Το προφίλ του εμπρηστή: Τα κίνητρα, ο τρόπος δράσης και η ψυχοσύνθεσή τους

Κάθε καλοκαίρι τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ξεσπούν χιλιάδες φωτιές, σαρώνοντας στο πέρασμά τους ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και ζώα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και στη φύση.
Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πυροσβεστών της Βρετανίας, κάτι παραπάνω από 1 στις 2 πυρκαγιές που λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλούνται σκόπιμα, από ένα μεμονωμένο άτομο ή μια ομάδα εμπρηστών, που προμελετημένα παρέδωσαν δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές στις φλόγες.
Αυτοί οι άνθρωποι, όχι μόνο γνωρίζουν τις πιθανές τραγικές επιπτώσεις των πράξεών τους, αλλά στην πραγματικότητα εκείνες είναι που τους δίνουν το κίνητρο να προβούν σε αυτές τις ενέργειες.
Το «προφίλ» του εμπρηστή
Το «προφίλ» ενός εμπρηστή είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε μια εσκεμμένη εμπρηστική ενέργεια ποικίλουν.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας εμπρηστής είναι αρκετά πιο πιθανό να πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο η πλειοψηφία των ψυχικά ασθενών δεν είναι εμπρηστές.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία , οι περισσότεροι εμπρηστές είναι άνδρες και απομονωμένοι κοινωνικά, ενώ υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στους δράστες του εμπρησμού και τους κακοποιητές ζώων.
Αν και πολλοί ταυτίζουν τον εμπρηστή με τον πυρομανή, στην πραγματικότητα μόνο το 3-6% των εμπρηστών είναι πυρομανείς, με τα περισσότερα κίνητρα να σχετίζονται με την αναζήτηση ενός αισθήματος εξουσίας, την εκδίκηση ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων και το οικονομικό όφελος.