Δ. Βρύσαλης: “Να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα μας”

Δημοσιεύτηκε στις 17/03/2020 13:04

Δ. Βρύσαλης: “Να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα μας”

Με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, ζητά μέτρα για την θωράκιση της δημόσιας υγείας και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται αυτές τις δύσκολες ώρες σε εκείνη. 

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

“Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί προσπαθούμε σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας. Τα χειροκροτήματα δεν μας αρκούν, θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας και τη δημόσια υγεία.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ: 

  • Σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού και τις άδειες ευπαθών ομάδων συναδέλφων: 
  • Να δοθεί εντολή καταγραφής αυτών των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψιν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να μπορούν να παρθούν αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων και την προστασία της υγείας ομάδων υψηλού κινδύνου, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
  • Να μην τοποθετούνται συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε τμήματα «πρώτης γραμμής» (ΤΕΠ, Παθολογική, Πνευμονολογική, Παιδιατρική, ΜΕΘ κλπ.) ή σε τμήματα του νοσοκομείου που έρχονται σε επαφή με πολλούς ασθενείς και επισκέπτες.              
  • Να δοθει η δυνατότητα χορήγησης άδειας σε όλες τις ευπαθείς ομάδες υγειονομικών. Παρόλο που οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της ΥΠΕ είπαν ότι θα μεριμνήσουν, η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα ειδικής άδειας μόνο σε καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία  ή σε μεταμοσχευμένους, ενώ και άλλοι ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακά, χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη) ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών, για τους οποίους συνιστάται από το ΕΟΔΥ «αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος» και «αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο». Ήδη μπαίνουν «κόφτες» π.χ. κάποιοι εργαζόμενοι με καρδιολογικά νοσήματα που ζήτησαν άδεια αναφέρουν ότι οι ιατρικές βεβαιώσεις που προσκόμισαν δεν θεωρήθηκαν επαρκείς και τους ζητήθηκαν βεβαιώσεις αναπηρίας από ΚΕΠΑ του τελευταίου έτους. 
  • Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς ανήλικων τέκνων, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα φροντίδας των παιδιών από τον άλλο γονέα. Σύμφωνα με την πρόσφατη ΠΝΠ η απόφαση για τη χορήγηση αυτής της άδειας και την «παροχή διευκολύνσεων» σε εργαζόμενους σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας ανήκει στα «αρμόδια όργανα της υπηρεσίας». Μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστο το προσωπικό που μπορεί να κάνει χρήση αυτής της άδειας, λόγω έλλειψης προσωπικού και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών. Ακόμη και στην περίπτωση που δοθούν άδειες ειδικού σκοπού, είναι απαράδεκτη η πρόβλεψη της ΠΝΠ ότι ένα μέρος της άδειας (κάθε 1 στις 4 μέρες) θα αφαιρεθεί από την κανονική.
  • Να μην προσμετρώνται οι άδειες αυτές στην κανονική, αλλά να είναι πρόσθετες. 

 

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα στελέχωσης τμημάτων που ενδέχεται να προκύψουν με τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, ειδικά αν προστεθούν σε αυτές και αναρρωτικές άδειες ή η απουσία συναδέλφων που μπορεί να τεθούν σε καραντίνα. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στα χρόνια προβλήματα έλλειψης προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Μόνο με τη ραγδαία αύξηση του μόνιμου προσωπικού μπορούν να εξασφαλιστούν ειδικές άδειες στους εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, ηλικιωμένους ή αρρώστους στο σπίτι. Μόνο με την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό μπορούν πραγματικά οι ευπαθείς συνάδελφοι να μην εκτεθούν σε σοβαρό κίνδυνο. Μόνο με προσλήψεις θα εξασφαλιστεί επάρκεια, σε περίπτωση που νοσήσει σημαντικό μέρος του προσωπικού. 
  • Μονιμοποίηση των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας με ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • Άμεσο άνοιγμα με πλήρη στελέχωση των κλειστών και νέων κλινών ΜΕΘ
  • Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός των κέντρων υγείας
  • Άμεση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας. Η έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων με 15 εκατ. ευρώ είναι αστεία, αφού αντιστοιχεί μόλις στο 1% της ετήσιας δαπάνης λειτουργίας των νοσοκομείων, και ενώ από τον προϋπολογισμό του 2020 για την υγεία έγινε περικοπή 41 εκατ. 
  • Εξασφάλιση επαρκών μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας σε όλο το προσωπικό (μάσκες, αντισηπτικά, στολές μίας χρήσης, μέσα αποστείρωσης, κλπ.) και δωρεάν διανομή των υλικών αυτών στους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας. Η ανεπάρκεια μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων και η παροχή τους με το σταγονόμετρο αποτελούν πιθανό παράγοντα διασποράς του ιού στο υγειονομικό προσωπικό. 
  • Άμεση ένταξη των επαγγελμάτων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. 
  • Μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση γιατρού εργασίας στα νοσοκομεία του νησιού “

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook