φράζουν».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ των Καννών εφαρμόζει απαγόρευση με σκοπό να επιταχύνει τα πράγματα.

Το 2018, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Thierry Frémaux, απαγόρευσε τις selfie, λέγοντας στο περιοδικό Le Film Français ότι «στο κόκκινο χαλί, η τετριμμένη πτυχή και η επιβράδυνση που προκαλείται από την αταξία που δημιουργούν αυτές οι selfie αμαυρώνει την ποιότητα της εμπειρίας του κόκκινου χαλιού και του φεστιβάλ στο σύνολό του».

Οι ενδυματολογικές «παραβάσεις» του παρελθόντος

Ενώ το φεστιβάλ είχε ξεκαθαρίσει ότι «οι ομάδες υποδοχής θα είναι υποχρεωμένες να απαγορεύουν την πρόσβαση στο κόκκινο χαλί σε οποιονδήποτε δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες», τελικά αυτόδεν εφαρμόστηκε μιας και πολλές σταρ εμφανίστηκαν με ογκώδεις τουαλέτες, μεταξύ αυτών και η Χάιντι Κλουμ –το γυμνό ωστόσο αποφεύχθηκε.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν «περιστατικά» ανυπακοής στο ενδυματολογικό πρωτόκολλο των Καννών. Το 1953, ο Πάμπλο Πικάσο έλαβε ειδική άδεια για να φορέσει ένα παλτό από δέρμα προβάτου κατά παράβαση του βραδινού dress code. Από την άλλη, δε δόθηκε το προνόμιο αυτό στον Χένρι Μίλερ, ο οποίος, το 1960, αρνήθηκε να υπακούσει στον κώδικα και, παρότι ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής, τον έδιωξαν από τη βραδιά των εγκαινίων επειδή δεν φορούσε σακάκι.

Το γεγονός ότι όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ευγενική προσφορά του δικτυακού τόπου του Φεστιβάλ των Καννών υποδηλώνει ότι υπάρχει τουλάχιστον κάποια υπερηφάνεια για τη δημιουργία αναστάτωσης μέσω ενός ενδυματολογικού κώδικα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι λίγοι θα επιλέξουν να τον ακολουθήσουν – κι όντως, έτσι έγινε.

*Με στοιχεία από bbc.com | Αρχική Φωτό: Η Natasha Poly φόρεσε ένα τολμηρό φόρεμα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών 2024 / REUTERS

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook