1.123 πυροσβέστες, drones, νέες μονάδες ΕΜΟΔΕ και 3,3 εκατ. ευρώ σε έργα πρόληψης για την αντιπυρική προετοιμασία στην Κρήτη

Ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο υπό τον Υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη
Με στόχο την ενίσχυση της θωράκισης της Κρήτης έναντι του κινδύνου πυρκαγιών ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η σύσκεψη είχε στο επίκεντρο τον συντονισμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας Κρήτης.
Του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη
Στην πολύωρη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης και Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Δασαρχείων, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και 13 εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και της ορθής προετοιμασίας για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση του πύρινου κινδύνου:
«Ο κοινός μας στόχος για τη φετινή αντιπυρική περίοδο συνοψίζεται σε τρεις φράσεις: λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση και ολιστική προσέγγιση στις μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με σωστή πρόληψη και διαρκή ετοιμότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως το 2024 καταγράφηκαν στην Κρήτη 330 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, με συνολική καμένη έκταση 16.173 στρεμμάτων. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Χορδάκι Αμαρίου (8.000 στρ.), στον Δήμο Μίνωα Πεδιάδας (3.200 στρ.) και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου (2.760 στρ.), που από κοινού αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της καμένης γης στο νησί.
Φέτος, η Κρήτη ενισχύεται με 1.123 πυροσβέστες, εκ των οποίων:
630 είναι μόνιμοι
137 πενταετούς υποχρέωσης
216 εποχικοί, αριθμός αυξημένος κατά 38 σε σχέση με πέρυσι
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι 341 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και 250 επιπλέον εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από τις 13 ενεργές ομάδες του νησιού.
Στο επιχειρησιακό σκέλος, η Κρήτη ενισχύεται με δύο Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ): την 3η ΕΜΟΔΕ Ηρακλείου και τη νεοσύστατη 19η ΕΜΟΔΕ Χανίων, με συνολικά 132 δασοπυροσβέστες, εκ των οποίων οι 42 τοποθετούνται για πρώτη φορά στα Χανιά.
Τεχνολογική και εναέρια υποστήριξη
Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Κρήτης εξοπλίζεται με τέσσερα drones, ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα, με δυνατότητα 24ωρης επιτήρησης και άμεσης μετάδοσης εικόνας στο ΕΣΚΕΔΙΚ και το ΠΕΚΕ Κρήτης, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα πρόληψης και ταχύτατης επέμβασης. Επίσης, στη διάθεση των επιχειρήσεων θα είναι τρία ελικόπτερα: ένα Bell στα Χανιά και δύο (Kamov και Bell) στο Ηράκλειο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, οι οποίες έχουν βελτιστοποιήσει τους χρόνους απόκρισης στις πυρκαγιές, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ για τον κρίσιμο ρόλο τους στην οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού και την παροχή πρώτων βοηθειών αντίστοιχα.
Επενδύσεις 3,3 εκατομμυρίων ευρώ σε αντιπυρικά έργα
Σημαντικές παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί στο πεδίο της πρόληψης, καθώς μέσω των προγραμμάτων AntiNero 1, 2, 3 και 4 διατέθηκαν 3.334.000 ευρώ για καθαρισμούς, αποψιλώσεις και κατασκευή αντιπυρικών ζωνών σε κρίσιμες δασικές περιοχές του νησιού.
Κλείνοντας, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της κοινής ευθύνης και της συλλογικής δράσης: «Η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για “καλά σενάρια”. Αυτό που μας ενώνει όλους είναι ένας κοινός στόχος και μια κοινή ευθύνη: να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, υποδομές και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.