Τσουκαλάς για Καραμανλή: Η ΝΔ προσπαθεί να θεσπίσει ένα ιδιότυπο ακαταδίωκτο πολιτικών προσώπων

Δημοσιεύτηκε στις 21/05/2025 17:20

Τσουκαλάς για Καραμανλή: Η ΝΔ προσπαθεί να θεσπίσει ένα ιδιότυπο ακαταδίωκτο πολιτικών προσώπων

Προσπαθούν να θεσπίσουν ένα ιδιότυπο ακαταδίωκτο πολιτικών προσώπων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης ως προς το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή για την υπόθεση των Τεμπών.

Όπως εξήγησε, «κάθε αδίκημα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα, μπορεί να τελεστεί και δια παραλείψεως, ειδικά από πρόσωπα τα οποία λόγω αρμοδιότητας έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση», ενώ σημείωσε πως «την ηγεσία της ΡΑΣ, που η κυβέρνηση επικαλείται, την ορίζει ο υπουργός Μεταφορών. Άρα, το ότι η αρμοδιότητα ανήκε αποκλειστικά στη ΡΑΣ είναι απόλυτα ανακριβές. Ο υπουργός είναι μόνο για να κόβει κορδέλες;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, δε, ότι «η προανακριτική επιτροπή είναι προκαταρκτική επιτροπή και θα έρθει να αξιολογήσει το αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Καραμανλή», για να τονίσει πως «η Νέα Δημοκρατία λέει ‘όχι’ από τα αποδυτήρια και ζητά να μη μιλήσουμε καθόλου για ενδεχόμενο κακουργηματικών πράξεων».

Γιατί υπάρχει «ενδεχόμενος δόλος Καραμανλή»; – Η απάντηση στη ΝΔ

Ο Κώστας Τσουκαλάς περιέγραψε, στη συνέχεια, ότι ο ενδεχόμενος δόλος αφορά στο ότι «τελούσε σε γνώση του κ. Καραμανλή μία σειρά από στοιχεία, καθώς η ΡΑΣ τον ενημέρωνε δύο χρόνια πριν ότι υπάρχει ανασφάλεια στους σιδηροδρόμους και καλούσε για παρεμβάσεις, ενώ τέσσερις μέρες πριν η ίδια Αρχή τού στέλνει έγγραφο και του λέει ότι υπάρχει ο κίνδυνος, γιατί έχουν παρατηρηθεί τρένα σε λανθασμένη και αντίθετη τροχιά. Αυτό που έγινε δηλαδή στο δυστύχημα. Ο κ. Τσαλίδης τολυ έστελνε επίσης έγγραφο το 2021. Υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν ότι ο υπουργός έχει γίνει κοινωνός από διάφορα υπηρεσιακά στελέχη και από τη ΡΑΣ, όχι από έναν απλό πολίτη, των τεράστιων προβλημάτων ασφάλειας».

Ξεκαθάρισε ότι στο ΠΑΣΟΚ «δεν λέμε ότι προέβλεψε και απεδέχθη το ενδεχόμενο θανάτων. Αν λέγαμε αυτό, θα ζητούσαμε να ελεγχθεί για ανθρωποκτονία. Εμείς λέμε να ελεγχθεί με βάση το άρθρο 291, αν μπορούσε να προβλέψει και να αποτρέψει τη διατάραξη, αν απεδέχθη το ενδεχόμενο της διατάραξης ως απόρροια της αδράνειάς του».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπάρχει η λεπτή γραμμή μεταξύ ενδεχόμενου δόλου και ενσυνείδητης αμέλειας. Ενσυνείδητη αμέλεια σημαίνει ότι, παρόλο που είχε τα στοιχεία, δεν θεώρησε ότι μπορεί να συμβεί. Αυτό είναι ένα θέμα αποδεικτικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να ξεκινήσει και να γίνει κατά τη συζήτηση στην προανακριτική, την οποία όμως θέλει η κυβέρνηση από πριν να αποφύγει».

«Η ΝΔ αντιφάσκει, επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ»

Σε ερώτηση, μάλιστα, της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβης Βολουδάκη, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, για το πώς είναι δυνατόν να ελέγχεται ο υπουργός όταν ελέγχονται υπηρεσιακά πρόσωπα, επειδή μπορεί να μην τον ενημέρωσαν ως έπρεπε, ο Κώστας Τσουκαλάς απάντησε: «Να μην ξεχνάμε πώς έχει φτάσει το όνομα του κ. Καραμανλή στη Βουλή. Έφτασε ακριβώς γιατί αυτά τα υπηρεσιακά πρόσωπα που παραπέμπονται, ήρθαν και προσκόμισαν έγγραφα με αριθμούς πρωτοκόλλου που δείχνουν ότι τον είχαν ενημερώσει. Θα αξιολογηθεί αν λέει αλήθεια ο Καραμανλής ή εκείνοι. Πώς θα γίνει αυτή η διακρίβωση; Αν λειτουργήσει η προανακριτική. Για αυτό και τη ζητάμε. Άρα, αυτό το κομμάτι της διαρροής της κυβέρνησης, είναι λανθασμένο τελείως».

Σχολιάζοντας, δε, τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί αποκλειστικά διοικητικής ευθύνης του κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ: «Αν είχε μόνο διοικητική ευθύνη και δεν έχει καθήκον την ασφάλεια, για ποια παράβαση καθήκοντος θα τον πάνε, όπως διαρρέεται; Εδώ έχουμε φοβερές αντιφάσεις. Η Νέα Δημοκρατία, επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει τη δική μας πρόταση, η ίδια αντιφάσκει με αυτά που έχει ήδη κάνει ή με αυτά που θα κάνει».

«Λένε ουσιαστικά ότι ο Καραμανλής ήταν διακοσμητικός ως υπουργός»

Παράλληλα, διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους το όνομα του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «η πρότασή μας είναι στέρεη και αφορά σε εκείνους για τους οποίους συγκροτείται ιδιαίτερη νομική υποχρέωση. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ευθεία αρμοδιότητα όσον αφορά στις μεταφορές.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι πάμε σε εκείνους που έχουν βάσει των ΦΕΚ είτε αρμοδιότητα είτε συναρμοδιότητα. Δεν προκύπτει από τα ΦΕΚ ειδική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Στον Καραμανλή προκύπτει από το ΦΕΚ για τις μεταφορές και την ασφάλεια. Δεν μιλάμε για την πολιτική ευθύνη. Αυτήν την έχουμε αποδώσει στον πρωθυπουργό σε όλους τους τόνους», υπογράμμισε.

«Εμείς θέλουμε με βάση αυτά τα οποία προβλέπει η Δικαιοσύνη και οι νόμοι να γίνει ο επαρκής έλεγχος. Και αυτό μας διαφοροποιεί και από το σύνολο των υπόλοιπων δυνάμεων», προσέθεσε, μιλώντας σε εκπομπή του OPEN Beyond.

Καταληκτικά, ο Κώστας Τσουκαλάς εκτίμησε ότι, βάσει των διαρροών της Νέας Δημοκρατίας, «στην ουσία, μας λένε ότι ο κ. Καραμανλής ήταν διακοσμητικός ως υπουργός, δεν είχε καμία αρμοδιότητα και θεσπίζουν και ένα ιδιότυπο ακαταδίωκτο, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί να παραπεμφθεί γιατί δεν είχε καμία ευθύνη», για να ρωτήσει την κυβέρνηση: «Άρα, όλοι οι υπουργοί της ΝΔ είναι ανεύθυνοι;».

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook