Ζαχαριάδης για αποκάλυψη in: Διαπραγματευτήκαμε εντός ευρώ μια καλύτερη συμφωνία κόντρα στην πρόταση Σόιμπλε για Grexit

Στο δημοψήφισμα του 2015 και τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις της περιόδου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση από το in των πρακτικών του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σημείωσε πως «η γνώση της ιστορίας και αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας είναι βασική για να μην περάσουμε ανάλογες δυσκολίες στο μέλλον».
Τόνισε δε ότι «αυτή τη συζήτηση δεν τη σηκώνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Τσίπρας, τη σηκώνει η ίδια η πραγματικότητα» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία περιέγραψε την κυβέρνηση Τσίπρα ως έντιμο συνομιλητή, που δεν επιδίωξε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κόντρα στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προωθούσε την ιδέα του Grexit. Παράλληλα ο κ. Ζαχαριάδης απέρριψε τα περί κωλοτούμπας, σημειώνοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν σταθερή: το «Όχι» στο δημοψήφισμα ήταν απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ και εντολή ώστε «να διαπραγματευτούμε μια νέα δύσκολη αλλά καλύτερη συμφωνία».
Το «όχι» ήταν εντολή για να διαπραγματευτούμε νέα συμφωνία
Πιο αναλυτικά, ο κ. Ζαχαριάδης μιλώντας στο Open είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ. Μέρκελ «για εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο. Η Μέρκελ είπε ότι με τον Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ είμασταν πολιτικοί αντίπαλοι αλλά ήταν έντιμοι, δεν προσπάθησαν να με εξαπατήσουν και ότι δεν προσπάθησαν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ».
«Υπήρχε μια ανάγκη εκείνη την περίοδο η χώρα να έχει ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να βγει από τα μνημόνια. Η άλλη άποψη στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής δεξιάς ήταν η άποψη του Σόιμπλε η οποία έλεγε πάρτε 50 δισ. για να βγείτε από το ευρώ.
Ευτυχώς υπήρχε μια κυβέρνηση δική μας η οποία ήθελε και μπόρεσε και διαπραγματεύτηκε με δυσκολίες και αδυναμίες», είπε ο κ. Ζαχαριάδης, κάνοντας θετική αναφορά στο ρόλο ηγετών όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ αναγνώρισε ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, -αν και προερχόμενος από τον συντηρητικό χώρο-«βοήθησε πάρα πολύ, στάθηκε όμως στο ύψος που άρμοζε στη στιγμή, έκανε το πατριωτικό του καθήκον και βοήθησε την πατρίδα».
Απαντώντας στα περί κωλοτούμπας, ο κ. Ζαχαριάδης, υπενθύμισε «την αναγγελία του πρωθυπουργού τότε, του Τσίπρα, την Πέμπτη που έλεγε ότι η ψήφος στο «Όχι», είναι μια δύναμη και μια εντολή ώστε από Δευτέρα να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Θυμάμαι και τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών όπως Δραγασάκης, Σταθάκης… όλοι λέγαμε ότι θέλαμε να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ, με μία συμφωνία η οποία να μπορέσει να κάνει το χρέος βιώσιμο σε έναν ορίζοντα».
Η στρατηγική μας ήταν να πούμε Όχι στην πρόταση Γιούνκερ
Αναγνωρίζοντας, ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος δεν έγινε απόλυτα κατανοητό, ο κ. Ζαχαριάδης απέδωσε τη σύγχυση στο ότι «υπήρχε ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός ότι θα καταστρέψουμε τη χώρα, ότι θέλουμε να τη βγάλουμε από το ευρώ, ότι θέλουμε να την κολήσουμε με τη Ρωσία κ διάφορα τέτοια πράγματα.
Όλα αυτά αποδεικνύεται – και με τις δηλώσεις των ανθρώπων με τους οποίους συγκρουστήκαμε – ότι δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή ο κ. Μοσκοβισί, ο επίτροπος οικονομικών τότε που συνάντησε προχθές τον κ. Κακλαμάνη είπε στη συνάντηση για συγκεκριμένη προσπάθεια που έκανε τη χώρα από το 2015 μέχρι το 2019. Ο κ. Σουλτς είπε ότι τα όποια οικονομικά επιτεύγματα για τα οποία μιλά σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν να κάνουν με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα».
Και συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε: «Η ανεργία ήταν στο 25 %, η ανεργία νέων στο 60% […]ο κόσμος έτρωγε από συσσίτια, δεν μπορούσε να βάλει θέρμανση και πάνω σε αυτό το πεδίο που είπαμε ότι πρέπει να χαλαρώσει η λιτότητα, ότι έχει αποτύχει, ήρθε και αυτή η πολύ κακή, άθλια συμπεριφορά του τραπεζικού στραγγαλισμού της χώρας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συγκρουστήκαμε και διεκδικήσαμε πατριωτικά η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και την ευρωζώνη».
Σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό ακόμη και από ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Το τι ερμηνεία μπορεί να δώσει ο καθένας στην πολιτική, έχει να κάνει με τη στρατηγική του. Εάν ο Σόιμπλε πίεζε εκείνη την περίοδο το Όχι να μετατραπεί σε Grexit, εμείς λέγαμε ότι το Όχι θα είναι η βάση για μια νέα συμφωνία, όπως και έγινε.
Η στρατηγική μας ήταν να πούμε όχι στην πρόταση του Γιούνκερ η οποία δεν ήταν βιώσιμη, δεν ρύθμιζε το χρέος, συνέχιζε τη λιτότητα, δεν είχε συγκεκριμένα αντίμετρα και να διαπραγματευτούμε μια άλλη συμφωνία δύσκολη αλλά -σε σχέση με την άλλη – καλύτερη».
Για τον ρόλο του Τσίπρα σήμερα
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επανόδου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Καταρχήν δεν μπορώ να κάνω κάποια υπόδειξη στον Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να πολιτεύεται -γιατί είναι παρών ο Τσίπρας μιλάει και καλά κάνει. Όποτε τοποθετείται μας γεμίζει με δύναμη και χαρά γιατί έχει ένα μοναδικό χάρισμα: μπορεί ταυτόχρονα να μιλάει προγραμματικά και οραματικά και πλέον έχει μια αποδοχή και από αντιπάλους, που δεν την είχε την προηγούμενη περίοδο».
Επισημαίνοντας ότι «και ο Αλέξης, είναι ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου. Ταυτόχρονα επιδιώκει να δυναμώσει. Είναι αυτονόητο ότι ανθρώπους σαν τον Αλεξη και σαν τον Σωκράτη Φάμελλο μας απασχολεί το πως οι ιδέες μας θα γίνουν πλειοψηφικές ξανά στην ελληνική κοινωνία».
Διευκρίνισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο και νέα ηγεσία και είναι κόμμα συγκροτημένο και απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Εμείς λέμε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για να μπορέσει να υπάρξει μια ανασύνθεση στο χώρο. Δεν μπορώ εγώ να κάνω κάποια υπόδειξη στον Τσίπρα».
Ερωτηθείς να στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τον Τσίπρα πιο ενεργό ο κ Ζαχαριάδης επανέλαβε: «Κάθε φορά που μιλάει και παρεμβαίνει μας γεμίζει δύναμη και χαρά».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το αποτύχαμε του Κυριάκου Μητσοτάκης σημείωσε: «Αν ο Μητσοτάκης αποτυγχάνει, είναι αποτυχημένος και ως αποτυχημένος πρέπει να φύγει».