Μια καινούργια καθημερινότητα

Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2020 13:34

Μια καινούργια καθημερινότητα

Το ξυπνητήρι κουδουνίζει για τρίτη φορά … τελικά, ανοίγω τα μάτια μου, απλώνω το χέρι και το κλείνω. Είναι 6.15 το πρωί. Ώρα να σηκωθώ και να ετοιμαστώ για την δουλειά. Σε λίγο το άρωμα από το ελληνικό καφεδάκι γεμίζει την κουζίνα…!!! Παίρνω τον καφέ μου και είμαι έτοιμος για να πάω στην δουλειά στον καινούργιο χώρο εργασίας μου…!!

Ανεβαίνω λοιπόν στον 2ο όροφο του σπιτιού μου , στο γραφείο μου και η ημέρα μου ξεκινά με το πρώτο διαδικτυακό ραντεβού στις 7.00 το πρωί. Το 90% του Δημόσιου Συστήματος εργάζεται πια από το σπίτι.

Αυτή είναι, πλέον, η καινούργια μας καθημερινότητα. Ο κορωναϊός CONID 19 μας έκανε να σκεπτόμαστε όλο και πιο διαφορετικά. Το μέλλον είναι αβέβαιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ζωή των ανθρώπων σε όλο το κόσμο έχει αλλάξει. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει και αυτό αλλά ο ιός θα έχει καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του πάνω στην ανθρωπότητα.

Καταστήματα, πανεπιστήμια, σχολεία, εκκλησίες, μουσεία και θέατρα έχουν κλείσει σε όλη την Νέα Ζηλανδία και το ίδιο συμβαίνει – είμαι βέβαιος – σε όλες τις χώρες.

Κανείς μας δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Όλη αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί ένα πνεύμα σύγχυσης και πόλωσης στον πληθυσμό, ο οποίος είναι ήδη βαριά φορτισμένος, πνευματικά και υλικά, με ό,τι συμβαίνει και την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση ανάγκης για τα δεδομένα όχι μόνο εδώ αλλά και στο υπόλοιπο κόσμο.

Σχεδόν το 95% τω ιδιωτικών επιχειρήσεων εδώ έχουν κλείσει εδώ και 2 εβδομάδες. Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία είναι ανοικτά.

Ήδη γύρω στις 4000 προσωπικό από την  αεροπορική εταιρία της AirΝΖ έχουν απολυθεί. Σήμερα ανακοίνωσαν ότι επιπλέον περίπου 300 πιλότοι θα χάσουν το δικαίωμα να ανανεώσουν την σύμβαση εργασίας τους. Εκαντοντάδες χιλιάδες τόνοι από φρούτα και λαχανικά είναι ακόμα στα δέντρα και στα αγροκτήματα. Μερικά παραδείγματα για απώλειες στον πρωτογενή τομέα ¨

  • Τα έσοδα από τις εξαγωγές δασών είναι τα χειρότερα επηρεασμένα και προβλέπεται να μειωθούν κατά 17,9% στα έσοδα στα 5,65 δισ. ΝΖ Δολάρια.
  • Μείωση των εσόδων κατά 2,2% στα 1,92 δισ. Δολάρια για τις εξαγωγές θαλασσινών ήταν η πρόβλεψη σε σχέση με το 10% της αύξησης των εσόδων από εξαγωγές το προηγούμενο έτος
  • Τα συνολικά έσοδα από εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπεται να αυξηθούν, η πρόβλεψη μειώθηκε κατά 390 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των εξασθενημένων τιμών των διεθνών γαλακτοκομικών προϊόντων μετά την COVID-19
  • Οι εξαγωγές κρέατος και μαλλιού θα αυξηθούν κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των 220 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα που προκαλείται από το COVID-19

Ο Τουρισμός έχει ήδη “βάλει κλειδί” 20000 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί..  Όλοι μας μένουνε κλεισμένοι στο σπίτι . Οι έξοδοι πρέπει να είναι μόνο και μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, τα προς το ζην.

Ως πολίτης της Νέας Ζηλανδίας αισθάνομαι αρκετά ασφαλής και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση εδώ έχει λάβει τα απαραίτητα μετρά για την μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού . Αυτό, βέβαια, εξαρτάται κυρίως από εμάς και ειδικά από την συμπεριφορά μας σε ότι αφορά τα μετρά εκτάκτου ανάγκης, τις μετακινήσεις κτλ. Ας μην ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά η Νέα Ζηλανδία έκλεισε τα σύνορα της τα τελευταία 45 χρόνια. Δυστυχώς και εδώ έχουμε 1 αποθανόντα και 1170 κρούσματα (3 κρούσματα  είναι μέλη της Ελληνικής Διασποράς).

Με πολύ θετική ματιά βλέπω και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από τη Ελληνική Κυβέρνηση στην πατρίδα μας. Αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και ληφθεί είναι όντως αποτελεσματικά, αν συγκρίνουμε την μειωμένη διασπορά του ιού στην πατρίδα μας, σε σχέση με άλλες χώρες. Ίσως ήταν μια από τις καλύτερες κινήσεις «ματ» της Ελλάδας απέναντι σε αυτόν το αόρατο εχθρό.

Θέλω να πιστεύω ότι η Νέα Ζηλανδία θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με την Ελλάδα. Στα ΜΜΕ έχουν γίνει θετικές αναφορές στις γρήγορες κινήσεις και στην άμεση απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να επιβάλει την κατ’ οίκον απομόνωση των πολιτών αμέσως μετά τα πρώτα κρούσματα.

Προς το παρόν, τόσο στην Νέα Ζηλανδία, όσο και στην Ελλάδα, έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και μικρά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο δρόμος είναι μακρύς και οι στροφές πολλές. Ας αρχίσουμε να κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Επιβάλλεται, ενωμένοι οι πολίτες με πολιτική και κοινωνική συναίνεση και αποφασιστικότητα να βάλουμε τα δυνατά μας, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ξεπεράσουμε και αυτόν τον κίνδυνο.

Με τις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα να είναι μόλις μια ανάσα μακριά μας, ας ζήσουμε μέσα από τα σπίτια μας, έστω και νοερά, το Θείο Δράμα του Θεανθρώπου και ας προσευχηθούμε για ένα καλύτερο αύριο , όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλον το Κόσμο.

Καλό Πάσχα

Καλή Ανάσταση σε όλους μας

* Ο κ. Γιώργος Νεονάκης είναι επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook